ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποχή διαρκείας ξεκινούν τη Δευτέρα οι συμβολαιογράφοι - Αντιδρούν στην ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων

Αποχή διαρκείας ανακοίνωσαν οι Συμβολαιογράφοι από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι οποίοι αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων και ζητούν απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων»

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τη σχετική τους ανακοίνωση από την αποχή εξαιρούνται  η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων και η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου.

Οι πράξεις που δεν διενεργούνται από συμβολαιογράφους κατά τη διάρκεια της αποχής είναι οι κάτωθι:

  1. Όσες έχουν μεταβιβαστικό χαρακτήρα (πχ πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, ανταλλαγές, διανομές, αποδοχές κληρονομιάς κτλ)
  2. Για όσες πράξεις απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (πχ πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς, προσύμφωνα πώλησης, κτλ)
  3. Επίσης δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί.

Ως εκ τούτου οι πράξεις που μπορούν να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια της αποχής των συμβολαιογράφων είναι ενδεικτικά η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων, η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου κλπ.

Η αποχή αποφασίστηκε να διαρκέσει έως 26 Ιανουαρίου 2020 που έχει προσδιοριστεί η σύγκλιση της τακτικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων και η οποία μπορεί να γίνει αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 2020 αν δεν έχει απαρτία

Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά και πανελλαδικά απέχουν για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.

Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

Προς τούτο έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου

Αντίδραση Κ. Κυρανάκη

«Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων», σχολιάζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρανάκης αναφέρει ότι «απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.

Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

  1. Από τον Ιανουάριο του 2024, που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
  2. Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
  3. Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
  4. Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

  1. Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
  2. Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου».

Καταλήγοντας ο κ. Κυρανάκης τονίζει ότι «αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν».

Διαβάστε επίσης

Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών: Υπερψηφίζει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΚΚΕ Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένει στην κριτική απέναντι στο ΚΚΕ, ψηφίζει τη σύσταση Εξεταστικής και καταθέτει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής.   Την υπερψήφιση της πρότασης του  ΚΚΕ για σύστα...

Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με στόχο τη "διατήρηση της ιστορικής μνήμης"Ελλάδα

Με στόχο τη «διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των διαχρονικών αξιών του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία», διαμορφώθηκ...

Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ΕυρωζώνηΕλλάδα

«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον κα...

ΕΟΔΥ: 41 παιδιά με κοξάκι στη Λάρισα, τα 35 κάτω των 6 ετών – Δεν σχετίζονται με την κακοκαιρία DanielΕλλάδα

Ανησυχία στην περιοχή της Λάρισας μετά τα 41 κρούσματα με κοξάκι που κατέγραψαν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 41 παιδιά με κλινική εικόνα κοξάκι στην περιοχή από τα οποία τ...

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη διερεύνηση του πιθανού κινήτρου διακρίσεων για τον 17χρονο ΡομΕλλάδα

“Συγκλονισμένη και εξαιρετικά θορυβημένη” με την είδηση του θανατηφόρου πυροβολισμού ενός 17χρονου Ρομ αγοριού τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023 έπειτα από καταδίωξη με ...

Πεζός παρασύρθηκε από τραμ στον Νέο Κόσμο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάστασηΕλλάδα

Ένας πεζός παρασύρθηκε σήμερα το πρωί από συρμό του τραμ στον Νέο Κόσμο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, το ατύχημα σημειώθηκε στις 6:15 το πρωί στην οδό Μάχης Αναλάτου, κάτω...

Τι προβλέπει το φορολογικό ν/σ για ελεύθερους επαγγελματίες, απαγόρευση χρήσης μετρητών, Airbnb, MyDataΕλλάδα

 Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Το σχέδιο νόμου περιλαμβ...