ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναυτιλία: Μάχη για την πρώτη θέση στις θάλασσες

Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο με όρους dwt καθώς οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου

 

Μάχη στήθος με στήθος δίνει η ελληνική με την κινεζική ναυτιλία για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία με τους Κινέζους για πρώτη φορά στην ιστορία τους να περνούν στην πρώτη θέση με έναν από τους πολλούς τρόπους που μετράται διεθνώς το μέγεθος του στόλου.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons ο κινεζικός στόλος υπολογίστηκε πρόσφατα με όρους ολικής χωρητικότητας (gross tonnage) στους 249,2 εκατ. gt έναντι των 249 εκατ. gt του ελληνόκτητου.

 

H ολική χωρητικότητα (Gross Register Tonnage, GRT) εκφράζει τον όγκο όλων των κλειστών χώρων του πλοίου. Η διαφορά είναι πολύ μικρή ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη ναυτιλιακή δύναμη με όρους μεταφορικής ικανότητας (Dead Weight, DWT) μέτρηση που εκφράζει το βάρος που μπορεί να μεταφέρει ένα πλοίο και θεωρείται σημαντικότερη.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Η άνοδος του κινεζικού στόλου είναι αναμενόμενη δεδομένου ότι η αχανής αυτή χώρα είναι το εργαστήριο του κόσμου και, ως εκ τούτου έχει μια τεράστια βάση φορτίων. Η Κίνα, όπως αναφέρεται, έχει γίνει ο μεγαλύτερος ναυπηγός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πέρυσι.Επίσης είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος Unipec είναι σχεδόν σίγουρα ο μεγαλύτερος ναυλωτής VLCC.

 

Κρατική στήριξη

Επιπλέον η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Πέρυσι, αντιπροσώπευε πάνω από το 70% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου αυτού του εμπορεύματος. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει μεγάλο στόλο πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για να μεταφέρει όλα αυτά τα βιομηχανικά προϊόντα στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Tradewinds, το Πεκίνο σκέφτεται στρατηγικά και έχει ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού στόλου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχει επενδύσει στην Αφρική και τη Νότια Αμερική για την εξασφάλιση υγρών και ξηρών εμπορευμάτων.

Επιπλέον ώθηση στην κυριαρχία της δίνει και η αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία Belt and Road Initiative, η οποία αποτελεί επίσης μέρος της εθνικής στρατηγικής του Πεκίνου για τη εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Παράλληλα μία σειρά μεγάλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων της Κίνας είναι κρατικές και έχουν το πλεονέκτημα ενός μεγάλου και αναπτυσσόμενου τομέα ναυτιλιακής χρηματοδότησης για να τους υποστηρίξει.

 

Οσον αφορά την ελληνόκτητη ναυτιλία, επισημαίνει το Tradewinds, έχει την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας αλλά έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο ελληνόκτητος στόλος δεν «στηρίζεται» από φορτία που αφορούν τη χώρα μας. Οπως επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος cross-trader στον κόσμο, μεταφέροντας φορτία μεταξύ τρίτων χωρών σε ποσοστό άνω του 98% της μεταφορικής του ικανότητας.

Οι έλληνες πλοιοκτήτες δραστηριοποιούνται κυρίως στην bulk/tramp ναυτιλία, τον τομέα που ειδικεύεται στη μεταφορά βασικών προϊόντων, όπως σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σιδηρομετάλλευμα, χημικά προϊόντα, άνθρακα, λιπάσματα και δασικά προϊόντα.

Η bulk/tramp ναυτιλία έχει τα χαρακτηριστικά μιας σχεδόν απόλυτα ανταγωνιστικής αγοράς, όπου η πλοιοκτησία δεν μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της ναυλαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο με όρους dwt καθώς οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου με βάση αυτό τον όρο μέτρησης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 50%.

 

Βασικός πυλώνας.

Η ελληνική ναυτιλία είναι βασικός πυλώνας της μεταφοράς αναγκαίων αγαθών, καθώς αντιπροσωπεύει (σε όρους dwt):

O 31,27% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων

O 25,32% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

O 22,65% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)

O 15,79% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου

O 11,46% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς υγραερίου (LPG)

O 8,92% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ/ in.gr

 

Διαβάστε επίσης

Φωτιά σε ιστιοφόρο σκάφος στο Πόρτο Χέλι - Καλά στην υγεία τους οι επτά επιβαίνοντεςΝαυτιλία

Καλά στην υγεία τους είναι οι 7 επιβαίνοντες ιστιοφόρου σκάφους που ενώ ήταν αγκυροβολημένο εντός όρμου στο Πόρτο Χέλι εκδηλώθηκε πυρκαγιά .Στο σημείο κατέπλευσε και επιχειρεί πλωτ...

Ναυτιλία: Επιχείρηση προσέλκυσης νέων Ελλήνων ναυτικών στα 5.520 πλοία με ελληνική σημαίαΝαυτιλία

Η μεγάλη ανάπτυξη του στόλου δεν συνοδεύτηκε και από αύξηση απασχόλησης Eλλήνων ναυτικών Η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους έλληνες πλοιο...

Βίντεο που κόβει την ανάσα: O θρυλικός Σκοπελίτης "παλεύει" με τα κύματα του ΑιγαίουΝαυτιλία

O θρυλικός “Σκοπελίτης” ταξιδεύει προς τη Νάξο ερχόμενος από τις Μικρές Κυκλάδες, κόντρα στους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 7 μποφόρ.   Πηγή: elefthe...

Αυξήθηκε κατά 8,59% η επιβατική κίνηση σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο το φετινό καλοκαίριΝαυτιλία

Τους 5,6 εκατ. επιβάτες άγγιξε φέτος η επιβατική κίνηση της θερινής περιόδου στα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Αττικής ( Πειραιάς Ραφήνα και Λαύριο ), που ισοδυναμεί με αύξηση 8,59% ...

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου “Τουριστικοί Λιμένες-Μαρίνες” Ναυτιλία

Ξεκίνησαν την Πέμπτη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου οι εργασίες του  2 ου  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ , που διοργανώνει και χρηματοδοτεί η  Περιφέρεια...

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη σε αριθμό εργαζομένων στις θαλάσσιες μεταφορές το 2022Ναυτιλία

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον αριθμό απασχολουμένων στις θαλάσσιες μεταφορές το 2022 αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat  που ανήρτησε στο διαδίκτυο το Ναυτικό Επι...

Aμοργός: Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 90 μετανάστες – Μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής στη ΛέροΝαυτιλία

Ιστιοφόρο σκάφος με 90 μετανάστες, εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αμοργού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάπ...