ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Η Τέχνη κι ο Πολιτισμός δίνουν ραντεβού στο Poros Arts Festival - Δείτε το πρόγραμμα

Το Poros Arts Festival είναι το καλλιτεχνικό φεστιβάλ-θεσμός του Πόρου, που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2014. Κάθε καλοκαίρι, ο Πόρος γεμίζει από καλλιτεχνικά δρώμενα, αποτελώντας πολιτιστικό σημείο αναφοράς τόσο για την περιοχή όσο και για τον Αργοσαρωνικό. Φέτος, το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023, θα συνδιοργανωθεί από τον Δήμο Πόρου και την Καθετή στην οποία ανατέθηκε από τον Δήμο η κατάρτιση του προγράμματος και την διοργάνωση, θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας όλο το φάσμα των τεχνών, με πλήθος εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια της πιο νευραλγικής τουριστικά περιόδου για το νησί, αλλά και για την Ελλάδα.

Για τρεις μήνες, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συνθέσουν μια πολύχρωμη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους. Στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλλει τους αξιόλογους ντόπιους καλλιτέχνες, αλλά και γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, να μυήσει τη νέα γενιά του Πόρου στην τέχνη και τον πολιτισμό, και ταυτόχρονα να αναδείξει την ομορφιά του τόπου. Μέσα από τις διαφορετικές εκδηλώσεις, που θα φιλοξενούνται σε δημόσιους χώρους του νησιού, όπως στην κεντρική παραλιακή οδό, σε τοπικές πλατείες, στο ανοιχτό θέατρο Συγγρού, και σε άλλα μοναδικού ενδιαφέροντος σημεία, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει κρυφές γωνιές και γραφικές γειτονιές του Πόρου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εξερεύνηση, που θα ταξιδέψει τον νου με όχημα τον πολιτισμό.

 

Ιστορία

Το 1o Poros Arts Festival, με σύνθημα «Ένα νησί, μία γιορτή!» ξεκίνησε το 2014 από τον Σύλλογο Πολιτών & Καταναλωτών, με αρωγό τον Δήμο Πόρου. Αρχικά βασίστηκε αποκλειστικά στον εθελοντισμό των δημοτών, στο κέφι των διοργανωτών και των καλλιτεχνών, και στην πίστη των επιχειρηματιών και χορηγών. Από το 2015 και ύστερα διοργανωτής του φεστιβάλ έγινε ο Δήμος Πόρου, με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Το 2020 και το 2021 ο Δήμος Πόρου ανέστειλε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του λόγω της πανδημίας, ενώ το 2022 το Poros Arts Festival επανήλθε με σημαντικές εκδηλώσεις.

Το 2023, ο Δήμος Πόρου εμπιστεύτηκε στην Καθετή τη διοργάνωση του Εναλλακτικoύ Poros Arts Festival. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι, ο Δήμος Πόρου, η Καθετή και η εθελοντική ομάδα δημοτών/-ριών Πόρου, με πνεύμα συνεργασίας, θα δώσουμε νέα πνοή στο φεστιβάλ-θεσμό του τόπου μας.

 

Πρόγραμμα

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο και θα υλοποιηθεί στην ολότητά του εφόσον καλυφθεί το κόστος όλων των εκδηλώσεων:

 

Ιούνιος

 • 17 Ιουνίου, παιδικό κουκλοθέατρο «Γοργόνα, γοργονίτσα», Πράσσειν Άλογα, ανοιχτό θέατρο Συγγρού.
 • 24 Ιουνίου, θεατρική παράσταση «H Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο Πανηγυρικός», Δημήτρης Φραγκιόγλου, σε συνδυασμό με το χορωδιακό σύνολο της Καθετής στο μουσικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα». Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη για το Επετειακό Έτος Καμπανέλλη 2022, ανοιχτό θέατρο Συγγρού.
 • 27-30 Ιουνίου, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους, Σινέ Διάνα.

Ιούλιος

 • 1 Ιουλίου, συναυλία «Αποσταλάγματα», παρουσίαση δίσκου Βαγγέλη Τζίτζη, δυτική προβλήτα λιμανιού
 • 9 Ιουλίου, «Μνήμη Μιχάλη Χατζηπέρου», εκδήλωση μνήμης για τον Μιχάλη Χατζηπέρο και τους Βουρλιώτες πρόσφυγες στον Πόρο, ανοιχτό θέατρο Συγγρού
 • 11-13 Ιουλίου, Φεστιβάλ Τεχνών Δρόμου (Street Art Festival), κεντρική παραλιακή οδός
 • 14 Ιουλίου, συναυλία με τον Ματθαίο Γιαννούλη, πλατεία Ηρώων
 • 15 Ιουλίου, θεατρική παράσταση «Θέλω να σου κρατώ το χέρι», Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα, ανοιχτό θέατρο Συγγρού
 • 18 Ιουλίου, bubble parade & performing «La Petite Marguerite», κεντρική παραλιακή οδός
 • 22-30 Ιουλίου, Έκθεση φωτογραφίας «Κάτω από τον έναστρο ουρανό» από τον Βαγγέλη Καΐκα, πίσω από το Δημαρχείο

Αύγουστος

 • 2 Αυγούστου, μάθημα latin και zumba χορών απο το χοροδιδασκαλείο του Ν.Ο.Π.Τ και «Full Moon Beach Party», παραλία «Κανάλι.
 • 4 Αυγούστου, παραδοσιακοί χοροί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τροιζηνίας «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ανοιχτό θέατρο Συγγρού.
 • 5 Αυγούστου, Παρουσίαση Ποριώτικου βιβλίου για την περίοδο 2020-2023. Επιμέλεια Χατζοπούλειος Δημοτική βιβλιοθήκη, Οργάνωση Γιάννης Μανιάτης, ανοιχτό θέατρο Συγγρού.
 • 13 Αυγούστου, happening κλασικής μουσικής με τη Σοφία Ζαράνη από τον βράχο του Ρολογιού του Πόρου.
 • 19 Αυγούστου, «Ρεσιτάλ πιάνου για τη Βαλέρια» με τον Αχιλλέα Γουάστωρ και τη συμμετοχή της Ελισάβετ Μαντοπούλου, ανοιχτό θέατρο Συγγρού.
 • 26 Αυγούστου, συναυλία «Μουσικές του κόσμου» με τους Δήμο Κουμαρίδη, Ανδρέα Μπουτσικάκη και Ευδοκία Ράπτη, παραλία Ασκελίου.

Σεπτέμβριος

 • 3-13 Σεπτεμβρίου, έκθεση μικτών εικαστικών τεχνών «Μεταμορφώσεις». Συμμετέχουν: Γκελής Γιώργος (ζωγραφική, αγιογραφία), Τσουκαλά Αθανασία (κεραμική), Παιδιαδιτάκη Ελένη (φωτογραφία), Παύλου Νίκος (φωτογραφία). Καθετή, Πούντα

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης

Ποριώτισσα εθελόντρια πυροσβέστης ανάμεσα στις πρώτες γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν στη διάσωση από Ορμητικά Νερά ΠΟΡΟΣ

Μια ποριώτισσα εθελόντρια πυροσβεύστης, η Ανδριανή Αϊβαλιώτη, είναι η μία από τις δύο πρώτες γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, που εκπαιδεύτηκαν στο 1ο Σχολείο Διάσωσης από Ορμητ...

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών κατατέθηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τις θέσεις του κόμματος για την ΠΟΑΥ του Πόρου, όπως αυτές εκφράστηκαν στην συγκέντρωσ...

Πόρος: «V» for Valeria! - Ο Δήμος και ο λαός του Πόρου συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό του κοριτσιού ΠΟΡΟΣ

Συνεχίζει να δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη του προς την μικρή Βαλέρια, ο λαός και ο Δήμος του Πόρου. Ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Δημητριάδης, με ανακοίνωση του, ενημέρωσε για ...

Πόρος: Υπογραφή χρηματοδότησης 16,5εκ. ευρώ για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού ΠΟΡΟΣ

Σημαντικές εξελίξεις στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Πόρου, με την υπογραφή χρηματοδότησης αλλά και στο μέτωπο του διαγωνισμού για το τεράστιο αυτό έργο, σύμφωνα με την εν...

Δήμος Πόρου: "Όχι στην ΠΟΑΥ του Πόρου!" - Ηχηρό μήνυμα από τον Δήμο και τους κατοίκους του νησιού ΠΟΡΟΣ

Από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την συγκέντρωση κατά της ΠΟΑΥ Πόρου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στο κτήριο Συγ...