Ακίνητα: Ενοικιαστές σε απόγνωση -Ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση ακόμα και 25% στην ανανέωση των μισθωτηρίων
Αύξηση στην ανανέωση της μίσθωσης ακόμη και 25% ζητούν ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates που παρουσιάζει το iefimerida.gr.
Ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων. Το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν.
«Πονοκέφαλος» για τους ενοικιαστές η ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων
«Ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών. Για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Το γεγονός αυτό φέρνει σε αδιέξοδο πολλούς ενοικιαστές που σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας θα πρέπει να βρεθούν στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας. Όπως λέει, «οι ιδιοκτήτες, επειδή γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο και παράλληλα η εύρεση κατοικίας που να συνάδει η κατάσταση του ακινήτου με το ζητούμενο μίσθωμα αποτελεί «τζόκερ», ξέρουν ότι ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την όποια αύξηση, διότι δεν υπάρχουν επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επικοινωνία ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή όπου όταν ο ενοικιαστής του ανάφερε ότι η αύξηση που ζητάει είναι μεγάλη (25%), ο ιδιοκτήτης του απάντησε: «Μπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τη ζητάνε για 50τμ».
Ιδιοκτήτες πολλών διαμερισμάτων και ολόκληρων πολυκατοικιών αυτοί που ζητούν συνήθως υπέρογκες αυξήσεις
Όπως προκύπτει από την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν μεγάλες αυξήσεις δεν είναι φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν 1-2 ακίνητα, αλλά ιδιοκτήτες (φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα) πολλών διαμερισμάτων και ολόκληρων πολυκατοικιών. Μάλιστα, το μεγάλο μέρος των ενοικιαστών, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με ραγδαίες αυξήσεις για την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης, είναι «σωστοί» στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους χωρίς οφειλές σε κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Ο κ.Μπάκας σχολιάζει μάλιστα, ότι δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επικοινωνούν με μεσιτικά γραφεία της περιοχής τους κάνοντας έρευνα αγοράς ώστε να γνωρίσουν τη σημερινή εικόνα των ζητούμενων μισθωμάτων και να ενημερώσουν τον ενοικιαστή για τη νέα αύξηση στην ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης.
Σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας πολλά νοικοκυριά
Η ζητούμενη αύξηση στην ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων έρχεται σε μια χρονιά που τα κοινόχρηστα οικογενειακών κατοικιών άγγιξαν τα 200€/μήνα τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε πολυκατοικίες με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικού αερίου). Ο πληθωρισμός καλπάζει και οι αναλυτές αναμένουν να αγγίξει το 11% τον Μάιο συρρικνώνοντας τα εισοδήματα, ενώ το κόστος αγαθών και καυσίμων βρίσκεται σε ιστορικά ανώτατα επίπεδα. Όλα αυτά προστίθενται στα ήδη απολεσθέντα εισοδήματα που καταγράφονται σε μια σειρά από έρευνες.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το 2007 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 27,5% με τους καταναλωτές να χάνουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει κατά 24,4% τη δεκαετία 2009-2019. Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κατέδειξε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).
Άμεση ανάγκη η υλοποίηση του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής με διεύρυνση των δικαιούχων
«Έχουμε τονίσει πολλάκις, ήδη από το 2019, την άμεση ανάγκη «χάραξης» στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας και ιδιαίτερα μετά την επισήμανση τόσο του ΔΝΤ όσο και της Eurostat όπου κατάτασσε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρώπη. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός, υψηλότερα για να δικαιούνται κοινωνική κατοικία, αφετέρου, όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας και καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα το ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει.
«Πρέπει από τις εξαγγελίες να περάσουμε στην πράξη και να διευρυνθούν τα κριτήρια. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα έστω με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια. Η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr