ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέθανε η σταρ της μπόσα νόβα, Αστρουντ Ζιλμπέρτο

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Αστρουντ Ζιλμπέρτο, τραγουδίστρια της μπόσα νόβα, γνωστή για την ηχογράφηση «The Girl from Ipanema» (Κορίτσι από την Ιπανέμα).

 

Η εκδοχή της του «Garota de Ipanema» -που συνέθεσαν το 1962 οι Aντόνιο Κάρλος Ζομπίμ και Βινίσιους τζε Μοράες- ηχογραφήθηκε στα αγγλικά από την ίδια με τον τίτλο «The Girl from Ipanema», στις 18 Μαρτίου 1963. Το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία -πουλήθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως- και ενίσχυσε το προφίλ της μουσικής μπόσα νόβα διεθνώς.

Ο Πολ Ρίτσι, κιθαρίστας με έδρα τη Νέα Υόρκη που συνεργάστηκε με την Αστρουντ Ζιλμπέρτο, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της με ανάρτηση στο Facebook. «Μόλις έμαθα από τον γιο της, Μαρσέλο, ότι χάσαμε την Αστρουντ Ζιλμπέρτο», έγραψε. «Ηταν ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής στον κόσμο και άλλαξε πολλές ζωές με την ενέργειά της. RIP από τον “αρχηγό”, όπως με αποκαλούσε. Ευχαριστώ AG».

 

 

Με ανάρτησή της στο Instagram, η εγγονή της Ζιλμπέρτο, Σοφία, κοινοποίησε επίσης την είδηση στους ακολούθους της.

«Η γιαγιά μου, Αστρουντ Ζιλμπέρτο, έγραψε αυτό το τραγούδι για εμένα, Linda Sofia. Ηθελε να με λένε Linda Sofia, είπε. Η ζωή είναι όμορφη, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά είμαι εδώ για να σας μεταφέρω τα θλιβερά νέα ότι η γιαγιά μου έγινε αστέρι σήμερα και είναι δίπλα στον παππού μου, Ζοάο Ζιλμπέρτο», έγραψε.

«Η Αστρουντ ήταν το αληθινό κορίτσι που μετέφερε την μπόσα νόβα από την Ιπανέμα στον κόσμο», σημείωσε. «Ηταν πρωτοπόρος και η καλύτερη. Σε ηλικία 22 ετών, έδωσε φωνή στην αγγλική εκδοχή του “Girl from Ipanema” και απέκτησε διεθνή φήμη», πρόσθεσε.

Η Ζιλμπέρτο, που γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1940, στην πραγματικότητα δεν ήταν από την Ιπανέμα. Γεννήθηκε στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, από μητέρα Βραζιλιάνα και πατέρα Γερμανό καθηγητή, που μετανάστευσε εκεί. Ονόμασαν την κόρη τους Αστρουντ, από το όνομα θεάς από την πατρίδα του Φριτς. Ο Φριτς Βάινερτ δίδασκε γλώσσες, οπότε η Αστρουντ μεγαλώνοντας μιλούσε άπταιστα ιαπωνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και αγγλικά.

 

«Στα μέσα της εφηβείας μου ήμουν μέλος μιας ομάδας νεαρών που ασχολούνταν με τη μουσική». Ετσι γνώρισε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο, ο οποίος επινόησε τη μπόσα νόβα. «Ημασταν παντρεμένοι και τραγουδούσα στο σπίτι μαζί του και δίναμε μερικές συναυλίες στο κολέγιο», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της.

Η ζωή της Αστρουντ Ζιλμπέρτο άλλαξε για πάντα τον Μάρτιο του 1963, όταν συνόδευσε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο στα A&R Studios στο Μανχάταν ενώ εκείνος ηχογραφούσε το άλμπουμ Getz/Gilberto με τον διάσημο σαξοφωνίστα της τζαζ, Σταν Γκετζ. Ηταν έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα από τα άλμπουμ τζαζ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έναν δίσκο που έστρεψε εκατομμύρια ανθρώπους στην τζαζ και στους ρυθμούς της Βραζιλίας.

Το Getz/Gilberto παρέμεινε στα charts των καλύτερων άλμπουμ για 96 εβδομάδες και, το 1965, κέρδισε βραβεία Grammy, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες Αλμπουμ της Χρονιάς, Καλύτερο Αλμπουμ Ορχηστρικής Τζαζ.

Το «The Girl From Ipanema» κέρδισε επίσης Grammy Καλύτερης Ηχογράφησης της Χρονιάς.

 

Η Ζιλμπέρτο συμμετείχε σε περιοδείες του Γκετζ, αλλά αργότερα οι δρόμοι τους χώρισαν. Οπως είχε πει, «δεν κοίταξε ποτέ πίσω». Η πρώτη της σόλο συναυλία με το δικό της συγκρότημα έλαβε χώρα στο Λονδίνο το 1965, σε ένα νέο κλαμπ που ονομαζόταν The Cool Elephant. Ηταν ένα μοντέρνο νυχτερινό κέντρο στο Mayfair, στο οποίο σύχναζαν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο Ντάντλεϊ Μουρ, ο Πίτερ Σέλερς και η Μπριτ Εκλαντ. 

Μία από τις πιο δημοφιλείς ηχογραφήσεις της καριέρας της ήταν με τον σταρ της ποπ, Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος θαύμαζε το άλμπουμ της με τους Last. Ενας φίλος της είπε πως ο Μάικλ εντυπωσιάστηκε με τα τραγούδια της, όμως εκείνη την εποχή δεν ήξερε τίποτα για το πρώην μέλος των Wham! Εστειλε στον Τζορτζ Μάικλ ένα τηλεγράφημα της Western Union και εκείνος πήγε να την ακούσει να τραγουδάει στη Madison Square Garden, στη Νέα Υόρκη. Το 1996 επανασυνδέθηκαν, όταν ο Τζορτζ Μάικλ της ζήτησε να τραγουδήσει σε έναν φιλανθρωπικό δίσκο για την έρευνα για το AIDS. Ηχογράφησαν στο Λονδίνο μια υπέροχη εκδοχή του «Desafinado».

 

 
Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε επίσης

Washington Post: Η Δύση διέθετε πληροφορίες για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς Nord StreamΚόσμος

Τρεις μήνες πριν τη δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από στενό σύμμαχό της ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε επίθεση στο υποθαλ...

Ρότζερ Γουότερς: Η αμερικανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για «αντισημιτισμό»Κόσμος

Για «αντισημιτισμό» κατηγορεί η αμερικανική κυβέρνηση τον μουσικό και άλλοτε μέλος των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς μετά την εμφάνισή του σε συναυλία τον Μάιο στο Βερολίνο με ενδυμα...

Τα θαλάσσια παγόβουνα στην Αρκτική μπορεί να έχουν λιώσει μέχρι το 2030Κόσμος

Ο Αρκτικός Ωκεανός είναι πιθανό να μην έχει πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από τη δεκαετία του 2030, δηλαδή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μ...

ΟΗΕ: Χιλιάδες κινδυνεύουν στη νότια Ουκρανία μετά την κατάρρευση του φράγματοςΚόσμος

Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εμπολέμους στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, θα μ...

Ανατίναξη φράγματος στη Νόβα Καχόβκα – Ποιες οι πιθανές συνέπειές της στην έκβαση του πολέμουΚόσμος

Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας. Δεκάδες χωριά ...