ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η πανδημία χτυπά τους Ινδούς ναυτικούς και την παγκόσμια ναυτιλία - Γράφει ο Κώστας Αργυρός

Η χώρα που παρέχει το 10% των εργαζομένων στη ναυτιλία παγκοσμίως καθυστερεί λόγω ελλείψεων τον εμβολιασμό τους με αποτέλεσμα κάποιοι να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Ο εμβολιασμός που έχει πλέον καταστεί υποχρεωτικός πριν από την είσοδο τους στο πλοίο είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ινδοί ναυτικοί, καθώς η πανδημία Covid-19 απειλεί να διαλύσει τις υποδομές υγείας της χώρας. Οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα εμβολίων και τον χρόνο αναμονής αυξάνουν την αβεβαιότητα της εργασίας των ναυτικών.

Η Ινδία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ναυτικών στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ειδικά στην κατηγορία των αξιωματικών. Παρέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας ναυτικής δύναμης και κατατάσσεται τρίτη στη σχετική λίστα χωρών. Σε αρκετές χώρες όμως, οι ναυτικοί με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού στην Ινδία έχουν απαγορευτεί να υποστούν αλλαγές στο πλήρωμα.

Οι εφοπλιστές έχουν αρχίσει να προϋποθέτουν τον εμβολιασμό για την πρόσληψη πληρώματος, καθώς νέες παραλλαγές του ιού Covid-19 προκαλούν καταστροφή σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές ναυτικού ανθρώπινου δυναμικού. Η συχνότητα εμφάνισης μολύνσεων από Covid στην Ινδία έχει αγγίξει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από 350.000 νέα θετικά κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες. «Οι εφοπλιστές λένε ότι θέλουν ναυτικούς που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αντιπροσώπων Εφοπλιστών και Διαχειριστών Πλοίων (FOSMA).

Τα ίδια τα συνδικάτα των ναυτικών ενθαρρύνουν τα μέλη τους να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που κατασκευάστηκαν από την Ινδία, το Covishield και το Covaxin, είχε προγραμματιστεί να χορηγηθούν σε όλα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών από την 1η Μαΐου. Ωστόσο, τα αποθέματα και οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ανάγκασαν τις αρχές να αναβάλουν τη χορήγηση τους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, στην οποία ανήκουν κυρίως οι ναυτικοί, σε μια ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα. Για τη δική τους ασφάλεια, οι ναυτικοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν και τις δύο δόσεις (που έχουν προτεινόμενο κενό τεσσάρων εβδομάδων για το Covaxin και 6-8 εβδομάδων για το Covishield μεταξύ των δόσεων) πριν από την ένταξη στα πλοία για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά την επιβίβαση σε διεθνή εμπορικά πλοία.

Η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι και τα λιμάνια του Καναδά και του ΗΒ έχουν θέσει μορατόριουμ στις αλλαγές του πληρώματος για τα πλοία που φτάνουν από την Ινδία. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το προσωρινό πάγωμα της αλλαγής του πληρώματος με τη συμμετοχή Ινδών ναυτικών είναι η μόνη επιλογή που τους αφήνει να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μολύνσεων στην Ινδία.

«Παρακολουθούμε στενά την πορεία του δεύτερου κύματος της επιδημίας Covid-19 και ως άμεσο μέτρο έχουν παγώσει όλες τις αλλαγές πληρώματος εκτός Ινδίας για τις επόμενες 21 ημέρες», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης πλοίων, Synergy Group, από τη Σιγκαπούρη, η οποία έχει περίπου 370 πλοία υπό τη διαχείρισή της. Η συμβουλή προς τους ναυτικούς είναι να χρησιμοποιήσουν την εγκατάσταση εμβολιασμού στο νοσοκομείο που διαχειρίζεται το Mumbai Port Trust για να πάρουν τα τρύπημα τους. Τα λιμενικά νοσοκομεία του Κότσι και της Καλκούτα είναι επίσης επιφορτισμένα με τον εμβολιασμό. Τα εργαστήρια ελέγχου δειγμάτων πνίγονται, καθυστερώντας τα αποτελέσματα. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια αυτών των επιβατών. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι ναυτικοί έκαναν το τεστ PCR στην Ινδία πριν πετάξουν και αποδείχθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους στη χώρα προορισμού », δήλωσε χαρακτηριστικά ένας λοιμοξιωλόγος. Η επιδημία Covid στην Ινδία έχει πάντως συνολικά επηρεάσει την πρόσληψη ναυτικών. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν σταματήσει το πρόγραμμα πρόσληψης προσωπικού από την Ινδία εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Στη Σαντορίνη η μεγαλύτερη υποβρύχια ελληνική σημαία - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες Ναυτιλία

Την μεγαλύτερη υποβρύχια ελληνική σημαία στα χρονικά, άπλωσαν οι Σαντορινιοί, αποτίοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στους αγωνιστές του νησιού, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών...

Όλα καλά με το «Διονύσιος Σολωμός» – Απέπλευσε λίγο πριν τις 12:00 από τον ΠειραιάΝαυτιλία

  Aπέπλευσε στις 11:45, από το λιμάνι του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» για το προγραμματισμένο δρομολόγιό του, μετά από μηχανική βλάβη που παρουσίασε...

Πλοίο με ναρκωτικά από την Βραζιλία στην Κόρινθο: Τα πλάνα της υποβρύχιας έρευνας (Βίντεο)Ναυτιλία

Στον εντοπισμό και την κατάσχεση σαράντα έξι κιλών και επτακοσίων δέκα γραμμαρίων (46.710 gr) ναρκωτικής ουσίας κοκαΐνης σε Φ/Γ πλοίο στην Κόρινθο και στις συλλήψεις συνολικά είκοσ...