ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκίνησε, αλλά διακόπηκε η συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος στα Σκόπια

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η εξέταση της κυβερνητικής πρότασης για την έναρξη των διαδικασιών τροποποίησης του Συντάγματος, η οποία είναι απαραίτητη για την ένταξη στην ΕΕ, μετά το βουλγαρικό βέτο. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3, την οποία η κυβέρνηση του Κοβάτσεφσκι δεν διαθέτει.

Η σημερινή, πρώτη συνεδρίαση  διακόπηκε, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις των κομμάτων και ο πρόεδρος του Σώματος ενημέρωσε ότι θα συνεχιστεί σε ημερομηνία που θα οριστεί. Ο Ταλάτ Τζαφέρι είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι εάν δεν εξασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3, τότε η ψηφοφορία ίσως αναβληθεί ή δεν πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους βουλευτές να υποστηρίξουν την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος γίνεται στη βάση μιας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό (σσ το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας)  η αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας, η οποία ζει στη χώρα. Η προοπτική αυτή, ωστόσο, δημιουργεί  τριγμούς και αντιπαραθέσεις στα Σκόπια εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Σημειώνεται, ότι η Σόφια παρεμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, εξαιτίας των ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών που έχουν οι δύο χώρες. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή για να άρει η Σόφια το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων-ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό του βουλγαρικού λαού που ζει στη χώρα.

Αυτό το εγχείρημα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς συναντά τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, του VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος. Αντίθετο με τη συμφωνία και κατ’ επέκταση και με την τροποποίηση του Συντάγματος είναι και το 70% των πολιτών σλαβικής καταγωγής, όπως κατέγραψαν δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλβανικής εθνικής καταγωγής.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος απαιτούνται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, από τις οποίες για τις δύο πρώτες χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 και για την τρίτη απλή πλειοψηφία. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν την τροποποίηση του Συντάγματος δεν διαθέτουν πλειοψηφία 2/3, διαθέτουν όμως απλή πλειοψηφία στη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις ότι η τροποποίηση του Συντάγματος γίνεται μόνο για να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα, η κυβέρνηση προτείνει να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα συνολικά έξι εθνότητες. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρονται ως λαοί της χώρας «οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι».

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που έγινε ?? 2021,  στη Βόρεια Μακεδονία οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού (συνολικά 3.500 άτομα) . Αυτός ο αριθμός αμφισβητείται ωστόσο από τη Σόφια, η οποία θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Διαβάστε επίσης

Εντοπισμός και διάσωση 16 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στην Πάτμο Ελλάδα

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πάτμου για την ύπαρξη σκάφους, με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της νήσου Αρκιών. Στην περιοχή έσπευ...

Δωρεάν παραχώρηση ακινήτου για τη στέγαση στελεχών του Λιμενικού από τον  δήμο ΣαντορίνηςΕλλάδα

Δημοτικό ακίνητο παραχωρεί δωρεάν, για 15 έτη, ο Δήμος Σαντορίνης στο  Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως προβλέπεται στη σύμβαση που υπέγραψαν την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτι...

Νίκος Αμπατιέλος: Ο τουρκικός σχεδιασμός στην Κύπρο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕΕλλάδα

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ στο χωριό Πύλα, ο Νίκος Αμπατιέλος υποστήριξε εν πρώτοις ότι «ο τουρκικός σχεδιασμός στην Κύπρο αναπτύσσετα...

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει» την επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανωνΕλλάδα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» χθες Παρασκευή την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελο...

Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Σαντορίνη Ελλάδα

«Θα είμαστε δίπλα στους Σαντορινιούς στις προσπάθειές τους να βελτιώνουν τις τουριστικές τους υπηρεσίες» ανέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη...

Δημήτρης Μάντζος: Βαθιά ανησυχία από την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής κατά του ΟΗΕΕλλάδα

«Η επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατοχής σε προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας, προκαλεί βαθιά ανησυχία», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Μάντζο...