ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αξιότιμος φίλος του Πόρου Δρ. Έντουαρντ Τικ

Όταν έλαβα το πρώτο μειλ του Αμερικανού Δρ. Έντουαρντ Τικ, υπέθεσα ότι θα κληθώ να συνομιλήσω με έναν ακόμη γοητευμένο επισκέπτη του Πόρου, που χρειάζεται τις πληροφορίες και την βοήθεια μου για την συγγραφή ενός βιβλίου, που έχει να κάνει με τον νησί μου.

 

Φυσικά αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση και αφού τον γκούγκλαρα, συναντηθήκαμε σε παραλιακό καφέ για την πρώτη γνωριμία. Η κουβέντα μας ξεκίνησε απευθείας με τον Πόρο. Μου είπε ότι έρχεται στο νησί από το 1987. Μου είπε πως ετοιμάζει βιβλίο, του οποίου η κεντρική ιδέα είναι ο Πόρος ως άσυλο. Ως καταφύγιο.

 

“Σωστά. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό” του είπα. “Ο Δημοσθένης” μου ανέφερε ως λέξη κλειδί. “Οι Κρητικοί, οι Αρβανίτες, οι Μικρασιάτες, οι ανατολικοευρωπαίοι και οι Αλβανοί μετανάστες” προχωρήσαμε μέσα από διάλογο. “Οι διανοούμενοι, οι ποιητές και οι ζωγράφοι”. Ναι, ο Πόρος αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς. Ίαση από τα τραύματα και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Δεν θα πω περισσότερα. Θα περιμένουμε το βιβλίο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο του Δρ. Τικ δεν θα αποτελεί ιστορικό σύγγραμμά, αλλά θα πραγματεύεται το αντικείμενο πάνω στο οποίο ο Έντουαρντ έχει αφιερώσει τη ζωή του.

Τη θεραπεία της ψυχής...

Ο Έντουαρντ Τικ έχει αφιερώσει τη ζωή του να πολεμάει τον πόλεμο. Ως διαδηλωτής κατά του πολέμου του Βιετνάμ και ως θεραπευτής, πάνω στις ψυχικές πληγές που αφήνει στους ανθρώπους η αιματοχυσία του.

Οι συζητήσεις μαζί του, είναι καθηλωτικές. αγάπη του για τον Ελληνικό Πολιτισμό αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε η έρευνα του πάνω στις θεραπευτικές μεθόδους του Ασκληπιού, αποτελεί το επιστέγασμα της πολύτιμης πρωτοπόρας εργασίας του στην ψυχοθεραπεία. Αν και από τα μαθητικά του χρόνια, ο Δρ. Τικ υπήρξε λάτρης του αρχαιοελληνικού πνεύματος, η επιφοίτηση του στην αναζήτηση και την εφαρμογή αρχαιοελληνικών μεθόδων ψυχοθεραπείας ξεκίνησε το 1987, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, έπειτα από την παράσταση της αρχαίας τραγωδίας του Ευριπίδη “Τρώαδες”. Εκεί συνειδητοποίησε τα βαθύτερα ψυχικά τραύματα που προκαλεί ο πόλεμος σε πανανθρώπινο επίπεδο και αφιέρωσε την επιστημονική του εργασία, μελετώντας τις μεθόδους του Ασκληπιού.

Το ίδιο καλοκαίρι επιστέφθηκε τον Πόρο, θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα του Σεφέρη. Να διαπιστώσει κι ο ίδιος τι ήταν αυτό που μάγεψε τον νομπελίστα ποιητή.

Από τότε ερωτεύθηκε τον Πόρο. Μελέτησε την ιστορία του. Γνώρισε ανθρώπους του και γοητεύθηκε από αυτούς. Μάλιστα το 1996, ο Δρ. Τικ, πρόεβαλε τον Πόρο με άρθρο του στους New York Times, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα μπλε καπελάκι που γράφει "Πόρος". 

 

 

Ο Πόρος αποτελεί τη βάση του Δρ. Τικ για τα εξειδικευμένα, διδακτικά ταξίδια που διοργανώνει. Η εγγύτητα του Πόρου με την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, την Τροιζήνα και την Αθήνα, τον βοηθά να βρίσκεται στους τόπους που αποτελούν σημεία αναφοράς στις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους που έχει αναπτύξει. Με τους ταξιδιώτες – μαθητές του, επισκέπτονται αρχαιολογικούς τόπους, μοναστήρια και σημεία με ιδιαίτερη ενέργεια. Ο έρωτας του για τον Πόρο, είναι ένα ακόμη “παράσημο” για το νησί, που αυξάνει τη λίστα των διανοούμενων που έχει γοητεύσει.

 

 

Το βιογραφικό του Dr. Edward Tick

 

Ο Edward Tick, PhD είναι συγγραφέας και ποιητής. Είναι μετασχηματιστικός θεραπευτής, ολιστικός ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτικός, σύμβουλος και διοργανωτής εξειδικευμένων ταξιδιών.

Ο Δρ Τικ εργάζεται για να θεραπεύσει τις αόρατες πληγές του πολέμου και του βίαιου τραύματος για πάνω από σαράντα χρόνια. Τιμήθηκε για το πρωτοποριακό έργο του στην πνευματική, ολιστική και βασισμένη στην κοινότητα θεραπεία βετεράνων και άλλων επιζώντων σοβαρής βίας που υποφέρουν από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) και ηθική βλάβη. Έχει δημοσιεύσει πρωτοποριακά βιβλία σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου “War and the Soul”. Το έργο του εισήγαγε την αρχαία έννοια του τραυματισμού της ψυχής και τον τρόπο θεραπείας του στον σύγχρονο κόσμο των στρατιωτικών, των βετεράνων και των μελετών τραυμάτων.



Ο Δρ. Τικ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ειδικός στον στρατό, στους βετεράνους, στο PTSD, στο Βιετνάμ και στην ψυχολογία, την πνευματικότητα και την ιστορία του πανανθρώπινου τραύματος, τις παραδόσεις των πολεμιστών και τα στρατιωτικά ζητήματα. Για τέσσερις δεκαετίες έχει εκπαιδεύσει το αντικείμενο του στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Έχει εκπαιδεύσει προσωπικό, δίδαξε και εργάστηκε με τραυματίες πολεμιστές σε μεγάλες εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας και της Διοίκησης Βετεράνων και σε κολέγια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και κοινοτικά κέντρα σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Το Τμήμα Άμυνας και οι εγκαταστάσεις VA χρησιμοποιούν την πρωτοποριακή του δουλειά και έχει υπηρετήσει ως ειδικός εκπαιδευτής του αμερικανικού στρατού σε θέματα PTSD και ηθικού τραυματισμού την τελευταία δεκαετία. Ο Ed συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική Soldier's Heart, Inc. με τη σύντροφό του Kate Dahlstedt και για 13 χρόνια υπηρέτησε ως διευθυντής της από τα εθνικά τους γραφεία στην Τροία της Νέας Υόρκης. Τώρα συνεννοείται διεθνώς για αυτά τα θέματα.



Εκτός από το War and the Soul, ο Ed είναι συγγραφέας των μη μυθιστορηματικών βιβλίων Sacred Mountain, The Practice of Dream Healing, Wild Beasts and Wandering Souls, και Warrior's Return, των ποιητικών συλλογών The Bull Awakening και The Golden Tortoise, του ηχητικού σετ Restoring the Warrior's Soul, πολλή ποίηση και πάνω από 200 επιστημονικά, επαγγελματικά και δημοφιλή κεφάλαια βιβλίων, δοκίμια και άρθρα στην ψυχολογία, τις μελέτες τραυμάτων, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τις ουμανιστικές, τις κλασικές και τις βιετναμέζικες σπουδές.

Ήταν εκδότης της σειράς βιβλίων Voices: The Art and Science of Psychotherapy, The Frontiers of Psychotherapy και επιμελητής ποίησης για το Outpost και άλλα μικρά περιοδικά.



Τα επερχόμενα βιβλία του Εντ είναι μια ποιητική συλλογή 20 ετών που καταγράφει τα θεραπευτικά του ταξίδια στο Βιετνάμ. Το Coming Home in Viet Nam που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2021 από την Tia Chucha Press. Το “Soul Medicine: Healing Through Dreams, Visions, Oracles and Pilgrimages”, η επόμενη εξερεύνηση της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής παράδοσης, θα εκδοθεί στα τέλη του 2022 από τις Inner Traditions.



Από το 2000, ο Ed ηγείται ετήσιων ταξιδιών συμφιλίωσης και θεραπείας στο Βιετνάμ. Εκεί διευκολύνει συναντήσεις, τελετές και τελετουργίες, φιλανθρωπία, συναντήσεις με ομολόγους, ανταλλαγές ποίησης και άλλες πρακτικές που φέρνουν συγχώρεση, κατανόηση, αμοιβαία τιμή και βαθιά και διαρκή θεραπεία σε βετεράνους και πολίτες από τις δύο χώρες και όλες τις φατρίες του παλιού πολέμου.



Ο Ed διεξάγει επίσης πρωτότυπο και πρωτοποριακό έργο στην αρχαία ελληνική παράδοση. Από το 1995 έχει οδηγήσει περισσότερα από είκοσι ταξίδια - προσκυνήματα στην Ελλάδα, διδάσκοντας αρχαίες παραδόσεις και τη χρήση του μύθου, της ποίησης, της τραγωδίας, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας για την εξερεύνηση βαθιάς ψυχής. Το βιβλίο του The Practice of Dream Healing είναι μια κλασική σε βάθος ψυχολογία, που προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη σύγχρονη περιγραφή των αρχαίων πρακτικών θεραπείας των ονείρων των Ασκληπιείων και της δυτικής προέλευσης της ιατρικής και της ψυχοθεραπείας και τις εφαρμογές τους στην ολιστική θεραπεία σήμερα.



Ο Εντ φέρνει τα μαθήματα θεραπείας από σοβαρό τραύμα, από επιζώντες που επηρεάστηκαν άμεσα, στο ευρύ κοινό – σε όλους μας – που βιώνουμε ακρωτηριαστικές διαστάσεις του παγκόσμιου τραύματος σε καθημερινή βάση σήμερα.



Ο Εντ επιβεβαιώνει ότι η ποίηση είναι η γλώσσα της ψυχής. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές τόσο στο Βιετνάμ όσο και στην Ελλάδα, πραγματοποιεί αναγνώσεις και ανταλλαγές ποίησης και λογοτεχνίας και στις δύο χώρες και έχει μεταφράσει ποίησή τους. Χρησιμοποιεί την ποίηση εκτενώς σε θεραπευτικές και διεθνείς πρακτικές συμφιλίωσης και για εξερεύνηση των κρυμμένων διαστάσεων της ψυχής και του πολιτισμού.



Ο Ed έχει διακριθεί, επισκέπτης και βοηθός καθηγητής σε πολλά κολέγια, πανεπιστήμια και προηγμένα εκπαιδευτικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκπαίδευσης των ΗΠΑ, του Pacifica Graduate School, του National Hospice Assoc. και Jung Societies, και επί του παρόντος στο Southern Connecticut State Univ. .



Τα βιβλία του Εντ έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, βιετναμέζικα, βουλγαρικά και ιταλικά και επιπλέον ποίηση και πεζογραφία στα ιαπωνικά και γαλλικά.




Κέρδισε το Βραβείο Μετάφρασης Willis Barnstone, 2019, Evansville Review, Univ of Evansville, για τη μετάφραση της νεοελληνικής ποίησης. Ο Ed έχει επίσης μεταφράσει και δημοσιεύσει ποίηση από το Βιετνάμ μαζί με τον Tran Dinh Song σε πολλά βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά.


Η βαθύτερη αφοσίωση του Ed είναι στο ξεδίπλωμα και την αποκατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ο Γιάννης Μανιάτης για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσιακούλια ΠΟΡΟΣ

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης -    Πριν από 2 χρόνια ο αγαπητός φίλος και πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Πόρου Παναγιώτης Τσιακούλιας μας αιφνιδίασε ευχάριστα με τ...

Πόρος: Χριστουγεννιάτικα ψώνια και ενίσχυση του Συλλόγου "Άγιος Κήρυκος" από το "ΩΨ Studio Poros"ΠΟΡΟΣ

Μια εξαιρετική ιδιωτική πρωτοβουλία από το κατάστημα "ΩΨ Studio Poros", το οποίο διοργανώνει εκδήλωση για χριστουγεννιάτικα ψώνια, μέσα από την οποία θα ενισχυθεί ο Σύλλογος Γονέων...

Πόρος: Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσιακούλια "Με ένα κερί στης Άγιας Νύχτας την Υμνολογία"ΠΟΡΟΣ

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 , λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσιακούλια "Με ένα κερί στης Άγιας Νύχτας την Υμνολογία" .  Η πα...

Οι απόντες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους - Άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη Μπάμπης Κανατσίδης

Μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες για τα ζητήματα που αφορούν τον Πόρο. Να ανταλλάσσουμε απόψεις και προτάσεις για την επίλυση τους και να τσακωνόμαστε. Όμως υπάρχουν κάποια ζητήματα ...

ΚΔΑΠ Πόρου: Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Πυροσβέστη τα παιδιά του ΚΔΑΠ γνώρισαν ένανΠΟΡΟΣ

Μια υπέροχη πρωτοβουλία από το ΚΔΑΠ Δήμου Πόρου, που σήμερα 5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημερά Εθελοντή Πυροσβέστη, προσκάλεσε τον Γιώργο Μπερή, τον πιο παλιό εθελοντή πυροσβέστη του Εθε...

Επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα η "Γειτονιά των Χριστουγέννων" στον Πόρο - Γιατί και τα Χριστούγεννα στον Πόρο είναι μαγικά!ΠΟΡΟΣ

Μετά από 3 χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω του κορωνοϊου, η «Γειτονιά των Χριστουγέννων» επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους! Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητρ...