ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα μετά την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο δείχνει διαθέσιμος να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας του εάν αποκλειστούν οι ρωσικές προμήθειες από τη διεθνή αγορά, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη μάλιστα ο Μαδούρο χαρακτήρισε ως ”εγκάρδιες και σοβαρές” τις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια συνάντησή τους με αμερικανούς αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο.
Η Βενεζουέλα, είναι σύμμαχος της Ρωσίας ενώ η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Τώρα όμως, όπως αναφέρουν οι New York Times, ως εναλλακτική πηγή προμήθειας αργού πετρελαίου προς αντικατάσταση των απωλειών από ένα εμπάργκο στο ρωσικό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων για να επιτρέψουν στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές και να αντιμετωπίσουν τις ταχέως αυξανόμενες τιμές του αργού.


Όμως τέτοιες προσπάθειες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια.

 


Αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους
Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ασκούν έντονη κριτική σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης των δεσμών με τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι προσπάθειες απομόνωσης του Προέδρου των Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ισχυροποίηση άλλων αυταρχικών ηγετών.
«Ο Λευκός Οίκος φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει όσους στη Βενεζουέλα επιζητούν την ελευθερία με αντάλλαγμα μια ασήμαντη ποσότητα πετρελαίου», ανέφερε σε tweet ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα.
Ο δε γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι η επανεκκίνηση του εμπορίου πετρελαίου με τη Βενεζουέλα «ενέχει τον κίνδυνο διαιώνισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αποσταθεροποιήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική». Αποκάλεσε τον κ. Μαδούρο «καρκίνο στο ημισφαίριο μας» τονίζοντας πως δε πρέπει να «δοθεί νέα πνοή στην βασιλεία του που βασίζεται σε βασανιστήρια και δολοφονίες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τον Μαδούρο για εκλογική νοθεία και η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να τον εκδιώξει ενώ η Ουάσιγκτον, αν και τώρα συνομιλεί με τον Μαδούρο, έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας από το 2019.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας για να στερήσουν πόρους από την κυβέρνηση Μαδούρο.

 

 

Στο πλευρό της Ρωσίας η Βενεζουέλα 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία εξέφρασε την υποστήριξή του στον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

 

Ο κ. Μαδούρο υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος και μέντοράς του, ο Ούγο Τσάβες (1999-2013) είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν η Μόσχα αναγνώρισε το 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τη Γεωργία.

«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ και το NATO εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο Γιούρι Μπαρίσοφ, βρισκόταν την Παρασκευή στο Καράκας, όπου υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα είναι «στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας (…) σε περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας».

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

Η Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνώρισε μέρος της διεθνούς κοινότητας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Μόσχα και Καράκας ήρθαν πιο κοντά επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες. Η Βενεζουέλα, τότε ευημερούσα χάρη στην παραγωγή πετρελαίου της, έκανε μεγάλες αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Η απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι θα συνεχιστεί σήμερα - Νέα κατάπαυση του πυρόςΚόσμος

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι. Περί...

Τι συμβαίνει με τις βιολογικές έρευνες στην Ουκρανία και γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ Κόσμος

  Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland δήλωσε ότι, δεδομένου ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία, η Αμερική και η Ουκρανία εργάζονται για να αποτ...

Ρωσία: Νέα κατάπαυση του πυρός για την απομακρύνση των αμάχων - Αδύνατη η απομάκρυνση τους από την Μαριούπολη ισχυρίζεται η Ουκρανία Κόσμος

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε απόψε μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.   Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ α...

Σχέδιο της ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και τις αυξήσεις στην ενέργειαΚόσμος

Τις προτάσεις της για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν το 2030, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη π...

Ζελένσκι στη Βουλή της Βρετανίας: "Θα πολεμήσουμε τους Ρώσους παντού, στον αέρα, στο έδαφος"Κόσμος

  Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις και απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα του - Δανειζόμενος μια φράση του Τσόρτσιλ, τόνισε: «Θα πολεμήσουμε παντού, δεν θα παραδοθούμ...

Μπάιντεν – Αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: “Σταματάμε να χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν”Κόσμος

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μ...