ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκατοντάδες τρακτέρ έξω από τη ΔΕΘ – Πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

«Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία συνδέονται και με τις επιχορηγήσεις από την Ευρώπη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι όλα τα ελληνικά αιτήματα, έγιναν δεκτά. Την ίδια ώρα δυναμικό παρών έξω από την 30ή Διεθνή Έκθεση «Αgrotica», στη Θεσσαλονίκη δίνουν με τα τρακτέρ τους οι παραγωγοί διεκδικώντας επιπλέον οικονομική ενίσχυση και μέτρα για τον περιορισμό του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής από την κυβέρνηση. Προς το παρόν οι δρόμοι παραμένουν ανοχτοί ενώ κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται το Σάββατo.

Σήμερα το πρωί στη Βουλή και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, για την ενίσχυση των αγροτών αλλά και για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Εκατοντάδες τρακτέρ, εν τω μεταξύ, είναι παρατεταγμένα έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου διοργανώνεται η 30ή Διεθνής Έκθεση «Αgrotica», ενώ το μεγάλο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς και για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο.

Tην ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη «χτυπάει η καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων της χώρας, με αφορμή την διεξαγωγή της έκθεσης Agrotica, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ. Το μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται αύριο Σάββατο 2/2, ενώ τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Τη δημιουργία του αγροτικού 112, για έγκαιρη ενημέρωση αγροτών 72 ώρες πριν από έντονα καιρικά φαινόμενα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. 

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης φοβάται, και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες».

Εκατοντάδες τρακτέρ έξω από τη ΔΕΘ – Πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Παναγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Με εκατοντάδες τρακτέρ, μαύρες σημαίες και πανό, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χθες (2/2) περισσότερα από 300 τρακτέρδιέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η Έκθεση Agrotica. Κεντρικό ζήτημα, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, διότι, όπως αναφέρουν, θέλουν τους πολίτες μαζί τους και όχι εναντίον τους. Μάλιστα, αντιπροσωπεία αγροτών παρέδωσε ψήφισμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Το ακριβό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελούν βασικά «αγκάθια» στο κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τους αγρότες.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Οι μελισσοκόμοι, στη Λάρισα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Πράσινο δωρεάν ρεύμα για αγρότες και ευάλωτους


Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς σήμερα πληρώνουν το ρεύμα όσο οι οικιακοί καταναλωτές. Την Παρασκευή, από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα σε αγρότες.

Τι προβλέπει

Ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν δωρεάν καθαρή ενέργεια στους δικαιούχους με το σύστημα του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού. Η ενέργεια που θα παράγεται από απομακρυσμένα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δικαιούχοι, όπου κι αν βρίσκονται και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή ενεργειακές εταιρείες και πάροχοι ενέργειας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης και έχουν πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί.

Το κράτος θα διασφαλίσει για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εγγυημένη τιμή πώλησης μετά από διαγωνισμό και τιμή χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή ρέυματος, λόγω της χαμηλής τιμής παραγωγής από φωτοβολταικά. Δικαιούχοι του προγραμματος είναι: Ευάλωτα νοικοκυριά, αγρότες, ΤΟΕΒ (Τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων), Οργανισμοί ύδρευσης. Το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προκύψουν τα έργα ανά περιφέρεια, ισχύος 1,1 GW. Επιλέξιμες θα είναι οι προσφορές με χαμηλότερη τιμή ρεύματος. Σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετά από 8-10 χρόνια, η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στους δήμους.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα – Όλα τα μέτρα για τους αγρότεςΕλλάδα

«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα τη...

Βοτανικός: Σεσημασμένος ο άνδρας που πυροβόλησαν – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάστασηΕλλάδα

Σεσημασμένος από τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και ληστειών είναι ο 34χρονος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» σε σοβαρή κατάσταση, όταν τα ξημερώματα τον πυροβόλησα...

Μαρουσάκης: : 7 απαντήσεις για τον καιρό που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες – Πώς επιδρά ο «Ωμέγα Εμποδιστής»Ελλάδα

Για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες ενημερώνει με ανάρτηση στο Facebook, ο μετεωρολόγος του Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνοντας ότι «αν εξαιρέσουμε μια χ...

Καλαμάτα: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 16χρονο έξω από σχολείο- Συνελήφθησαν 4Ελλάδα

Μετά από μήνυση που κατέθεσε ανήλικος μαζί με τον πατέρα του στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι για ξυλοδαρμό σε βάρος ενός 16χρονου μαθητή στην Καλαμ...

Η συσκευασία γάλακτος που εξόργισε τα ακροδεξιά τρολ – «Καταργούν την μητρότητα»Ελλάδα

Μέχρι και γνωστή εταιρεία γάλακτος φαίνεται να χτύπησε η κουλτούρα του cancel culture, με ακροδεξιούς να βλέπουν εχθρούς παντού. Όλα ξεκίνησαν με την νέα διαφήμιση της εταιρείας ΔΕ...

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας μετά τη λήξη της κατάληψης στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ (βίντεο)Ελλάδα

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα κουκουλοφόρων που βρίσκονταν στον χώρο του ΑΠΘ επιτέθη...

Κασσελάκης: «Οι τέσσερις άξονες του εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο»Ελλάδα

Τους τέσσερις άξονες του «εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο» παρουσίασε κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελά...

Γάμος ομοφύλων:Η επιστολή της Ιεράς Συνόδου σε βουλευτές -“Καταργεί πατρότητα – μητρότητα”Ελλάδα

Επιστολή στους βουλευτής με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις της και τάσσεται ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απέστειλε σήμερα η Ιερά Σύνοδος τη...