ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Φυσικό αέριο: Πότε μπορεί να γίνει «ωρολογιακή βόμβα» για διαμέρισμα – Τι συνέβη σε Συγγρού-Παγκράτι

 
Σοκ προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη που «ταρακούνησε» τρία οικοδομικά τετράγωνα στην Λεωφόρο Συγγρού, για την οποία πραγματογνώμονες της εταιρείας φυσικού αερίου αλλά και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής επιδόθηκαν από το πρώτο λεπτό σε έρευνα για όλα τα πιθανά σενάρια της ρίζας του κακού.
Όλα έδειχναν, αφού εξακριβώθηκε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, ότι η πρωτοφανής έκρηξη, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, επρόκειτο για διαρροή υγραερίου. Την έρευνα περιέπλεξε, ωστόσο, περισσότερο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα του κτιρίου της Λεωφόρου Συγγρού 3, όπου και το επίκεντρο της έκρηξης, δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική και το μεσημέρι της Πέμπτης, λόγω διαρροής φυσικού αερίου στην οδό Πύρρου και Αινείου, στο Παγκράτι, όπου δόθηκε άμεσα εντολή για εκκένωση 20 πολυκατοικιών.
 
Η έρευνά του Sputnik για τα αίτια της έκρηξης και της διαρροής οδήγησε καταρχάς στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Διευθυντικό στέλεχός του μας δήλωσε ρητώς: «Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Δεν σχετιζόμαστε με κανένα από τα δυο περιστατικά, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία και το αντικείμενό μας. Εμείς διαθέτουμε τις υποδομές προκειμένου να μπει το αέριο στη χώρα με υψηλή πίεση».

 

Παγκράτι: «Καραμπόλα» από διαρροή αγωγού της ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ, ο αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματά μας είναι η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΔΑ). Σε επικοινωνίας μας με εκπροσώπους της, αναφορικά με το Παγκράτι, μας τόνισαν: «Το συμβάν ξεκάθαρα οφείλεται σε διαρροή από αγωγό της ΕΥΔΑΠ που τρύπησε λόγω της μεγάλης έντασης που εκτοξευόταν το νερό δυο αγωγούς μας. Εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας μετά από έξι, εφτά ώρες εργασίας αποκατέστησε τη βλάβη».
 
Στην έκρηξη της Συγγρού δεν είναι τόσο προφανή τα αίτια και δεν λάβαμε σαφή απάντηση από την ΕΔΑ. «Το θέμα διερευνάται ακόμη από την Αστυνομία και τις αρμόδιες Αρχές. Η επίσημη θέση μας είναι ότι στον αριθμό 3 δεν υπήρχε καν παροχή φυσικού αερίου. Κανένα διαμέρισμα δεν ήταν συνδεδεμένο. Επίσης σε έλεγχό μας σε παρακείμενα κτίρια δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα με την παροχή» προσέθεσαν.

Η απάντηση της Εταιρεία Φυσικού Αερίου Αττικής σε Καμμένο

Έκπληξη προκαλεί στην ΕΔΑ το tweet του Πάνου Καμμένου, όπου, προβάλλοντας χάρτη της Συγγρού, σημειώνει: «Από την ιστοσελίδα της Εταιρείας Φυσικού Αερίου φαίνεται ξεκάθαρα ότι περνά ακριβώς από το κτίριο της έκρηξης ο κεντρικός αγωγός, που βάσει των εμπειρογνώμων είχε διαρροή και τίναξε τρία τετράγωνα».
«Δεν γνωρίζουμε από πού το βγάζει αυτό το συμπέρασμα ο κ. Καμμένος» σχολιάζει η εκπρόσωπος της ΕΔΑ. «Δίκτυο φυσικού αερίου περνάει από πολλούς δρόμους. Αυτό δεν σημαίνει κάτι».

Φιάλη υγραερίου η αιτία της έκρηξης στη Συγγρού;

Σύμφωνα με τον χημικό μηχανικό και πρώην πρύτανη του ΕΜΠΝίκο Μαρκάτο, παρότι «ακόμα δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία της έκρηξης στη Λεωφόρο Συγγρού, εικάζεται ότι πρόκειται για έκρηξη φιάλης υγραερίου, αλλά κατά μια πληροφορία δεν βρέθηκαν ούτε κομμάτια από φιάλη. Θα πρέπει επομένως να περιμένουμε να βρεθεί η αιτία».
 
Ωστόσο, αναφορικά με τα ατυχήματα από εκρήξεις σε φιάλες υγραερίου, «είναι σοκαριστικό το πόσο συχνά έρχονται στα μέσα ενημέρωσης ανάλογα περιστατικά» υπογραμμίζει, παραθέτοντάς μας έναν απρόσμενα μακρύ κατάλογο:
 
8/2021: δυο νεκροί στα Κάτω Πατήσια.
 
3/2020, νεκρός στα Χανιά.
 
1/2018, νεκρή στη Σαλαμίνα.
 
2/2019, τρεις τραυματίες σε ταβέρνα στην Καλαμάτα.
 
2017, μια νεκρή στο EVEREST της Πλ. Βικτωρίας.
 
2019, Ρόδος, δυο τραυματίες.
 
2015, Αμφιλοχία, 2 νεκροί.
«Ατέλειωτος κατάλογος ατυχημάτων. Κι όμως, δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιοριστικός κανονισμός παρά μόνο οδηγίες» τονίζει ο πρώην πρύτανης. «Κανονισμοί υπάρχουν μόνο για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου».
Στο ΕΜΠ «ασχολούμαστε ως τεχνικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Εργασίας με ατυχήματα μεγάλης κλίμακας σε βιομηχανίες, για τις οποίες υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Ετοιμάζουμε κατάλογο τεχνικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην κάθε περίπτωση και είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων φορέων. Και για ακόμη μια φορά, κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες Αρχές να ασχοληθούν με το θέμα και να διαμορφώσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο. Όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση αισθητήρων όταν χρησιμοποιούνται φιάλες υγραερίου έστω και για οικιακή χρήση» προσθέτει.
Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, δυο λέξεις χρησιμοποιεί ο κ. Μαρκάτος: «Τακτικοί έλεγχοι».
 

«Ωρολογιακή βόμβα» το φυσικό αέριο χωρίς τους επανελέγχους κάθε τέσσερα χρόνια

Στο ίδιο σημείο οδηγείται και ο διάλογός μας με τεχνικό από την εταιρεία πετρελαίου και εγκατάστασης φυσικού αερίου Gazteck.
«Στην έκρηξη της Συγγρού δεν φταίει το φυσικό αέριο, διότι δεν είχε καν παροχή» επισημαίνει. Παρόλα αυτά, επιβεβαιώνει ότι κακοτεχνία ή έλλειψη ελέγχου μπορεί να προκαλέσει διαρροή. «Όταν γίνεται η εγκατάσταση του μηχανισμού διενεργείται έλεγχος στεγανότητας και διαρροών. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους μετά από έλεγχο τη σφραγίζει».
Στα τέσσερα χρόνια επιβάλλεται να γίνεται επανέλεγχος, προσθέτει. «Είναι ευθύνη πλέον του ιδιώτη. Υπάρχουν πολυκατοικίες που μετά από 15 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ επανέλεγχος. Αυτό μπορεί να καταστεί "ωρολογιακή βόμβα"» αποκαλύπτει ο εξειδικευμένος τεχνικός.
Για λόγους ασφαλείας, οι ιδιώτες με παροχή φυσικού αερίου πρέπει, συνεχίζει, «να κάνουν κάθε χρόνο service και κάθε τέσσερα χρόνια επανέλεγχο στη στεγανότητα της σωληνογραμμής».
Συχνά έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τον τεχνικό, στην εγκατάσταση του μηχανισμού του φυσικού αερίου διαρροή, από καθαρά τυχαία αίτια: «Έχουμε για παράδειγμα δει είτε επειδή ένα όχημα πάρκαρε και ώθησε τον μετρητή και τις σωληνώσεις είτε λόγω σεισμού, διαρροή. Αλλά προκειμένου να προληφθούν τα ατυχήματα, επιβάλλεται τακτικός έλεγχος» συνοψίζει.
 
Sputnik.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε κατά της Αττικής Οδού από μία γυναίκα, η οποία παρέμεινε εγκλωβισμένη επί 16 ώρες στον δρόμο εν μέσω κακοκαιρίας. Με την αγωγή, η γυναίκα ζητεί αποζημίωση ...

image descriptionΕλλάδα

Πολύωρες και συγκινητικές προσπάθειες καταβάλλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου. Το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισαν ν...

image descriptionΕλλάδα

Η  Αττική Οδός  έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά τον εγκλωβισμό στο χιόνι και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών με τις αγωγές και τις μηνύσεις να «πέφτουν βροχή». Στην εκπομπή M...

image descriptionΕλλάδα

  Κακοκαιρία προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Χιονοπτ...

image descriptionΕλλάδα

Στόχος φανατικών αντιεμβολιαστών έγινε η παιδίατρος Ζώη Σάκκου στο Λουτράκι. Σύμφωνα με το loutraki365.gr, οι άγνωστοι έγραψαν με γκράφιτι «Πόσα πήρες» στην είσοδο του ιατρείου της...

image descriptionΕλλάδα

Αναλυτικά περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν την Ελλάδα σε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης τη...

image descriptionΕλλάδα

  Ένα απροσδόκητο εμπόδιο συνάντησε το ΚΙΝΑΛ στο αίτημα που κατέθεσε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Κυριακή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό τον Νίκ...

image descriptionΕλλάδα

  Αιγύπτιος χρηματιστής εντοπίστηκε νεκρός σε σουίτα στην Παραλιακή.   Νεκρός βρέθηκε ένας 44χρονος Άραβας χρηματιστής με καταγωγή από το Κάιρο της Αιγύπτου, σε σουΐτα πολυτελούς ξ...

image descriptionΕλλάδα

  Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομέν...