ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Κισίντα - Σι:Στο επίκεντρο οι κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες και η προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα εξέφρασε σήμερα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «τις έντονες ανησυχίες του» σχετικά με τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού και τη συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα, ενώ ζήτησε την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών.

«Επίσης εξέφρασα τις έντονες ανησυχίες μας σχετικά με την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία και τη συνεργασία της με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κισίντα μετά τη συνάντησή του με τον Σι για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο.

«Υπογράμμισα εκ νέου την εξαιρετική σημασία για τη διεθνή κοινότητα και την Ιαπωνία της ειρήνης στο στενό της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος σε ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (Apec).

«Σε ό,τι αφορά τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας εξέφρασα για μία ακόμη φορά τις έντονες ανησυχίες μας και ζήτησα επίμονα την άμεση απόσυρση των κινεζικών πλωτήρων που έχουν τοποθετηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας», τόνισε ο Κισίντα.

Παράλληλα δήλωσε ότι «ζήτησε με επιμονή μια ήρεμη απάντηση βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία και την άμεση άρση των περιορισμών στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων διατροφής».

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, αφότου το Τόκιο ξεκίνησε τον Αύγουστο να ρίχνει επεξεργασμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, με το Πεκίνο να κατηγορεί το Τόκιο ότι χρησιμοποιεί τη θάλασσα σαν «υπόνομο».

Η Ιαπωνία επιμένει ότι οι απορρίψεις αυτών των υδάτων δεν ενέχουν κινδύνους, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ).

Ωστόσο ο Κισίντα πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Σι «συμφώνησαν να αναζητήσουν λύσεις μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών στη βάση μιας εποικοδομητικής στάσης».

Ειρηνική συνύπαρξη

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε το Τόκιο και το Πεκίνο να ανοικοδομήσουν ειρηνικές διμερείς σχέσεις, παρά τις ιστορικές και εδαφικές τους διαφορές.

«Η ειρηνική συνύπαρξη, η διαρκής φιλία που διαπερνά τις γενιές, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και η κοινή ανάπτυξη είναι σωστοί προσανατολισμοί που εξυπηρετούν τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού και του ιαπωνικού λαού», υπογράμμισε ο Σι.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «έχουν διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας», εκτίμησε ο ίδιος.

Οι δύο χώρες, οι σχέσεις των οποίων έχουν σημαδευτεί από την ιαπωνική εισβολή στο κινεζικό έδαφος τον 20ο αιώνα, θα πρέπει «να επικεντρωθούν στα κοινά τους συμφέρονται και να διαχειριστούν με προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Εξάλλου Κίνα και Ιαπωνία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον υψηλού επιπέδου οικονομικό διάλογο και, σε μια κατάλληλη στιγμή, να βρουν έναν τρόπο να λύσουν το ζήτημα της απόρριψης «μολυσμένου» νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσε η CCTV. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν κατά τη συνάντησή τους ο Σι με τον Κισίντα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Πολυτεχνείο: Μαζική συμμετοχή στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – Πλήθος κόσμου στους δρόμους της ΑθήναςΕλλάδα

Η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έφτασε στο Σύνταγμα μέσω της οδού Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.   Πλήθος κόσμου ...

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία, κλειστοί τέσσερις σταθμοί του μετρόΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι η πορεία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά ήλθαν από το πρωί ...

Eυρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες επιλέγουν τηλεόραση για την ενημέρωσή τους – Σε δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο λένε «ναι» οι ΕυρωπαίοιΕλλάδα

Η τηλεόραση κυριαρχεί ως κύρια πηγή ειδήσεων για τους πολίτες (71%) της ΕΕ, ενώ ακολουθεί το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες ειδήσεων  (42%), σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου που δ...

 Θυελλώδεις άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο Ελλάδα

Αλλαγή του καιρού αναμένεται σήμερα από τα βορειοδυτικά, με τοπικές βροχές, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Τα κυριότερα χαρακτηριστι...

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ψυχρό μέτωπο με καταιγίδες και «βουτιά» της θερμοκρασίαςΕλλάδα

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης, καθώς ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός επιδεινώνεται καθώς εισβάλλει βαρομετρι...

Τρεις ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονται στις πλέον θανατηφόρες σε τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕΕλλάδα

Τρεις ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονται στις πλέον θανατηφόρες σε τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σ...

Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά-Η συνάντηση στο μετρό με έναν πρωταγωνιστή της εξέγερσηςΕλλάδα

17 Νοεμβρίου 2023, 50 χρόνια μετά, 9 το πρωί, σε ένα βαγόνι του ηλεκτρικού που κατευθύνεται από Πειραιά προς Κηφισιά, ένας κύριος κοντά στα εβδομήντα μιλάει με έναν συνεπιβάτη για ...