ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης για εκπτώσεις στα ναύλα: Περιμένουμε ακόμα περισσότερα από τις ακτοπλοϊκές

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σχετικά με τους ακτοπλόους και τις μειώσεις στα εισιτήρια των εταιρειών που ανακοινώθηκαν χτες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε αρχικά, πως μέσα στη μέρα περιμένουμε από τις εταιρίες να ανακοινώσουν το υπόλοιπο των εκπτώσεων τους αλλά και πως οι μεγαλύτερες του κλάδου, κάνανε ήδη σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις.

«Περιμένουμε ακόμα περισσότερα και περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσα στην ημέρα και αύριο να ανακοινώσουν το υπόλοιπο πακέτο των εκπτώσεων, ώστε τουλάχιστον να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου και του Αυγούστου, δηλαδή του χρόνου στον οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων των ελληνικών οικογενειών αποφασίζει να πάει τις καλοκαιρινές της διακοπές», είπε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως υπήρξαν εταιρείες που έκαναν όντως προσφορές για οικογένειες και πολυμελείς παρέες αλλά και άλλες, που με μικροπροσφορές θεωρούν πως «περνάνε τον πήχη των προσδοκιών», είπε και πρόσθεσε πως «δεν θεωρώ ότι το κάνουν. Αυτές δεν είναι ούτε μέσα στο πνεύμα όσων ζήτησε η κυβέρνηση, ούτε σε όσα χρειάζεται η κοινωνία».

Αναλυτικά ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε πως: «Η κοινωνία είναι αυτή η οποία μάς είπε ότι ξέρετε “δυσκολεύομαι να μετακινηθώ”. “Είναι πάρα πολύ ακριβά τα εισιτήρια”. “Έχουν ανέβει εξαιρετικά πολύ τα ξενοδοχεία”, για μην το ξεχνάμε και αυτό. Και βέβαια το κόστος το οποίο έχει πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια και για πληθωρισμό και για ενεργειακή κρίση πολύ μεγάλο. Άρα νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και κάτι το οποίο να δείχνει ότι συμβαδίζουν και αυτές οι εταιρείες με το κοινωνικό αίσθημα».

Παράλληλα ανέφερε πως σίγουρα υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός και κάθε εταιρεία έχει τη δική της εμπορική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση μπόρεσε με τη σειρά της να επισημάνει σε αυτές της εταιρείες πως τα πακέτα που παρέχουν δεν είναι αντίστοιχα με την τιμή των καυσίμων και τις ανάγκες της κοινωνίας.

«Μην ξεχνάτε ότι ο μεγάλος όγκος των επιβατών της ακτοπλοΐας είναι οι Έλληνες επιβάτες. Επειδή λοιπόν, δεν έχει ο υπουργός Ναυτιλίας στη διάθεσή του από το νόμο καμία αγορανομική διάταξη που να επιβάλει τιμολόγιο – πλην των γραμμών που επιδοτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ή αποκλειστικής απασχόλησης – δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλες παρεμβάσεις πέρα από την πίεση την οποία ασκήσαμε και η οποία απέδωσε. Έχουμε σημαντικά εκπτωτικά πακέτα σε σχέση με το τι υπήρχε μια βδομάδα πριν και αυτό δίνει την ευκαιρία στη μέση ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει με χαμηλότερο κόστος από ότι προϋπολογίζεται», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σχετικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε και στις έρευνες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με αφορμή το δημοσίευμα του BBC για το ναυάγιο, το οποίο αναφέρει πως το ελληνικό λιμενικό πίεσε τους επιζώντες να υποδείξουν τους Αιγύπτιους ως διακινητές.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε πως: «Η έρευνα αυτή διεξάγεται κατ’ εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπάρχει μία έρευνα, πολύ μεγάλη σε βάθος. Δεν είμαστε εμείς κοινωνοί των εισαγγελικών ενεργειών και των ανακριτικών ενεργειών.

Αυτό που είμαστε όμως διατεθειμένοι είναι να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση και αυτή είναι η εντολή που έχω δώσει στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, να παρέχουν την οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτείται και να είναι εξαιρετικά – όχι μόνο πρόθυμοι – αλλά ανοιχτοί στον έλεγχο, ο οποίος γίνεται από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Ατυχήματα τέτοιου είδους, δεν είναι ούτε το πρώτο. Φοβάμαι ότι μπορεί να μην είναι και το τελευταίο που ζούμε στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που σε σκάφη μειωμένης αξιοπλοΐας επιβιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι, δημιουργείται ήδη ένα ρίσκο. Αυτό που συνήθως λένε οι ναυτικοί είναι ότι το χειρότερο φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν δυστυχώς είναι οι άνθρωποι γιατί είναι και απρόβλεπτη εύκολα μετακίνηση και σε πολλές περιπτώσεις δρουν και σπασμωδικά, κάτι το οποίο δεν κάνουν άλλα στοιχεία της φύσης. Γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά έγκαιρα πριν μακρύνουν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και φτάσουν στο μέσον της Μεσογείου, μακριά από ακτές όπου είναι πολύ πιο δύσκολη η οποιαδήποτε επιχείρηση».

Παράλληλα, τόνισε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την θετική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πως: «Νομίζω ότι και η αίσθηση που λάβαμε από την κατ’ ιδίαν συνάντηση είναι ότι υπάρχει και από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου μία διαφορετική ματιά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακριβώς και λόγω της σημαντικής του εκλογικής νίκης. Αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί από μόνο του μία άλλη δυναμική πέρα από την πολιτική, η οποία ασκήθηκε από την τουρκική πλευρά μετά τους σεισμούς, με μείωση έως εξαφάνιση των υπερπτήσεων και παραβιάσεων, μία καλύτερη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή οφείλω να ομολογήσω τους τελευταίους μήνες στα θέματα περιστατικών έρευνας και διάσωσης, στα οποία όμως πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνεργασία, η οποία θα είναι στα θέματα που έχουν να κάνουν με το χτύπημα των κυκλωμάτων της διακίνησης ανθρώπων, τα οποία μην ξεχνάμε ότι δεν λειτουργούν μόνο στην Τουρκία αλλά έχουν και απόληξη στο ελληνικό έδαφος.

Ανταλλαγή πληροφοριών οργανωμένες από κοινού επιχειρήσεις θα ήταν κάτι το οποίο πραγματικά θα έδειχνε ότι πάμε σε μία πιο σε βάθος συνεργασία για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που εεκμεταλλεύεται ταλαίπωρους ανθρώπους και θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη:

 

Διαβάστε επίσης

Σε ανοδική πορεία η CMA CGMΝαυτιλία

Η CMA CGM βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τη MAERSK για να γίνει ο δεύτερος, μετά την MSC, μεγαλύτερος μεταφορέας εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, σύμφωνα με νέα ανάλυση αγ...

Την Κύπρια Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη υποδέχτηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης στη ΔραπετσώναΝαυτιλία

  Το μήνυμα του κ. Υπουργού στο twitter: “Με χαρά υποδέχτηκα σήμερα την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου @HadjimanoliM.      συνδέονται με κοινές αξίες ισχυρούς δεσμούς. Η Ναυτιλία ε...

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σήμερα διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για τα υψηλά ναύλα των πλοίωνΝαυτιλία

Σήμερα Τρίτη 11 Ιουλίου, το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας...

Στις λιμενικές εγκαταστάσεις της PCT στο Νέο Ικόνιο κατέπλευσε το μεγαλύτερο Container ship στον κόσμο OOCL PiraeusΝαυτιλία

«Είμαστε υπερήφανοι που ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο φέρει το όνομα του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού τον Πειραιά και θα ταξιδέψει το ένδοξ...

Έρχεται κυβερνητική παρέμβαση για τις αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήριαΝαυτιλία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης , στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προαννήγγειλε κυβερνητική πα...