ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «δαιμονοποίηση» του αεροπλάνου-Και πως θα απενοχοποιηθεί

Της Ηλέκτρας Αλευρίτη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο κορονοϊός έφερε τη μεγαλύτερη κρίση στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν γνωρίσει ποτέ. Ακόμα μεγαλύτερη κι από την κρίση που πέρασαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τότε, αμέσως μετά το 2001, ο κόσμος φοβόταν γιατί έβλεπε το αεροπλάνο σαν το μέσο που έφερνε τους τρομοκράτες, την καταστροφή, τον θάνατο. Το ίδιο πάνω-κάτω συναίσθημα βιώνει η κοινή γνώμη και τώρα, μόνο που αντί για τους τρομοκράτες, φέρνει τον ιό. Την αρρώστια. Τη μετάδοση. Τον θάνατο.

Το αεροπλάνο λοιπόν, δαιμονοποιήθηκε. Ήταν αυτό που μας έφερε τα κρούσματα από Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία και όλη την Ευρώπη. Η ψυχολογία του μέσου επιβάτη κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν αυτό το διάστημα- και όσο ο ιός είναι παρών, θα συνεχίζει να είναι έτσι για πολύ καιρό ακόμα.

 

Η πραγματικότητα, βέβαια, απέχει από τη φαντασία και την ψυχολογία μας. Σίγουρα το αεροπλάνο ήταν το μέσο που χρειάστηκε για να έρθουν τα κρούσματα, αλλά τώρα, είμαστε πιο ενημερωμένοι, πιο υποψιασμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι. Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που εξήγγειλαν οι αρμόδιοι όπου αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιώντας μάσκα, βάζοντας σε προτεραιότητα τους κανόνες υγιεινής και ταξιδεύοντας μόνο αν νιώθουμε απόλυτα υγιείς, μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας και να συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε. Ο κος Τσιόρδας μάλιστα στην καθιερωμένη ενημέρωσή του έχει πει πως σύντομα μπορούμε να ταξιδέψουμε ξανά, με ασφάλεια.

 

Η αλήθεια είναι πως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια κάνουν το κάθε τι δυνατό για την ασφάλεια των ταξιδιωτών -και αυτό προβλέπεται και στο άμεσο μέλλον που θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Emirates πρόσφατα ανακοίνωσε τα δικά της μέτρα μεταξύ των οποίων και τεστ κορονοϊού πριν την πτήση σε όλους τους ταξιδιώτες. Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο της Βιέννης υπάρχει ήδη η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, επί τόπου, ώστε οι επιβάτες που εισέρχονται στην Αυστρία να αποφεύγουν την καραντίνα των 14 ημερών λόγω κορονοϊού.

Σχεδόν σίγουρο είναι επίσης και για το μέλλον ότι θα υπάρχει θερμομέτρηση στο αεροδρόμιο και αλλαγές στον τρόπο σερβιρίσματος του φαγητού ή του ποτού παγκοσμίως.

A thermographic device displays the temperature of arriving passengers before they enter immigrations at Bangkok’s Suvarnabhumi International Airport, Thailand March 14, 2020. REUTERS/Athit PerawongmethaΤο αεροπλάνο, ίσως τελικά να μην είναι τόσο επικίνδυνο για τον κορονοιό, όσο νομίζουμε το τελευταίο καιρό και σίγουρα, από εδώ και πέρα, θα είναι ακόμα πιο ασφαλές με τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών. Σκεφτείτε πόσες πτήσεις πραγματοποιούνταν μέχρι πρόσφατα καθημερινά. Στην Aegean, για παράδειγμα, από όλο το προσωπικό της, όλο αυτό το διάστημα είχε μόνο ένα κρούσμα θετικό στον κορονοιό και αυτό ασυμπτωματικό, κάτι που δηλώνει πολλά.

Ο Όμιλος της Lufthansa, την ίδια ώρα, έβγαλε πρόσφατα ανακοίνωση ότι «η μόλυνση μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους παραμένει πολύ χαμηλή και από την αρχή της πανδημίας δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό μετάδοσης στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών του Ομίλου.»

«Επίσης, όλα τα αεροσκάφη του Ομίλου Lufthansa διαθέτουν ύψιστης ποιότητας φίλτρα αέρα, τα οποία εγγυώνται ότι η ποιότητα του αέρα μέσα στα αεροσκάφη είναι παρόμοια με αυτή ενός χειρουργικού θαλάμου. Τέλος, στις καμπίνες ο αέρας κυκλοφορεί κάθετα αντί να διαχέεται σε όλη την καμπίνα.», καταλήγει η ανακοίνωση.

H Air France, από την πλευρά της, υποχρεώνει όλους τους επιβάτες από 11 Μαΐου να φοράνε μάσκα, κόβει τα γεύματα σε σύντομες πτήσεις για αποφυγή της μετάδοσης κορονοιού και δηλώνει σε ανακοίνωσή της πως το σύστημα ανακύκλωσης του αέρα στα αεροσκάφη της Air France είναι εξοπλισμένο με φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air), ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία νοσοκομείων. Τα φίλτρα αυτά εξάγουν το 99,99% των πιο μικρών ιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ξεπερνούν τα 0,01 μικρόμετρα, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο αέρας της καμπίνας εναρμονίζεται με τα πρότυπα ποιότητας. Οι κορονοϊοί κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 0,08 και 0,16 μικρομέτρων, οπότε και φιλτράρονται από τα φίλτρα HEPA.

Αναμένοντας λοιπόν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και ακολουθώντας τα νέα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων, ας ελπίσουμε όλοι να ταξιδέψουμε ξανά σύντομα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κι ας είναι και με μάσκα, κι ας μην βγούμε για ποτό σε κάποιο μπαρ.

Αυτό που μετράει είναι να μπορούμε να ταξιδέψουμε! Υγιείς!

 

Πηγή: airnews.gr

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των Βρετανών ταξιδιωτών μετά την άρση των περιορισμώνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

O κορωνοϊός ενδέχεται να έχει σταματήσει τα βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια των περισσότερων ταξιδιωτών, αλλά δεν έχει σταματήσει τους Βρετανούς παραθεριστές να ονειρεύονται τους ...

Daily Mail: Συνεργασία Ελλάδας και άλλων 6 χωρών που περιόρισαν τον κορoνοϊό για την ενίσχυση του τουρισμού τους ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Σχέδια ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταστρώνουν χώρες στην Ευρώπη με στόχο να συμφωνήσουν πότε θα είναι εφικτά τα ταξίδια ...

Η Ελλάδα προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες, λέει ο πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας- ΒεστφαλίαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την Ελλάδα, μαζί με την Γαλλία και την Ολλανδία, θεωρεί πιθανούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ...

ΞΕΕ: Απαιτείται η άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Στο βαθμό που θα οικοδομηθεί πάνω σε στέρεα θεμέλια η απαραίτητη γέφυρα ελπίδας, με ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, επιδότηση για την εργασία και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα γι...

Κοινή Δήλωση ΞΕΕ - ΣΕΤΕ Σχετικά με διαρροές σχεδίων που αφορούν πρωτόκολλα λειτουργίας ξενοδοχείωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

                                                                                Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΞΕΕ - ΣΕΤΕ               Σχετικά με διαρροές σχεδίων που αφορούν πρωτόκολλα λειτουργί...

Κορωνοϊός: Οι Έλληνες δεν κάνουν κρατήσεις για διακοπές, επειδή δεν ξέρουν τι έρχεται τον επόμενο χειμώναΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Πολλά ξενοδοχεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καν, λέει στο protothema.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ   Τεράστια ανησυχί...