Απορρίπτουν οι ΗΠΑ την πρόταση της Πολωνίας για τα MIG

Η νύχτα ήταν σχετικά ήσυχη – σε σχέση με τα προηγούμενα βράδια – ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται με στόχο την κατάληψη του Κιέβου.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ κρίνουν ως μη βιώσιμη» την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στην διάθεσή τους  όλα τα μαχητικά αεροσκάφη, MiG-29, για να δοθούν στην Ουκρανία σε βάση στη Γερμανία. Tην πρόταση ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι Πολωνοί, σύμφωνα με την οποία πρότειναν να παραχωρήσουν, μέσω αμερικανικής κυβέρνησης, τα μαχητικά για χρήση από την ουκρανική αεροπορία, για την απόκρουση της εισβολής στη Ρωσία.


Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η προοπτική αναχώρησης των αεροσκαφών από βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία «για να πετάξουν σε εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες». Οι ΗΠΑ, είπε, θα συνεχίσουν να συνομιλούν με την Πολωνία για το θέμα.

 

Tην Κυριακή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για να επιτευχθεί συμφωνία με την Πολωνία προκειμένου να σταλούν καταδιωκτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι κυρίως η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν αυτά τα MiG-29 προμηθεύοντας μεταχειρισμένα μαχητικά ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμερικανικής κατασκευής για τον στόλο της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε χθες Τρίτη (08/03) την «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», τού απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ –της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ– επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι.

Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Με την μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει εξάλλου από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες του τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1984 και του 1995. Έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε σύγκριση με το Τσερνόμπιλ, την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία, τότε σοβιετική δημοκρατία, εν έτει 1970, όταν οι αντιδραστήρες ήταν πολύ λιγότερο ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης

Κίνα: Καλεί Ελλάδα και Τουρκία να αποφεύγουν την ένταση στην Ανατολική ΜεσόγειοΚόσμος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους.    Nα γίνονται σεβαστές η κυρ...

Η Ουκρανία απαγόρευσε τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατοςΚόσμος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπου...

Μετά τη Ρωσία και η Κίνα ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήριαΚόσμος

Μετά τη Ρωσία και η Κίνα εγκαλεί τις ΗΠΑ για τη συνεργασία στην κατασκευή και τη λειτουργία βιολογικών εργαστηρίων στο έδαφος της Ουκρανίας. Εξηγήσεις ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπουρ...

Ρωσία: Έχουμε αποδείξεις πως η Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς Κόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπεσαν στα χέρια του άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν, κατ’ αυτό, ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσε...

Οικονόμου: Με σχέδιο ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει και φέτος ψήφο εμπιστοσύνηςΚόσμος

Αναφορά στις καλές προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο κάνει, με ανάρτησή του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφί...

Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα μετά την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας Κόσμος

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο δείχνει διαθέσιμος να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας του εάν αποκλειστούν οι ρωσικές προμήθειες από τη διεθνή αγορά, όπως επιδ...

Ουκρανία: Η απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι θα συνεχιστεί σήμερα - Νέα κατάπαυση του πυρόςΚόσμος

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι. Περί...

Τι συμβαίνει με τις βιολογικές έρευνες στην Ουκρανία και γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ Κόσμος

  Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland δήλωσε ότι, δεδομένου ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία, η Αμερική και η Ουκρανία εργάζονται για να αποτ...