ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"O τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας": Μεγάλη επιτυχία της 11ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ - Οι προβληματισμοί - Τα συμπεράσματα

Με αθρόα συμμετοχή από πλευράς ξενοδόχων, διενεργήθηκε η 11η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το περασμένο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της XENIA 2023. 

 

Με το σύνθημα «ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας», ακτινογραφήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζει το ελληνικό ξενοδοχείο υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, της απουσίας 53.000 θέσεων εργασίας, της υπερφορολόγησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ αποκωδικοποιήθηκαν και οι διεθνείς τάσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο. 

 

 

Στη Γενική Συνέλευση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Καλλιόπη Βέττα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης

 

 

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε τα ζητήματα που διαμορφώνουν το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο τα ελληνικά ξενοδοχεία  καλούνται να επιχειρήσουν, δίνοντας έμφαση στον διψήφιο πληθωρισμό, τις πολεμικές συρράξεις που εξελίσσονται σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, τις απαραίτητες  μεταβάσεις που καλείται ο ξενοδοχειακός κλάδος να ικανοποιήσει, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός, καθώς και τις ελλείψεις σε θέσεις εργασίας που βάση της φετινής μελέτης του ΙΤΕΠ ανέρχονται σε 53.000. 

 

Εκτενής αναφορά έγινε και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όπου ο κ. Βασιλικός τόνισε πως ο κλάδος είναι ανήσυχος για τη νέα οριζόντια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων υπενθυμίζοντας πως «η ζήτηση δεν είναι ανελαστική», μεταφέροντας επίσης την απογοήτευση του κλάδου σε ό,τι αφορά την «εξαιρετικά αδύναμη» ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία. 

 

Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο  την ΒΜ με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία»   

 

Τέλος, και παρά τις δυσκολίες, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία προς το μέλλον υπό το πρίσμα της αντοχής και της προσαρμοστικότητας που έχει δείξει ιστορικά ο κλάδος, της θεαματικής ποιοτικής εξέλιξης που έχει καταφέρει τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως της καλής συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την οποία είπε: «Είμαι αισιόδοξος (…) γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα, γιατί ξέρουμε πως οι αφίξεις και οι τζίροι δεν είναι πλέον οι μονάδες μέτρησης της επιτυχίας του τουρισμού. Τα μεγέθη του παρελθόντος είναι επουσιώδη, οι εξελίξεις του μέλλοντος είναι απρόβλεπτες, αλλά γνωρίζουμε τις ανάγκες που επιτάσσει η εποχή μας και κυρίως τις αξίες μέσα από τις οποίες θα τις υπηρετήσουμε».

 

 Ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία της HOTREC για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού στην Ρόδο την άνοιξη του 2024 με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Εκδήλωση για την οποία ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη για την στήριξη τους καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την πρόθεσή του να την χρηματοδοτήσει. 

 

 

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στο θεσμικό ρόλο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος τόνισε ότι αποτελεί τον πολύτιμο συνομιλητή και θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα ευχαρίστησε το ΞΕΕ για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην πρόοδο του ελληνικού τουρισμού, για την αφοσίωση του στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας που έχει συμβάλλει καίρια, ώστε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων brands παγκοσμίως. Ακολούθως, αναφέρθηκε στη συμβολή του Επιμελητηρίου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνολικά. Ακόμη η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «εν όψει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που στοχεύουμε να φέρουμε μέσα στο 2024, που θα αφορά στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων, και στην εναρμόνιση του συστήματος κατάταξης σε κατηγορίες κατά τα πρότυπα κατάταξης που προωθούνται από την HOTREC».

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της 11ης Γενικής Συνέλευσης, έλαβε χώρα ο απολογισμός έργου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος από τη Διευθύντρια κα Αγνή Χριστίδου, διεξήχθη ανάλυση των δράσεων του ΙΤΕΠ από την πρόεδρο του Ινστιτούτου κα Κων/να Σβύνου, έγιναν παρουσιάσεις των 3 ομάδων που κέρδισαν τον κύκλο επιτάχυνσης του Capsule T, ενώ παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητριών και μαθητών Γυμνασίου, από την αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ κα Κατερίνα Αργυροπούλου. 

 

 

Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Προέδρου του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρου Βασιλικού

 

Πως ξεκινάει κανείς να περιγράψει την κατάσταση στην οποία επιχειρούμε;

Για να βρει κανείς διψήφιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη πρέπει να ανατρέξει στο 1981

Για να βρει κανείς πόλεμο στην ήπειρο μας πρέπει να πάει στο 1990 και την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και πριν από αυτό,  στον δεύτερο παγκόσμιο.

Οι φυσικές καταστροφές που είδε η Μεσόγειος το 2023 αποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και είναι πια ορατή η πιθανή απειλή του μοντέλου του τουρισμού όπως το γνωρίζουμε.

Ταυτόχρονα, τα Ελληνικά ξενοδοχεία καλούνται να ολοκληρώσουν ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση ταυτόχρονα με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού (upskilling - reskilling) την ώρα που τα στοιχεία της φετινής μελέτης του ΙΤΕΠ δείχνουν πως λείπουν από τα Ελληνικά ξενοδοχεία 53,000 εργαζόμενοι ήτοι 20% του συνόλου των αναγκών.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία επιχειρεί το Ελληνικό ξενοδοχείο και προκειμένου να ανταποκριθεί,  είναι σαφές πως θα χρειαστεί στήριξη.

Εντός του πλαισίου αυτού, δεν μπορώ να μην μεταφέρω την ανησυχία που δημιουργεί η καινούργια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των Ελληνικών ξενοδοχείων. Είναι ξεκάθαρο πως η υπερφορολόγηση,  με ένα νέο τέλος διαμονής,  οριζόντιο και εθνικό,  βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ας μην ξεχνάμε…H ζήτηση δεν είναι ανελαστική!

Δεν μπορώ επίσης, να μην μεταφέρω την απογοήτευση του κλάδου για την πολύ αδύναμη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παντού σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνεται αυτό που ζούμε και στην Ελλάδα. Κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και δημιουργία προβλημάτων στέγασης για τις οικογένειες, για τους νέους, για τους φοιτητές, για κρίσιμες ειδικότητες για την καθημερινή λειτουργία πολλών κοινωνιών και προορισμών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, στελέχη της αστυνομίας και του λιμενικού. Οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία.

Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο  την ΒΜ με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία.

Και επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της ΒΜ και του πόσο βοηθάει μεταξύ άλλων την απασχόληση, χρησιμοποιώντας - άκουσον άκουσον - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ - για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας έχω να πω μονάχα ένα πράγμα:

Φέρτε μας και τα ένσημα!!!

Για να αποδώσω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» οφείλω για τα δυο τελευταία ζητήματα (φόρο & ΒΜ) να τονίσω πως η υπουργός και καταλαβαίνει και συμμερίζεται και υποστηρίζει τα αιτήματα μας. Υπουργέ,  είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω ως θεσμικός σύμβουλος την απογοήτευση του κλάδου.  Θα συνεχίσουμε να σας τροφοδοτούμε με τα απαραίτητα επιχειρήματα, μελέτες και θέσεις και να συνεργαζόμαστε μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολοένα και περισσότερες πόλεις και χώρες.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις είναι αναρίθμητες και συνεχώς εξελισσόμενες είμαι αισιόδοξος.

Όχι επειδή παρασέρνομαι από μια χρονιά που απέδειξε για άλλη μια φορά την αντοχή του κλάδου μας.

Αλλά για τους εξής λόγους:

 

1/ Γιατί έχουμε αποδείξει όπως είπα από αυτό το βήμα πέρυσι την ικανότητα μας να αντέχουμε και να προσαρμοζόμαστε. Όπως αντέξαμε σε μια δεκαετή οικονομική κρίση κατά την διάρκεια της οποίας είμαστε ο μόνος κλάδος που διατήρησε κλαδική σύμβαση  αλλά και όπως προσαρμοστήκαμε στην μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ ο παγκόσμιος τουρισμός: την πανδημία του Covid.

 

2/ Γιατί έχουμε αποδείξει - ως χώρα - πως με τις σωστές πολιτικές μπορούμε να ακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις.

Η Ελλάδα του rooms to let έχει γίνει η Ελλάδα των ποιοτικών επιχειρήσεων που διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής Φιλοξενίας. Η εξέλιξη του ξενοδοχειακού κλάδου είναι εντυπωσιακή, ποιοτική, με μετρήσιμο κοινωνικό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστές για άλλους κλάδους.

Τώρα λοιπόν που έχουμε ξεφύγει από τα στερεότυπα και ο Πρωθυπουργός της χώρας βάζει δημοσίως το στοίχημα να γίνουμε ο πρώτος προορισμός στον κόσμο,  ας σκοτώσουμε μια για πάντα τα φαντάσματα του παρελθόντος που μας φοβέριζαν πως θα   "γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης”.

 

3/ Γιατί έχουμε την γνώση, την εμπειρία και πάνω απ’ όλα την θέληση συνεργασίας.

Γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Γιατί ξέρουμε πως οι αφίξεις και οι τζίροι δεν είναι πλέον οι μονάδες μέτρησης της επιτυχίας του τουρισμού.

Τα μεγέθη του παρελθόντος είναι επουσιώδη, οι εξελίξεις του μέλλοντος είναι απρόβλεπτες αλλά γνωρίζουμε τις ανάγκες που επιτάσσει η εποχή μας και κυρίως τις αξίες μέσα από τις οποίες θα τις υπηρετήσουμε.

Το ΞΕΕ έχει επενδύσει στρατηγικά σε βασικούς άξονες τους οποίους θα δείτε σήμερα στον απολογισμό του έργου.

 

Εκπαίδευση.

Για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου» διδάσκεται στο δημοτικό στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της Φιλοξενίας.  Πρέπει να υπογραμμίσω  πως το πρόγραμμα αυτό το έχουμε ήδη παραδώσει στους Κυπρίους συναδέλφους μας,  οι οποίοι το προωθούν στο δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα και τους ευχαριστώ για αυτό καθώς και για την παρουσία τους σήμερα εδώ.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τις τοπικές ενώσεις που κινητοποιήθηκαν για την διάχυση του προγράμματος στα σχολεία

Και θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου, το οποίο και θα σας παρουσιαστεί σήμερα και τελεί υπό έγκριση για να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε άμυνα. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για τα καλά του κλάδου μας.

Το πρώτο τρίμηνο του 24 θα σας παρουσιαστεί και η μετεξέλιξη δύο εμβληματικών μας δράσεων,  του «Ελληνικού Πρωινού» και του “Boutique Hotels”.

Επιπλέον, ο επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων εκλέχθηκε καλύτερος επιταχυντής στην Νότια Ευρώπη και αυτό τα λέει όλα.

Οι εργασίες του ΞΕΕ μπορεί να είναι αθόρυβες αλλά υπηρετούν το όραμα του κλάδου μας για την επόμενη μέρα.

 

Στο πλαίσιο αυτό,  σας ανακοινώνω πως στην Ρόδο την άνοιξη του 2024,  η Hotrec θα διοργανώσει για πρώτη φορά μια συνδιάσκεψη όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη,  οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την ιδέα αυτή, καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την προσφορά του να χρηματοδοτήσει τη διοργάνωση.

 

Προκειμένου να μετατραπεί η αισιοδοξία σε επιτυχία, ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά και ευθύς. Απαιτεί πολιτική βούληση και τόλμη. Πολιτική βούληση την οποία έχετε υπουργέ.

 

Θα δώσουμε μαζί τις απαραίτητες μάχες. Και μαζί οφείλουμε να σκοτώσουμε και τα δικά μας φαντάσματα που μας ακολουθούν τόσα χρόνια. Τόσο που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας.

  • Ανισότητες και στρεβλώσεις της αγοράς.
  • Πλατφόρμες που πουλάνε κοτέτσια για ξενοδοχεία.
  • Παράλληλες μορφές καταλυμάτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανόνες και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
  • Παραλογισμοί όπως το άθροισμα πολλαπλών εταιριών ενοικιαζόμενων δωματίων σε ένα κτήριο.
  • Πνευματικά δικαιώματα. Εδώ θα πω πως το πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Και συγχαίρω και τους συναδέλφους για την μαζική συμμετοχή.  Η προσπάθεια αυτορρύθμισης της αγοράς από το ΞΕΕ είχε και έχει τεράστια επιτυχία αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει συντεχνίες που συνεχίζουν να φυτοζωούν εις βάρος και των χρηστών και των δικαιούχων! Η επιβολή της κοινής λογικής δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Καλώ την κυβέρνηση να παρέμβει!
  • Ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών,  τα οποία αποκλείονται παραδοσιακά από προγράμματα αναβάθμισης / ακόμα και ενεργειακής αναβάθμισης! Βεβαίως καλωσορίζουμε και τις μεγάλες επενδύσεις και τα διεθνή brands. Είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο ενός σύγχρονου ξενοδοχειακού προϊόντος μιας χώρας. Αλλά η ψυχή της Ελληνικής φιλοξενίας είναι το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα μας,  το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Τα ξενοδοχεία αυτά οφείλουν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία με τους υπόλοιπους στο στοίχημα της μετάβασης προς το αύριο.

 

Γνωρίζω το ενδιαφέρον που έχετε Κυρία υπουργέ στα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που έχετε δείξει για να ξεκλειδώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια του οργανισμού "Hotels for" με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της  βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί πολύ σύντομα ο τρόπος προκειμένου να απελευθερώσουμε άμεσα και συντονισμένα την διάθεση του Έλληνα ξενοδόχου για κοινωνική προσφορά.

Κοινωνική προσφορά την οποία έχουμε αποδείξει και πάλι πρόσφατα με την στήριξη στους πλημμυροπαθείς πληγέντες συμπολίτες μας και το αποδεικνύουμε και τον επόμενο μήνα με την παράδοση στο υπουργείο κλιματικής αλλαγής πλατφόρμας εξεύρεσης δωματίων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΞΕΕ.

 

Κυρία υπουργέ,

Σίγουρα οι προκλήσεις είναι μεγάλες κι έχουμε να κάνουμε πολλά,  προκειμένου να συνεχίσει ο κλάδος μας να αποτελεί  ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής  και η χώρα μας να αξιοποιεί τη μετασχηματιστική δυναμική του τουρισμού για να επιτύχει τους στόχους της.

Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση πως και πάλι θα τα καταφέρουμε. Ξέρουμε καλά από προκλήσεις και έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να υπερβαίνουμε τα  δύσκολα με την προσαρμοστικότητα που μας διακρίνει. Η προσαρμογή εν κινήσει προκειμένου κανένας να μη μείνει πίσω στην εξέλιξη  και η Ελλάδα να βγει δυναμικά μπροστά, είναι στοίχημα που οι ξενοδόχοι οφείλουμε και μπορούμε να το κερδίσουμε!

Είναι η ώρα της μετάβασης για την Ελληνική ξενοδοχεία. Είναι η στιγμή όπου δεν θα ακολουθήσουμε απλώς τις διεθνείς τάσεις, αλλά θα είμαστε εμείς που θα τις δημιουργήσουμε!

Ευχαριστώ

Διαβάστε επίσης

ΙΑΤΑ: Ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν ότι θα μεταφέρουν την επόμενη χρονιά 4,7 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο, αριθμό που χαρακτηρίζεται “ιστορικό ρεκόρ” και υπερβαίνει τ...

Πανεπιστήμιο Πειραιά: Διήμερο συνέδριο στο Ζάππειο για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις, 6 - 7 ΔεκεμβρίουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 6 - 7 Δεκεμβρίου 2023, στο Ζάππειο Μέγαρο,   στο πλαίσιο της 10ης Athens International Tourism Culture Expo , το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστήμ...

WSJ: Η πόλη που εξαιτίας των Airbnb κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατοίκουςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Φλωρεντία αυξήθηκαν εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια, ωθώντας στα ύψη τα ενοίκια και «διώχνοντας» τους κατοίκους, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wal...

«Τουρισμός για Όλους»: Νέος κύκλος για περισσότερους δικαιούχουςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Προγραμματική Συμφωνία για τον Β’ κύκλο του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» υπεγράφη χθες από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο νέος ...

"Τουρισμός για Όλους": Σε περισσότερους δικαιούχους  - Η πλατφόρμα ανοίγει τον ΙανουάριοαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», για την έναρξη του οποίου σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέ...

«Διψασμένοι» για εκδρομές οι Βορειοελλαδίτες - Περισσότεροι κατά 25% οι εκδρομείς των εορτών ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανάσες ξεγνοιασιάς από την καθημερινότητα έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς, οι οποίοι α...

ΠΟΞ: Έντονη αντίδραση για τις ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση και το τέλος ανθεκτικότηταςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την έντονη διαφωνία της για τις ρυθμίσεις σχετικά με το  "τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση"  και για τις  βραχυχρόνιες μισθώσεις,  που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσ...

"Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας": Όλγα Κεφαλογιάννη στη Γ.Συνέλευση του ΞΕΕΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο όραμα ,τους στόχους και τις δράσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εγκαινίασε την έκθεση XENIA 2023 και μίλησε...

Συστάσεις της Booking.com σε ξενοδοχεία και καταλύματα | Πώς θα αξιοποιήσετε τις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πηγή φωτο: pixabay.com Συστάσεις στους ξενοδόχους και τα τουριστικά καταλύματα όλων των τύπων να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ταξιδιωτικές τάσεις, που ανέδειξε η έρευνά της για το 2024...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού θα διευκολύνει τις επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της χώραςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τη συνεισφορά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στον ελληνικό Τουρισμό εξήρε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της 11ης τακτικής γενικής συνέλευσης του...