ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κάλαθος στη Ρόδο (εικόνες)

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση μιας ακόμα περιοχής στη Ρόδο λόγω της φωτιάς.

 
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος, εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα του 112.
 


Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο τιτάνιος αγώνας των πυροσβεστών για να περιοριστεί το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο

 
Δραματική είναι η κατάσταση στο χωριό Μάσσαρη, με τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση για αποστολή εναέριων μέσων.

Ρόδος: Η φωτιά είναι έξω από Μάσσαρη κάνουν έκκληση για βοήθεια και για αεροπλάνα
 


5936220
5936212
 


Σοβαρές αναζωπυρώσεις σημειώνονται, ακόμη, ανάμεσα σε Ασκληπιείο και Γενάδι, τη στιγμή που έχουν καταστραφεί σπίτια και αυτοκίνητα.

5936236
5936334
5936329


Απειλητικό παραμένει και το πύρινο μέτωπο στο χωριό Μυλωνά όπου οι κάτοικοι ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, κόβοντας παράλληλα δέντρα, για να μην περάσει τον δρόμο το πύρινο μέτωπο.

Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή σε αυτή και του υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκε η ομαλή και ασφαλής απομάκρυνση σχεδόν 19.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας.

 
5936327
5936322
5936326
5936325Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουλίου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, σε 24ωρη βάση, με 3 γραμμές επικοινωνίας (210-3681730, 1350, 1259).

Μέχρι σήμερα οι Ακόλουθοι Υπηρεσίας έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 2.500 κλήσεις ξένων υπηκόων, στους οποίους προσφέρθηκε συνδρομή. Τα αιτήματά τους αφορούν ως επί το πλείστον στη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τις Πρεσβείες τους, τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας και την παροχή πληροφοριών για τον τρόπο αναχώρησής τους από τη Ρόδο. Τα στελέχη της ΜΔΚ απαντούν επίσης σε ερωτήματα σχετικά με την αντικατάσταση απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και την παροχή ενημέρωσης για τις επικρατούσες συνθήκες στη Ρόδο.


Οι κάτοικοι στη Μαλώνα Ρόδου παλεύουν με τις φλόγες


Κάτοικοι στη Μαλώνα Ρόδου δημιουργούν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες κόβοντας δέντρα«Aν σήμερα καεί ο Μαλώνας αύριο θα καίγεται ο οικισμός Αρχάγγελος»

«Ένα μέτωπο που επικοινωνεί με το 1/3 του νησιού ήταν και είναι αφύλακτο» καταγγέλλει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Μαλώνα, Νεκτάριος Μουστακέλλης, ο οποίος από νωρίς το πρωί, που η φωτιά ήταν σε ύφεση, απηύθυνε έκκληση για μία ρίψη από ελικόπτερο προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωτική κατάσβεση. 

Ακόμη εξηγεί τα εξής: «Εδώ και πέντε μέρες είμαι σίγουρος πως κάποιοι προσπαθούν να κάψουν κάποια χωριά μεταξύ των οποίων και τον Μαλώνα. Τελικά τα κατάφεραν κι αν δεν γίνει κάτι σοβαρά τώρα δυστυχώς θα μας κάψουν το χωριό μας. Η φωτιά βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά. Το πρωί είχε σβήσει η φωτιά μας απειλούσε από χθες που ερχόταν από τον δρόμο Μαλώνα-Απόλλωνα εκεί δόθηκε μάχη ώστε οι φλόγες να μην περάσουν το δρόμο. Καταφέραμε και την σβήσαμε όμως έμεινα κάποιες μικροεστίες. Δυστυχώς αυτές εγκαταλείφθηκαν 100% από την πυροσβεστική και του επαγγελματίες με αποτέλεσμα οι εθελοντές μόνοι τους να προσπαθούν. Εκλιπαρούμε από νωρίς το πρωί για ένα ελικόπτερο έκανε δυο ώρες να έρθει αλλά ήταν αργά. Σήμερα φοβάμαι πως θα καεί ο Μαλώνας και αύριο ο Αρχάγγελος. Τα δυο αυτά χωριά είναι πλάγια στην φωτιά. Αφήνουν μέτωπα αλλά με τους ανέμους δεν μπορείς να ξέρεις. Ο κόσμος έχει φύγει από τον Μαλώνα κι έχει πάει στο Αρχάγγελο. Το μέτωπο που επικοινωνεί με το 1/3 του νησιού ήταν και είναι αφύλακτο».
 


Εντολή εκκένωσης των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη

Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.


Μεγάλο το μέτωπο στη Μαλώνα Ρόδου , παραμένουν ορισμένοι κάτοικοι για να σβήσουν τη φωτιά


Οι κάτοικοι στη Μαλώνα συντονίζονται μόνοι τους χωρίς πυροσβεστικά για να σβήσουν τη φωτιά
Οι καμένες εκτάσεις και τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο σε δορυφορικές εικόνες  

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δίνει μέσα από εικόνες το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σε μία δορυφορική φωτογραφία από την πυρκαγιά φαίνεται ο καπνός που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά και κατακαίει εδώ και 7 ημέρες το νησί.


Την ίδια ώρα μέσα από σύστημα φαίνονται οι καμένες εκτάσεις και τα μέτωπα που καίνε σε πραγματικό χρόνο.

copernicus-rodos


Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, μέχρι και την Κυριακή είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο Νησί των Ιπποτών, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται σημαντικά σήμερα Δευτέρα.


Η εικόνα από τα υπόλοιπα  πύρινα μέτωπα  στη Ρόδο Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καίει συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.


Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Ροδίτης φωτογράφος Σπύρος Τσαμπικάκης η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Εδώ η φωτιά έχει περάσει τον δρόμο και πλησιάζει τον οικισμό. Δυστυχώς υπάρχει αέρας τουλάχιστον 7 μποφόρ και κάπνα. Έχει πολλά ξερόχαρτα, γίνονται κάποιες προσπάθειες να την κόψουν την φωτιά αλλά δεν σταματάει με τίποτα. Υπάρχουν πυροσβέστες και εθελοντές αλλά η ένταση της φωτιάς είναι δυνατή. Όλη η φωτιά έρχεται προς τη θάλασσα που σημαίνει πως αν δεν γίνει κάτι τώρα, φοβάμαι πως θα κάψει σπίτια του οικισμού».


Γεννάδι Ρόδου: Μάχη με τις φλόγες

 

Ρόδος: Μάχη ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι ώστε να «κόψουν» τη φωτιά
vati__1_
vati__2_


Καίγονται περιουσίες στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Πηγή: protothema.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Διαβάστε επίσης

ΕΚΑΒ: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για μεικτά πληρώματα – Έντονες αντιδράσεις εργαζομένωνΕλλάδα

Ψηφίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις κυρώσεις ΠΝΠ (Πράξ...

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο - Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες σε Πλατανιστό και Ποτάμι  (βίντεο)Ελλάδα

Συνεχείς είναι οιαναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στην πυρκαγιά της Καρύστου με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς.   «Η κατάσταση είναι  εφιαλτική  ...

Διπλωματικές πηγές για φωτιά στη Ρόδο: “Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας “Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και συντεταγμένα και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω τω...

Ρόδος: Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς - Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Κάρυστο, Αίγιο και ΥλίκηΕλλάδα

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.    Αυτή την ώρα υπάρχουν τ...

Ανδρουλάκης: Ψέγουμε τη ΝΔ για την έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης για τις πυρκαγιέςΕλλάδα

Στη σύντομη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στ...

Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν, στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχίαΕλλάδα

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων δήλωσε ανοιχτός σε...

Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Δεν χάθηκε καμία ζωή – Απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετόΕλλάδα

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύε...