Σχολεία: Αύριο το πρώτο κουδούνι, μετά το Πάσχα -Τα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς


Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές θα γυρνούσαν στα θρανία μετά τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα, 2 Μαΐου. Ωστόσο, η Πρωτομαγιά έπεσε Κυριακή, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει και οι διακοπές των μαθητών να παραταθούν κατά μία ημέρα. Συνεπώς, αύριο, Τρίτη, 3 Μαΐου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν ξανά. Αυτή τη φορά όμως με νέα πρωτόκολλα, αφού οι ειδικοί εισηγήθηκαν τη χαλάρωση των μέτρων.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την άρση των μέτρων, το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ενημέρωσή του ανέφερε ότι «οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών».

Ανάμεσα στις αλλαγές του πρωτοκόλλου είναι ότι οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία δίχως να υποβάλλονται σε self-test.

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία
Ειδικότερα, στα σχολεία:

• Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
• Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
• Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022).

ΕΛΛΑΔΑ  29/04/2022  14:24
Νέα ΚΥΑ: Πώς θα λειτουργήσουν από Τρίτη σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ -Τι θα γίνεται όταν εντοπίζεται κρούσμα
Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

• Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 
Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

• Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
• Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
• Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
• Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σχολεία: Η διαδικασία σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

• Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
• Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
• Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
 
Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο μία φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. (Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται, σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο, εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.)

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Πότε αναμένεται βελτίωσηΕλλάδα

  Πώς θα κινηθεί η θερμοκρασία σήμερα - Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα και από τα δυτικά - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ Τοπικές βροχές ,  σποραδικές κατ...

Σοκαριστικό τροχαίο: Χωρίς δίπλωμα ο 26χρονος που προκάλεσε το δυστύχημα στη ΛΕΑ με θύμα 59χρονοΕλλάδα

Ακαριαίος ο θάνατος του 59χρονου - Σταμάτησε στη ΛΕΑ να μιλήσει στο κινητό και σκοτώθηκε μπροστά στη γυναίκα του - Πώς συνέβη το φρικτό τροχαίο Συνελήφθη ο 26χρονος  που προκάλεσε ...

Κολωνός: Άρπαξαν 17χρονη από τη μέση του δρόμου – Την νάρκωναν και την χτυπούσαν άγριαΕλλάδα

Τον εφιάλτη έζησε μια κοπέλα μόλις 17 ετών όταν έπεσε θύμα  αρπαγής  από δύο αγνώστους στον  Κολωνό . Η κοπέλα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι δύο άντρες την άρπαξαν από τον δρόμο κα...

Τραγωδία στην Εθνική Οδό: Νεκρός οδηγός που σταμάτησε στη ΛΕΑ για να πάρει τηλέφωνοΕλλάδα

Τροχαίο δυστύχημα, με νεκρό έναν 60χρονο από την ΑΘήνα, σημειώθηκε στις 10:30 σήμερα το πρωί, στο ύψος των Μικροθηβών, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. O άτυχος άνδρας σταμάτ...

Πλήθος κόσμου στη μεγάλη γιορτή της Περιφέρειας Αττικής για την Πρωτομαγιά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης ΤρίτσηςΕλλάδα

Γ. Πατούλης: «Τιμούμε σήμερα την Πρωτομαγιά ως μία εμβληματική ημέρα των αγώνων του εργατικού κινήματος αλλά και ως μία μεγάλη γιορτή της φύσης και του Περιβάλλοντος στο οποίο  οφε...

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος - Χρ. Στυλιανίδης: Ο εθελοντισμός βασικός πυλώνας για το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεταιΕλλάδα

Στην εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου παρευρέθηκε σήμερα, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η ηγεσία του Υπουργείου Κλι...

O Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μόνο την Ουάσιγκτον: Ακυρώθηκαν τα ταξίδια σε Σικάγο και Βοστώνη λόγω Τουρκίας;Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σικάγο και τη Βοστώνη,  ματαιώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από διπλωμ...