ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάδοχος Μέρκελ σε Μητσοτάκη : Το 2010 έβλεπα θετικά το Grexit, αποδείχθηκε ότι θα ήταν κακή απόφαση

Επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο ξεκίνησαν ήδη με τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς συμμετείχαν σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ κατά τη διάρκεια της οποία ο διάδοχος της άνγκελα Μέρκελ στο CDU δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική για την πολιτική που πρότεινε το κόμμα του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. 

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας η οποία επτέυχθη μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης.

 

Έχουμε μειώσει την ανεργία προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον. 

Από την πλευρά του ο κ. Μερτς συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Η Ελλάδα είναι πλέον ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και η Ελλάδα είναι πλέον ένας ισχυρός πυλώνας της ΕΕ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός εταίρος. 

 

Ο κ. Μερτς που ρωτήθηκε για το grexit που είχε προτείνει το κόμμα του, ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις δεύτερες εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για εσάς και το κόμμα. Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά το πόσο η ΕΕ κι εμείς ως Γερμανία λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν 10 χρόνια. Είχατε έναν πρωθυπουργό που έκανε δύσκολο για μας το έργο να επιστρέψουμε την Ελλάδα σε μια σωστή οικονομία. Εγινε και πλέον είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους επενδυτές και παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένας ισχυρός πυλώνας και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Εξαρτόμαστε από ισχυρά κράτη γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Ελεγα κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση. Επραξε σωστά η Μέρκελ κι ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία και να επιτύχει την καλύτερη χρήση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Εστιάσαμε στην φοροδιαφυγή. Αν καταφέρουμε να την μειώσουμε, θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ και θα αυξήσουμε τα έσοδα των πολιτών. Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, θα δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πιο αποδοτικοί και στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε. Εστιάζουμε στην καλύτερη χρήση των πόρων που μας δίνονται από την ΕΕ» σημειώσε ο πρωθυπουργός.

«Το δημόσιο χρέος στον κόσμο ανέρχεται σε 300 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι μια απειλή για τις αγορές οι οποίες δεν θέλουν να το χρηματοδοτήσουν» ανέφερε ο κ. Μερτς από την πλευρά του και προέβλεψε ότι για τον λόγο αυτό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σημείωσε προκειμένου να αποφύγουμε νέες δημοσιονομικές κρίσεις. 

«Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010» ανέφερε για το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.  

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς σήμερα στο Βερολίνο - Οικονομία, Μεταναστευτικό και Μεσανατολικό, στο επίκεντρο Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο. Στις 11:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς...

ΠΟΕΔΗΝ: Διήμερο πανελλαδικής κινητοποίησης των Υγειονομικών στις 29 και 30 ΝοεμβρίουΕλλάδα

Διήμερο Κινητοποιήσεων στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2023 ανακοίνωσε για τον κλάδο των Υγειονομικών η ΠΟΕΔΥΝ. Συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη, προβλέπονται τοπικές δράσεις ...

Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Προφυλακίστηκαν μάνα, αδελφή και σπιτονοικοκυράΕλλάδα

Πολύωρες ήταν οι απολογίες της μητέρας, της αδελφής και τη σπιτονοικοκυράς της 22χρονης Φαίης Μπακογιώργου που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη. Σύμφωνα με την απόφαση ανακριτή και εισαγγε...

Στο μαχαίρι με το αίμα του Μιχάλη Κατσουρή φέρεται να εντοπίστηκε το DNA του Έλληνα οπαδού που συνελήφθη πριν πέντε ημέρεςΕλλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μιχάλη Κατσουρή  ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την επέλαση των Κροατών χούλιγκαν στη  Νέα Φιλαδέλφεια  το βράδυ της 7ης Αυγούστου. Όπως πλ...