ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανδρουλάκης: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την "αναγέννηση του ΕΣΥ" – Τι προβλέπουν

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσιάζει το απόγευμα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Για το ΠΑΣΟΚ η υγεία αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τους υγειονομικούς αναμένεται να υπογραμμίζει ότι ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση για παροχή δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Για μας είναι πρώτιστη υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας , η παροχή δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας προς όλους τους πολίτες. Ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την υποχρέωση, χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών» αναμένεται να αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την παρουσίαση των οκτώ προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την υγεία.

 

 

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν:

 

– Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από τον Προϋπολογισμό ώστε να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.Την διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

– Ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.

 

– Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα. Με ένα νέο χάρτη υγείας ,για να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και κανένα στην πολυπληθή Ανατολική Αττική.

 

– Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσοκομείων. Κέντρα χρόνιων παθήσεων, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, Δημόσια κέντρα αποκατάστασης.

 

– Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και διαφανείς διαδικασίες. Αύξηση των αμοιβών με αναθεώρηση των μισθολογίων ,ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα –ανθυγιεινά.

 

Και ειδικά για τους νέους γιατρούς, ριζική αναμόρφωση του συστήματος για απόκτηση ειδικότητας και αύξηση των αποδοχών τους.

 

– Σε κάθε μεγάλο νησί επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.

 

Οικονομικά κίνητρα (όπως πρόσθετες αμοιβές, κάλυψη κόστους στέγασης )για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

– Στήριξη και αύξηση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας με ενσωμάτωση τους και στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα.

 

– Επαναφορά της πρότασης για κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων ,για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους ,που σήμερα πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης

Βουλευτικές εκλογές 2023: Πως θα ψηφίσουν οι ναυτικοί στα πλοία της ακτοπλοΐαςΕλλάδα

Ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ για τους ναυτικούς που θα βρίσκονται εν πλω στις εκλογές Προετοιμασία για τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ψηφίσουν απρόσκοπτα οι Έλληνες ναυτικοί που την...

Τσίπρας: Ισχυρή εντολή για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επομένη των εκλογών Ελλάδα

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας και ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασί...

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει σήμερα ο ΜητσοτάκηςΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη στις 18:00, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο Κέντρο Πολιτισμού...

Εκλογές 2023: Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποψηφιότητα των κομμάτωνΕλλάδα

Απόψε τα μεσάνυχτα, λήγει η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχής των κομμάτων, που θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι περισσότερες υποψηφιότητες στις επερχόμενε...

Αλ. Τσίπρας: Αν πάει στην κάλπη ο νέος θα είναι άλλο το αποτέλεσμα – Τι είπε για τα fake news και τα παιδιά τουΕλλάδα

Σε πληθώρα ερωτήσεων για μία σειρά από θέματα που απασχολούν τους νέους, όπως ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα ζητήματα έμφυλης βίας, η αντιμετώπιση της έκρηξης των ενοικίων στα...

Δυστύχημα στα Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη έρευνα – Κλήση σε ακρόαση του ΟΣΕ και της Hellenic TrainΕλλάδα

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ολοκλήρωσε την αυτεπάγγελτη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και...

Σουδάν: Βελτιώνεται η κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών – Στην Τανάγρα στις 16:00 το 2ο C-27Ελλάδα

Σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματ...

Ταξίαρχος Χατζηλιάδης: Ποιος είναι ο στρατιωτικός που ανέλαβε πρόεδρος στο μόρφωμα ΚασιδιάρηΕλλάδα

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα κατεβαίνει κανονικά στις επικείμενες εκλογές, με το κόμμα του Έλληνες -και όχι με το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Ο φυλακισμέ...