ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος "Πράσινο" νησί - Γ. Δημητριάδης: "Η επιλογή αυτή αποτελεί επιστέγασμα μιας πολύμηνης εμπιστευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην δημοτική μας αρχή και την ηγεσία του ΥΠΕΝ "

"Η επιλογή του Πόρου ως "πράσινο" νησί αποτελεί επιστέγασμα μιας πολύμηνης εμπιστευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην δημοτική μας αρχή και την ηγεσία του ΥΠΕΝ" αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης από το Ντουμπάι όπου βρίσκεται για την υπογραφή του σχετικού μνημονίου και συμπληρώνει ότι "σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που κάναμε στον Πόρο τα προηγούμενα χρόνια". 
 
 
Επίσης ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως καθοριστικά για να επιλεγεί ο Πόρος ανάμεσα σε δεκάδες μικρά νησιά ως το νέο GR-Eco Island αποδείχθηκαν τα βήματα προόδου που έχει επιδείξει το νησί τα τελευταία χρόνια στους τομείς διαχείρισης αποβλήτων, διαχείρισης νερού, πολιτιστικής κουλτούρας, πληροφορικής, επικοινωνιών και μεταφορών, καθώς και η υποδειγματική συνεργασία που υπήρχε τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ της δημοτικής αρχής του νησιού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την τεκμηρίωση της επιλογής και τον σχεδιασμό του project. 
 
Τέλος ο Δήμαρχος Πόρου ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρήστο Ζωγράφο και όλους τους χορηγούς για την εμπιστοσύνη και για την αναγνώριση των προοπτικών του Πόρου. 
 
 
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη: 
 
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΡΟ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΝΕΟ GR-ECO ISLAND ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ
 
 
Μια ιστορική εξέλιξη για το μέλλον του Πόρου αποτελεί η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα αποτελέσει το επόμενο «πράσινο νησί» της χώρας μας στο πλαίσιο του πρωτοποριακού project GR-Eco Island.
Η απόφαση ανακοινώθηκε στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας για πρώτη φορά στην Διεθνή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το την κλιματική κρίση (COP28) και ήταν η σημαντικότερη που έκανε ο Πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας (MOU) ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την κρατική εταιρεία ενέργειας των Ην. Αραβικών Εμιράτων Masdar για τον μετασχηματισμό του Πόρου σε νέο GR-Eco Island, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, του Προέδρου της Διάσκεψης και ειδικού απεσταλμένου για την κλιματική αλλαγή των Η.Α.Ε. Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, του Δημάρχου Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη και άλλων αξιωματούχων και επιχειρηματιών των δύο χωρών.
Το project των GR-Eco Islands, το οποίο μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί στην Αστυπάλαια και την Χάλκη περιλαμβάνει εμβληματικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε υποδομές και υπηρεσίες στους τομείς διαχείρισης αποβλήτων, διαχείρισης νερού, πολιτιστικής κουλτούρας, πληροφορικής, επικοινωνιών και μεταφορών σε μικρά νησιά της χώρας.
Καθοριστικά για να επιλεγεί ο Πόρος ανάμεσα σε δεκάδες μικρά νησιά ως το νέο GR-Eco Island αποδείχθηκαν τα βήματα προόδου που έχει επιδείξει το νησί τα τελευταία χρόνια στους ανωτέρω τομείς, καθώς και η υποδειγματική συνεργασία που υπήρχε τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ της δημοτικής αρχής του νησιού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την τεκμηρίωση της επιλογής και τον σχεδιασμό του project. Η σημασία της επιλογής του Πόρου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι ως κρίσιμο κριτήριο επιλογής είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν η αδυναμία ενεργειακής διασύνδεσης των υποψήφιων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα (η οποία δεν απαντάται στην περίπτωση του Πόρου), αλλά και ότι ο Πόρος δεν βρισκόταν στην λίστα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών της χώρας που στο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί ως υποψήφια για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
 
 
Μετά την υπογραφή του M.O.U. ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης δήλωσε:
«Σήμερα επισημοποιείται η σημαντικότερη εξέλιξη στην ιστορία του νησιού μας. Ο Πόρος βρίσκεται στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας μας και στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας. Η επιλογή αυτή αποτελεί επιστέγασμα μιας πολύμηνης εμπιστευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην δημοτική μας αρχή και την ηγεσία του ΥΠΕΝ και σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που κάναμε στον Πόρο τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρήστο Ζωγράφο και όλους τους χορηγούς για την εμπιστοσύνη και για την αναγνώριση των προοπτικών του νησιού μας, στο οποίο δίνουν την μοναδική ευκαιρία να αποτελέσει το περιβαλλοντικό πρότυπο της χώρας μας. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο και την σημασία του project».
 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Με χαρά υποδέχθηκε ο Γ. Κουτουζής την είδηση για την μετάβαση του Πόρου σε "πράσινο" νησί ΠΟΡΟΣ

Με χαρά και  συγκίνηση υποδέχθηκε την είδηση της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό ότι ο Πόρος θα γίνει το 3ο "πράσινο" νησί της Ελλάδας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζ...

Πόρος: Ολοκληρώθηκε ο Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης της Πλαζ του Ασκελίου ΠΟΡΟΣ

Πραγματοποιήθηκε από το Δ.Λ.Τ. Πόρου, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο Συγγρού, ο Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης (Πλαζ ...

Δήμαρχος Πόρου: Ενημέρωση για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Φωτογραφία Αρχείου  Μετά την απουσία φορέων, χορηγών και εθελοντών από την σύσκεψη για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στον Πόρο, από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριά...

Πόρος: Εκδήλωση ονοματοδοσίας Αίθουσας Εκδηλώσεων προς τιμήν της Βάσως Κογιώνη ΠΟΡΟΣ

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 11πμ, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση οματοδοσίας της Αίθουσας Εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού/ Γυμνασίου Πόρου, σε "Αίθουσα Εκδηλώσεων Βασιλική Κογιώνη...

Πόρος: Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα οικολογικά στολίδια και περπατάμε μαζί στο βουνόΠΟΡΟΣ

Τα Χριστούγεννα και η μαγεία τους είναι αφιερωμένα στα παιδιά, αλλά και για όσους και όσες αισθάνονται παιδιά. Αυτά τα Χριστούγεννα, η Καθετή ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά ...