ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Βρετανοί παρακάμπτουν το Brexit: Αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα και αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ

Με κίνητρο την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότεροι Βρετανοί επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα. Οι πωλήσεις εξοχικών κατοικιών κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα, με τους ξένους επενδυτές να σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα για να προλάβουν την αλλαγή ποσών για την «golden visa». 

 

Συνολικά οι πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών αυξήθηκαν και 4% το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση το 17,4% ήταν από ξένους και δη Βρετανούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την «Χρυσή Βίζα», σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρείας Elxis, με έδρα την Ολλανδία και την Θεσσαλονίκη.

Γιατί προτιμούν την Ελλάδα

Μετά το Brexit αρκετοί εύποροι στράφηκαν στη λύση της Χρυσής Βίζας,  για να «αγοράσουν» ουσιαστικά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Η Ελλάδα προσφέρει golden visa, με μία από τις πιο γρήγορες διαδικασίες απόκτησης διαμονής. Οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν άδεια εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Επιπλεόν η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα όρια για επενδύσεις με μόλις 250.000 ευρώ.

 

 

 

Η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις με ποσοστό 19%, στην προτίμηση των  Βρετανών και αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες:

Πρώτον, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι πιο προσιτή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτει πολύ καλύτερο κλίμα και εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Δεύτερον, η απόκτηση μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί εντός δύο μηνών με σχετικά χαμηλή ελάχιστη επένδυση μόλις 217.300 λίρες (250.000 ευρώ) και τρίτον η απόκτηση άδειας διαμονής προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε όλα τα κράτη της ζώνης Σένγκεν, καθώς και εντός ΕΕ.

Ένας ακόμα λόγος που η Ελλάδα αποτελεί πλέον βασικό προορισμό των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής είναι η διακοπή παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στεγαστικής κρίσης).

 

Η απήχηση της «Χρυσής Βίζα» για τους Βρετανούς επενδυτές

«Βασική διαφοροποίηση σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες, ιδίως των Βρετανών επενδυτών, είναι φέτος το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis, το 2022 ένα τυπικό ζευγάρι αγοραστών από την Μεγ. Βρετανία, που είχε αποταμιεύσει 500.000 ευρώ, θα χρησιμοποιούσε το 50% των χρημάτων αυτών και θα δανειοδοτούνταν για το υπόλοιπο 50%, προκειμένου να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του, αντί ενός συνολικού ποσού της τάξεως των 500.000 – 600.000 ευρώ.

 

 

Φέτος όμως, το ίδιο ζευγάρι θα χρησιμοποιήσει μόνο τα διαθέσιμα 250.000 ευρώ, που είναι και το ελάχιστο όριο επένδυσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια παραμονής, μέσω του προγράμματος “Χρυσή Βίζα”» σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

 

Στροφή στις αγορές νεόδμητων κατασκευών από τα σχέδια

Μια ακόμα σημαντική τάση που καταγράφει φέτος η Elxis αφορά την στροφή σε νεόδμητες κατασκευές. Πολλές εξ αυτών προσφέρονται σε συνδυασμό με υπηρεσίες διαχείρισης κι εκμετάλλευσης, δηλαδή ως ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν. Αυτό έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ πολλών ενδιαφερόμενων, που αναζητούν μια καλή απόδοση της επένδυσής τους στην αγορά ακινήτων, καθώς υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, το κόστος αγοράς ενός ακινήτου από τα σχέδια είναι 20% χαμηλότερο, σε σχέση με την αγορά ενός ετοιμοπαράδοτου ακινήτου. Επιπλέον, τα νεόδμητα σπίτια προσφέρουν και σημαντικά υψηλότερη απόδοση βραχυπρόθεσμα, καθώς μπορούν να εκμισθωθούν έναντι ενός υψηλότερου ενοικίου, σε σχέση με ένα υφιστάμενο ακίνητο μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Οι αλλαγές στα ποσά

Οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου προκειμένου να προλάβουν να προβούν σε συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στη μειωμένη τιμή των 250.000 ευρώ, πριν το ελάχιστο κόστος εκτοξευθεί στα 500.000 ευρώ. Τα ποσά για την απόκτηση χρυσής βίζας διπλασιάζονται σε κάποιες περιοχές από την 1η Αυγούστου, με τους επενδυτές να έχουν προθεσμία  έως το τέλος του χρόνου για την υπογραφή προσυμφώνων για αγορά ακινήτων, με βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας.

 

Ειδικότερα, το ποσό αυξάνεται στα  500.000 ευρώ στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, ενώ εξαιρούνται τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια, όπως επίσης και ο Πειραιάς.

 

Το όριο αυξάνεται επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα 250.000 ευρώ.

libre.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΥΠΑ: Έως τις 9 Ιουνίου, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότηταςΟικονομία

Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, στις 15:00, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τον Γ΄ κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης...

Στα «σκαριά» νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους από τον ΟΔΔΗΧ – Tα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζιΟικονομία

Νέα πρόωρη  αποπληρωμή ακριβού ευρωπαϊκού χρέους , επεξεργάζεται ο  Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ),  στέλνοντας ισχυρό «σήμα» στις αγορές ενόψει των αποφάσεων των δ...

Αδήλωτες πισίνες: Τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό τους – Τα πρόστιμα και οι φόροιΟικονομία

Την τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η εφορία,  προκειμένου να εντοπίσει τις  αδήλωτες πισίνες  και να επιβάλει αναδρομικά τους  φόρους και τα πρόστιμα  που έπρεπε να καταβάλλουν οι ...

ΕΝΦΙΑ: Λήξη χρόνου για την πρώτη δόση – Πώς θα γίνει η διόρθωση λαθών στο Ε9Οικονομία

Τελειώνουν οι μέρες για την πληρωμή έως το τέλος του μήνα της πρώτης από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ, για τους 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην περίπτωση που οι φορολογούμεν...

Ο Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου των τραπεζών Fannie Mae και Freddie MacΟικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες Πέμπτη την προοπτική του αξιόχρεου των γιγαντιαίων τραπεζών που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις υποθήκες Fannie M...

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. στο 4μηνο – Ώθηση από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματοςΟικονομία

Πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 2,443 δισ. ευρώ σημειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, έναντι στόχου για π...

Η Moody’s προβλέπει για το ελληνικό χρέος μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις παγκοσμίωςΟικονομία

Το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές που θα γίνουν σ...

Συντάξεις Ιουνίου: Ξεκινούν οι πληρωμές – Τι ώρα μπαίνουν στην τράπεζα τα χρήματαΟικονομία

Σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου από το απόγευμα, ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου σε πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους.   Οι πρώτες πιστώσεις ποσών στις τράπεζες θα γίνουν σ...

Ο Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑΟικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή,...