ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Young Change-Makers από περισσότερες από 140 χώρες συμμετέχουν στο 17ο Συνέδριο της Νεολαίας για την Κλιματική Αλλαγή

Sharm El-Sheikh, Αίγυπτος, 6 Νοεμβρίου 2022: Πάνω από χίλιοι νέοι από περισσότερες από 140 χώρες έκλεισαν την τριήμερη Διάσκεψη της Νεολαίας για την Κλιματική Αλλαγή (COY17) λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( COP27) στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

Η Διάσκεψη της Νεολαίας για την Κλιματική Αλλαγή είναι μια ετήσια εκδήλωση υπό τη σημαία του YOUNGO – της Επίσημης Εκλογικής Περιφέρειας Νέων της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η 17η έκδοσή του οργανώθηκε και διευθύνθηκε από πέντε αιγυπτιακές οργανώσεις νεολαίας και συγκεκριμένα: Act—Sustainable, El Emam Foundation, Enviro-X, Youthink Green Egypt και Youth Loves Egypt, με την υποστήριξη του Αιγυπτιακού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού και με την έγκριση του Ορισμένος Πρόεδρος COP.

«Οι νέοι είναι το Σχέδιο Α και το μόνο σχέδιο σε αυτήν την πιο δύσκολη στιγμή και οι φωνές τους χρειάζονται για την καταπολέμηση της υποχώρησης, της καθυστέρησης ή της υποβάθμισης της δράσης για το κλίμα», είπε ο Πρέσβης Aboulmagd, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της COP27.


Με 68 εργαστήρια, συζητήσεις σε πάνελ και παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ημέρες, το COY χρησιμεύει ως χώρος για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανάπτυξη πολιτικής για την προετοιμασία των νέων για τη συμμετοχή τους στο COP, ενδυναμώνοντάς τους έτσι και φέρνοντας επίσημα τη φωνή τους στις διαδικασίες της UNFCCC.

Το βασικό αποτέλεσμα του COY17 είναι ένα έγγραφο πολιτικής που ονομάζεται Παγκόσμια Δήλωση για τη Νεολαία, ένα ολοκληρωμένο κείμενο που παρέχει τη συμβολή των νέων στους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με τα βήματα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν για την προώθηση της δράσης για το κλίμα. Το έγγραφο πολιτικής 66 σελίδων παρέχει λεπτομερείς συμβουλές για μια σειρά θεμάτων, από τον μετριασμό και την προσαρμογή έως τη δίκαιη μετάβαση και τη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για εγκατάσταση απωλειών και ζημιών.


«Από τα κύματα καύσωνα σε όλη την Ευρώπη έως τις ξηρασίες σε ολόκληρη την Αφρική και τις τεράστιες πλημμύρες στην Ασία, το περασμένο έτος ακραίων καιρικών φαινομένων λειτούργησε ως ένα ακόμη κάλεσμα αφύπνισης για την ανθρωπότητα», αναφέρει το κείμενο. «Η Παγκόσμια Νεολαία προτρέπει τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν προσοχή, να αναλάβουν την ευθύνη και να αναλάβουν δράση. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Το μέλλον μας εξαρτάται κυριολεκτικά από αυτό».


Η δήλωση παρουσιάστηκε στην επερχόμενη Προεδρία COP της Αιγύπτου την τελευταία ημέρα του COY17.

«Χαιρετίζουμε το σπουδαίο έργο που έγινε για την παραγωγή μιας πλούσιας, περιεκτικής και λεπτομερούς δήλωσης πολιτικής που θεωρούμε πολύ σημαντική συμβολή στις διαπραγματεύσεις COP και τα αποτελέσματά της», δήλωσε ο Πρέσβης Wael Aboulmagd, Ειδικός Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου Προεδρίας COP27, σε δήλωση που παραδόθηκε. εκ μέρους του μελλοντικού Προέδρου COP.

Η Προεδρία COP της Αιγύπτου έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η εκλογική περιφέρεια νεολαίας διαδραματίζει βασικό ρόλο στο COP27, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Περίπτερο για το Κλίμα Νέων και του Φόρουμ για το Κλίμα υπό την ηγεσία της Νεολαίας, τη δημιουργία μιας πλήρους Ημέρας Νέων και Μελλοντικών Γενεών που δημιουργήθηκε από κοινού και υλοποιήθηκε με το YOUNGO, και τη δημιουργία απεσταλμένου της Προεδρίας της COP27 για τη Νεολαία, Δρ. Omnia El Omrani.

 

«Το μεγαλύτερο ζήτημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η κλιματική δικαιοσύνη και η ισότητα μεταξύ των γενεών», είπε ο Δρ Ομράνι. «Ως το μεγαλύτερο δημογραφικό στοιχείο στη Γη, επηρεαζόμαστε δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη σωματική και ψυχική υγεία. Ταυτόχρονα, συνεισφέρουμε τα λιγότερα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επομένως δεν θέλουμε να αποκλείσουμε. Θέλουμε και αξίζουμε να συμμετέχουμε ουσιαστικά».


«Ως νέοι είμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έχουμε σημαντικό ρόλο να επηρεάσουμε την παγκόσμια προσοχή και δέσμευση», δήλωσε ο Saad Ukkas, επικεφαλής του προγράμματος του πρώτου περιπτέρου COP Children and Youth.


Οι διοργανωτές του COY και της ατζέντας για τη νεολαία στο COP ήταν ξεκάθαροι σχετικά με την κρίσιμη σημασία της δημιουργίας μιας επίσημης σύνδεσης μεταξύ των φωνών των νέων και της διαδικασίας COP.


«Το COY17 αντιπροσώπευε ένα άλμα μετασχηματισμού στο ρόλο της νεολαίας στην επιβολή της δράσης για το κλίμα σε ολόκληρη την παγκόσμια κλιματική ατζέντα», δήλωσε ο Abdelrahman Fahmy, Διευθύνων Εταίρος, youthinkgreen Egypt. «Η ιστορία θα θυμάται αυτό το COY που φιλοξενείται από την Αίγυπτο ως το σημείο ανάφλεξης για την εφαρμογή με γνώμονα τη νεολαία».

Τα βασικά πορίσματα του εγγράφου πολιτικής θα παρουσιαστούν μέσω δύο στρογγυλών τραπεζών στο πλαίσιο του Φόρουμ για το Κλίμα υπό την ηγεσία της Νεολαίας για την Ημέρα των Νέων και των Μελλοντικών Γενεών στις 10 Νοεμβρίου στο COP27 στο Sharm El-Sheikh. Για πρώτη φορά, αυτή η δήλωση νέων θα βρει το δρόμο της προς την Ατζέντα Δράσης της Προεδρίας της COP, όπου εκπρόσωποι της νεολαίας, Υπουργοί και διαπραγματευτές θα συζητήσουν τις προσδοκίες και τα αιτήματα που συμφωνήθηκαν από τους ακτιβιστές της νεολαίας.

«Η συμμετοχή των νέων πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα ολιστικό όραμα για τη διακυβέρνηση της κλιματικής αλλαγής για να τεθούν σε ισχύ βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε η Claudia Ondo, Εθνική Συντονίστρια του YouthConnekt Gabon. «Αυτό απαιτεί την αποδοχή της κατανομής της εξουσίας μεταξύ νέων και ενηλίκων. Και σημαίνει να μας αφήνετε να πούμε τη γνώμη μας, να πούμε τις ιστορίες μας και να προσφέρουμε τις λύσεις μας για να επιτύχουμε ένα ανθεκτικό μέλλον και μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία».

Εκτός από την παροχή προγραμματικών δεσμών μεταξύ της εκλογικής περιφέρειας νεολαίας και της επίσημης διαδικασίας UNFCCC, η επερχόμενη Προεδρία COP παρείχε οικονομική υποστήριξη στους νέους για να παρακολουθήσουν το COY17.

«Όχι μόνο η COY17 ολοκλήρωσε την Παγκόσμια Δήλωση Νεολαίας 2022, αλλά είδε τους νέους να βρίσκουν νέες γνώσεις, συνδέσεις και χρηματοδότηση για να εφαρμόσουν τις δημιουργικές λύσεις τους, ειδικά δυναμικές νέες πρωτοβουλίες που προέρχονται από νέους Αιγύπτιους», δήλωσε ο Xan Northcott, Global North Focal Point, Children and Youth. Εκλογική περιφέρεια στην UNFCCC.

ΠΗΓΗ: KReport

Διαβάστε επίσης

Τανζανία: Συντριβή αεροσκάφους με 49 επιβάτες στη λίμνη Βικτόρια  – 15 έχουν σωθεί (vid)Κόσμος

Αεροπλάνο με 49 επιβάτες συνετρίβη στη λίμνη Βικτόρια στην Τανζανία κατά την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο στην Μπουκόμπα, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Τανζαν...

Washington Post: Οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο να δείξει στη Ρωσία πως είναι ανοικτό σε συνομιλίεςΚόσμος

Σύμφωνα με πηγές, η προτροπή των Αμερικανών αποτελεί μία κίνηση με σκοπό η Ουκρανία να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη ...

Πέτρος Παπακωνσταντίνου στο iEidiseis: Οι ενδιάμεσες εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για τον Ντόναλντ ΤραμπΚόσμος

  «Η Αχίλλεια Πτέρνα της επιθετικής γραμμής Μπάιντεν στο Ουκρανικό βρίσκεται, νομίζω, στο γεγονός ότι έφερε πιο κοντά τη Ρωσία στην Κίνα, τον υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλο της Αμερικής»...

Ιμάμογλου για την απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα: «Θα ενημερώσω την κοινή γνώμη και όλες τις βαλκανικές πόλεις»Κόσμος

«Αφού δω τις λεπτομέρειες θα ενημερώσω την κοινή γνώμη και όλες τις βαλκανικές πόλεις», δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρ...

"Αν πηγαίνετε στο γραφείο, γυρίστε σπίτι..." -Το mail σοκ που πήραν οι εργαζόμενοι του Twitter, ενόψει απολύσεωνΚόσμος

Το Twitter, θα ενημερώσει σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής (4/11), μέσω e-mail, του εργαζομένους της εταιρείας, για το αν έχουν απολυθεί ή όχι.   Μετά την εξαγορά του Twitter από ...