ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Η πρώτη γυναίκα Α’ μηχανικός σε φρεγάτα του ΠΝ: Η προσφορά στην πατρίδα

Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντητα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

 

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκλεκτά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Η τελετή απονομής είχε σκοπό να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της ναυτιλιακής κοινότητας για τη χρονιά που πέρασε.

 

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στην Πλωτάρχη (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ.

 

Η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που εισήλθαν σε Στρατιωτικές Σχολές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων το 2002, καθώς αποφοίτησε ως Σημαιοφόρος Μηχανικός από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2006.

 

 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας επέδειξε αξιοπρόσεκτο ζήλο και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, επιδεικνύοντας εξαιρετική ικανότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων της. Με την τοποθέτησή της στη φρεγάτα «Κανάρης» το 2021 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα υψηλής ευθύνης καθήκοντα Α΄ Μηχανικού σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στην πατρίδα της, η Πλωτάρχης έχει τιμηθεί με το παράσημο Χρυσού Σταυρού του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.

 

Ο Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Μ. η οποία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους της Πλωτάρχου (Μ) Αναστασίας Ψωμαδέλλη

 

Η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ, σε αναγνώριση της προσφοράς της, τέθηκε επίσης ανάδοχος του «Αίας», του τρίτου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) που δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με την απόφασή του να τιμήσει την Πλωτάρχη Ψωμαδέλλη, αναγνωρίζει την προσφορά μιας γυναίκας, συζύγου αλλά και μητέρας τριών παιδιών, η οποία πρεσβεύει την άξια και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Θεωρείται δικαιολογημένα μια γυναίκα μαχήτρια, που έχει προσφέρει ψυχή τε και σώματι τις υπηρεσίες της σε πλοία της διοίκησης φρεγατών.

 

 

Πηγή: naftikachronika.gr

 
 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΝαυτιλία

Απαγορεύθηκε προσωρινά ο απόπλους του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διαγόρας» στο λιμάνι Βαθύ της Σάμου, λόγω πρόσκρουσης στην προβλήτα κατά τη διαδικασία πρόσδεσης. Στο πλοίο δε...

image descriptionΝαυτιλία

Γιώργος Π απακωνσταντίνου/insider.gr       Στον τομέα της διεκδίκησης και κατ’ επέκταση αξιοποίησης σημαντικών περιφερειακών  λιμενικών υποδομών  της χώρας φαίνεται να περνάει η «μ...

image descriptionΝαυτιλία

Παρά το γεγονός ότι τα πλοία αναχώρησαν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου με μεγάλες πληρότητες προς τα νησιά, όμως οι αριθμοί ήταν μικρότεροι σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2019...

image descriptionΝαυτιλία

  Η ιστορική “Christina O”, η υπερπολυτελής θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου. Ο Έλληνας μεγιστάνας ξόδεψε το 1954 -με συντηρητικές προβλέψεις- 4 εκα...