ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισπανία: Η Βουλή ενέκρινε έναν νόμο που προβλέπει "άδεια εμμήνου ρύσεως" για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα νόμο που προβλέπει "άδεια εμμήνου ρύσεως" για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο που έχει σκοπό, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού.

 

"Είναι μια ιστορική ημέρα" έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Με το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.

Με αυτόν τον νόμο "η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας" που συνδέονται, για παράδειγμα, "με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση" θα "αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας" προς εργασία.

"Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη" για τις γυναίκες "στον κόσμο της εργασίας", προστίθεται στο κείμενο.

Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή "η άδεια εμμήνου ρύσεως" προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.

Αυτό το συνδικάτο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο "περιθωριοποίησης" και "στιγματισμού" και για ενδεχόμενες "αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας" για τις γυναίκες.

Η "άδεια εμμήνου ρύσεως" είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών καταργώντας μια υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.

Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της σε μια χώρα βαθιά καθολική.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κόσοβο: Σε θολά νερά 15 χρόνια μετάΚόσμος

Έχουν περάσει ακριβώς 15 χρόνια από την ημέρα που το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Πλέον, 15 χρόνια μετά, η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σ...

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Εύας Καϊλή, απόψε η απόφαση - "Η κατάσταση αυτή με έχει διαλύσει"Κόσμος

Τέλος έλαβε πριν από λίγη ώρα η ακρόαση της Εύας Καϊλή, η οποία βρέθηκε για τρίτη φορά ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου του Βελγίου, που θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί με περιορισ...

Βρετανία: Οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τουςΚόσμος

Δεκάδες χιλιάδες βρετανοί νοσηλευτές σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους τον επόμενο μήνα, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για α...

"Αυτή που δεν πεθαίνει": Συγκίνηση για την 17χρονη που ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 11 μέρες από το σεισμόΚόσμος

Οι ιστορίες των διασωθέντων από τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία εκτός από συγκλονιστικές έχουν και σημειολογικό ενδιαφέρον. Όπως αυτή της 17χρονης Αλέινα Ελμέζ, η οπο...

Κωνσταντινούπολη: «90.000 κτίρια κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση» – Η ανατριχιαστική αποκάλυψη του ΙμάμογλουΚόσμος

Μετά τον φονικό σεισμό 7.7 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία, οι σεισμολόγοι άρχισαν να συζητούν έντονα για το ενδεχόμενο ενός αντίστοιχου και στην Κωνσταντινούπολη. Ο δήμαρχος της Πό...

Κρατούμενος μεταμφιέστηκε σε... πρόβατο για να αποδράσει από τη φυλακήΚόσμος

Ένα ομολογουμένως πρωτότυπο σχέδιο κατέστρωσε ένας άνδρας που εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών για ανθρωποκτονία στην Βολιβία, προκειμένου να αποδράσει από τη ποινή υψίστης ασφαλείας...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει να εκτίθενται σε Λονδίνο και ΑθήναΚόσμος

Την έκθεση των  Γλυπτών του Παρθενώνα  τόσο στο  Λονδίνο  όσο και στην  Αθήνα  προβλέπει η νέα διευθέτηση στην οποία εργάζεται η βρετανική πλευρά, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου ...

Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ στις δημοπρασίεςΚόσμος

Η αρχαιότερη και πληρέστερη εβραϊκή Βίβλος που ανακαλύφθηκε ποτέ, μια «ζωτικής σημασίας λυδία λίθος της ανθρώπινης ιστορίας» που χρονολογείται πριν από περισσότερα 1.100 χρόνια, πρ...