ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φάμελλος προέδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια - Live

Την πρώτη του τοποθέτηση ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κάνει το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Προσερχόμενος στο βήμα, ο κ. Φάμελλος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνος «απάντησε», βάζοντας το αριστερό χέρι στην καρδιά. 

 

«Αναλαμβάνουμε με ευθύνη και τιμή τον ρόλο που μας ανέθεσε ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός. Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όσους μας ψήφισαν, αλλά και όσους δεν πήγαν στην κάλπη να ψηφίσουν» είπε στην εισαγωγή του ο κ. Φάμελος.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ο πυλώνας μιας δημοκρατικής αντιπολίτευσης» είπε, κάνοντας μία ευχαριστήρια αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στην κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «αυτός αξιοποίησε το «όχι» του ελληνικού λαού για να ανατρέψει την πρόταση που είχαν κάνει οι ταμειακοί θεσμοί. Πετύχαμε να έχει η Ελλάδα καθαρό χρέος, απόθεμα και μικρότερο χρέος. Το κατορθώσαμε και παραδώσαμε, κρατώντας όρθια την χώρα».

 

«Να μην ξεχνάμε τα 37 δις που υπήρχαν πρώτη φορά στο ταμείο που εμείς τα είχαμε παραλάβει άδεια από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου» σημείωσε ακόμη, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε χωρίς «δημοσιονομική ελευθερία».

 

Φάμελος: Το Market pass είναι ομολογία της ακρίβειας

«Ξεκινάμε με σοβαρότητα και με επιχειρήματα την αντιπολίτευσή μας. Για όλους όσοι θέλουν να προκόψουν με αξιοκρατία. Δεν είμαστε από... τζάκια εμείς και δεν κάνουμε πολιτική καριέρα» είπε ακόμη, κάνοντας μία πρώτη επίθεση στη ΝΔ.

 

 

«Πότε λύθηκε το πρόβλημα ακρίβειας; Δεν λύθηκε όταν βάζετε market pass. Η κυβέρνηση υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που δεν έλυσε ή δημιούργησε η ίδια. Και το χρέος διογκόθηκε. Το market pass είναι ομολογία της ακρίβειας.» σημείωσε.

 

«Λόγο στις αποφάσεις πρέπει να έχουν όλοι. Και οι "μη κολλητοί". Δέκα εκατομμύρια Ελληνες δουλεύανε για επιχειρήσεις ρεύματος και δύο τρεις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η αλήθεια».

 



Δείτε live τις δηλώσεις του κ. Φάμελλου

 
 

Στις δηλώσεις του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Προσερχόμαστε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τιμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Όχι εν ονόματι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά εν ονόματι όλου του ελληνικού λαού, είτε μας ψήφισε, είτε δεν μας ψήφισε. Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που μάς στήριξαν εκλογικά, αλλά πολύ περισσότερο θα αγωνιστούμε για όλους εκείνους και εκείνες που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Για να τους πείσουμε πως υπάρχουν λύσεις μέσα από την πολιτική και για το ό,τι δεν πρέπει να αφήνουν το δικαίωμα επιλογής για τη ζωή τους. Αλλά και ότι δεν είμαστε όλοι και όλες ίδιες».



«Θέλουμε και εκ μέρους μας να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της Βουλής. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τα στελέχη και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Που στάθηκαν όρθιοι σε μία διπλή εκλογική μάχη όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας εκμεταλλευόμενοι και δικές μας αδυναμίες, λάθη και καθυστερήσεις,  μάς είχαν βάλει στο στόχαστρο. Γιατί ξέρουν - και ξέρετε καλά -  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας. Είναι το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.



Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του, λέγοντας: «Οφείλουμε και οφείλω όμως να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Ήταν αυτός ο επικεφαλής της κυβέρνησης που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα. Αυτός που πέτυχε μία συμφωνία ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας, φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές. Με την κοινωνία όρθια, με πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία από τους πρώτους μήνες που δεν είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις… Με δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, να μην ξεχνάμε 37 δις, παραλάβαμε άδεια ταμεία από κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου (Νέας Δημοκρατίας/ΠΑΣΟΚ). Να πούμε την αλήθεια συζητάμε ελεύθερα και δημοσιονομικά ελεύθερα,  για αυτό έφταιγαν κυβέρνσεης που σήμερα κάθονται από κυβερνητι΄κα έργα, από άλλα κόμματα, και κάθονται ξανά σήμερα… Ο Τσίπρας έκανε πιο ισχυρή την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Με το East Med Act και τη συμφωνία 3+1 αλλά και στα Βαλκάνια με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και την πρόοδο στρατηγικών συνεργασιών με τους αρχηγούς των Βαλκανικών Κρατών αλλά και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Γιατί για εμάς τον ΣΥΡΙΖΑ την προοδευτική Παράταξη, το πατριωτικό καθήκον και τα δικαιώματα της χώρας ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτα».



Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος είπε: «Η κυβέρνηση υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που εκείνη δημιούργησε ή δεν έλυσε την προηγούμενη περίοδο... Να συζητήσουμε σοβαρά το market pass & youth pass είναι αποδοχή της ακρίβειας, όχι η λύση. Δεν άκουσα τίποτα για το θέμα προστασία της πρώτης κατοικίας... με τον πτωχευτικό της κυβ Μητσοτάκη, έχει δημιουργησει σοβαρό προβλήματα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες... Δεν ακούσαμε για ουσία ανάπτυξης, για αποκέντρωση. Εχουμε διαφορετικη προσέγγιση, δεν έχουμε ίδια πολιτική, αλλά εντελώς διαφορετική πρόταση... Η πρότασή μας βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:



Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία, που θα έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους.

Είμαστε υπέρ της πολιτείας που θα έχει σχέδιο, σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο, δεν αφήνουμε πολίτες μόνους.


Πιστεύουμε στην παραγωγική ανασυγκρόητση στο πραγματικό προϊόν, όχι στη διασπάθιση, αλλά στην ευημερία..

Στη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Στην ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία στην Παιδεία, στην Πρόνοια στο υγιές περιβάλλον.

Η πολιτική μας βασίζεται επίσης στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης». 

 

Και συνέχισε: «ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να πάνε άμεσα στο κράτος. Η κυβέρνηση και ο Σταϊκούρας έκαναν ρύθμιση για να μην επιστρέψουν οι μετοχές στο κράτος… Ήρθε συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ και χτύπησε καμπανάκι, άρα είστε υποχρεωμένος από το ΣτΕ. Η πρότασή μας στο επίκεντρο της έχει το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και της αβεβαιότητας, την υπεράσπιση της γνώσης και του πολιτισμού, τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, τα δικαιώματα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Για να έχουν λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις οι μη προνομιούχοι. Για την ενίσχυση του εισοδήματος αυτών που βλέπουν ο πλούτος από την εργασία τους να μοιράζεται άνισα υπέρ των λίγων.



«Τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο:

- να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας

- να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών

- να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται στην χώρα μας, αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο

Σκοπός μας να επιστρέψει η κοινωνική πρόοδος με σκοπό η ελπίδα της κοινωνικής προόδου να επιστρέψει και μια ισχυρή Ελλάδα να πάρει την θέση μια κοινωνίας μηδενικών προσδοκιών, οριακής επιβίωσης και προσωπικής τακτοποίησης. Είχαμε πάντα στόχο την συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι την τελευταία περίοδο δεχτήκαμε και πυρά από προοδευτικά κόμματα στα οποία απευθυνθήκαμε, μάλιστα, με στόχο τη συνεργασία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής με την οποία δόθηκε η πρώτη εκλογική μάχη. Επέλεξαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να καρπωθούν μικροκομματικά οφέλη.

Από την άλλη ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις. Και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Εμείς λέμε να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινωνία και κοινοβούλιο… Δεν έχουμε χρόνο για παραγοντισμό.. ούτε για αυθεντίες ούτε κομματικούς εγωισμούς… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ με πλήρη στελέχωση, με πλήρες χρονοδιάγραμμα μετά την δήλωση της παραίτησης του Τσίπρα... Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα κομβικά ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων...» τόνισε ο κ. Φάμελλος. 



Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμες για τους «Σπαρτιάτες», λέγοντας: «Πριν αναφερθώ στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οφείλω να αναδείξω την ανησυχία μας σχετικά με τα κομβικά ζητήματα της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Είδαμε δυστυχώς, να εκλέγονται στη Βουλή κόμματα με προτροπή καταδικασμένου για εγκληματικές πράξεις ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής. Να επανέρχονται μισαλλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις. Αλλά και από άλλους κομματικούς σχηματισμούς να ανοίγουν συζητήσεις που το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει αφήσει πίσω. Ξεκαθαρίζω ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζονται το 2023 απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να εξουσιάζουν το σώμα και τη ζωή τους. Δηλώνουμε λοιπόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι η προτεραιότητα της δράσης μας για την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο για την ευημερία της κοινωνίας αλλά θα είναι και για τις αξίες μας. Απέναντι στη μισαλλοδοξία, σε απόψεις σκοταδιστικές με θεωρίες που μάς απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου. Και για αυτή την μάχη των ιδεών και των αξιών καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες, τη νέα γενιά, την επιστήμη, τον κόσμο της διανόησης και της τέχνης σε ένα πλατύ δημιουργικό μέτωπο δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς. Ξέρουμε βέβαια ότι θα έχουμε και μία σκληρή μάχη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Και πολλές φορές άνιση».

Πηγές: iefimerida.gr/ protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνας Μιχαηλίδου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. ΙερώνυμοΕλλάδα

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,  Δόμνα Μιχαηλίδου , συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμο  στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Α...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε εξωραϊσμένη εικόνα – Live η πρώτη ομιλία του στη ΒουλήΕλλάδα

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ του  Σαββάτ...

Μητσοτάκης: Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, τα καλύτερα είναι μπροστά μας – Οι ανακοινώσεις για οικονομία, υγεία, παιδεία, εθνικάΕλλάδα

«Εύχομαι καλή αρχή, καλή δύναμη στο έργο μας. Περίπου τέτοια εποχή το 2019 και από το ίδιο βήμα παρουσίαζα τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας. Σήμερα βρίσκομαι ξανά...

Βουλή - Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1/1/2024 - Συνεχίζεται το Market Pass, καθιερώνεται Youth Pass 150 ευρώΕλλάδα

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις: «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» - Κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα - Ανάκτηση της ...

Βουλή - Δείτε live: Ομιλία Μητσοτάκη στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσειςΕλλάδα

  Τον "οδικό χάρτη" διακυβέρνησης της νέας τετραετίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας, θα περιγράψει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουρ...

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα με την ΤουρκίαΕλλάδα

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τ...

Δήμαρχος Ωρωπού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σε δασική έκταση η φωτιά, δεν κινδυνεύουν σπίτιαΕλλάδα

Σε δασική έκταση, στα όρια του Μαρκόπουλου με το Πολυδένδρι βρίσκεται η φωτιά, που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιαση...

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής στο ΖάππειοΕλλάδα

Την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε και επίσημα στην πρώτη μεγάλη εκδήλωσή του στο Ζάππειο ο δήμαρχος Α. Ι. Ρέντη-Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδης. Μεταξύ άλλων,...

Αρχίζει το απόγευμα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησηςΕλλάδα

Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η διαδικασία θα αρχίσει στις 17:00 με την ανά...