ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά η ΕΕ

Την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας πρότεινε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεομήνυμά της σημειώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούτσα».

«Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας».

«‘Εχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυσή τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία» εξήγησε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί από τη νέα στρατηγική της Ρωσίας που στοχοθετεί πολιτικές υποδομέςΚόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επικεντρώσει την «οργή και τα πυρά του» στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας αλλά προειδοποίησε ό...

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο ΝτουμπάιΚόσμος

Δυνατός σεισμός της τάξης 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή 5.6, σύμφωνα με άλλα σεισμολογικά κέντρα, συγκλόνισε το Ντουμπάι.   Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης βρίσκεται κοντά στο ...

Με το δεξί στο «Ουράνιο Παλάτι» – Επίσημα εγκαίνια για τον κινεζικό διαστημικό σταθμόΚόσμος

Την ώρα που χιλιάδες Κινέζοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανυπόφορης πολιτικής «μηδενικής Covid», άλλοι πανηγύριζαν για τα επίσημα εγκαίνια του «Ουράνιου Π...

Ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ζητούν οι ηγέτες τηςΚόσμος

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούν πιέσεις για να εκπονηθεί γρήγορα ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας υπό το φως του πο...

Κοινή περιπολία από ρωσικά και κινεζικά μαχητικά πάνω από τη θάλασσα της ΙαπωνίαςΚόσμος

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέ...