ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Θεία Λειτουργία στους Αγίους Αναργύρους - Το γραφικό εκκλησάκι στο λόφο της Σφαιρίας και το μονοπάτι του

Φωτογραφία: Τάσος Χίος

 

Στο γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο νοτιότερο σημείο του λόφου της Σφαιρίας Πόρου, τελέστηκε σήμερα το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κοσμά και Διαμανού.

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός είχαν γονείς ευσεβείς.

Ο πατέρας τους όμως πέθανε όταν οι άγιοι ήσαν σε μικρή ηλικία, και την φροντίδα τους ανέλαβε εξ ολοκλήρου η μητέρα τους, η αγία Θεοδότη, η οποία τους γαλούχησε με τα νάματα της Εκκλησίας και τους δίδαξε την αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Η αγία Θεοδότη πρέπει να αποτελή το πρότυπο κάθε μητέρας που θέλει τα παιδιά της να προκόψουν.

Αλλά προκοπή δεν νοείται χωρίς την αγάπη, την ανιδιοτελή αγάπη προς όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.

Για να αγαπά όμως κανείς αληθινά τους ανθρώπους πρέπει πρώτα να αγαπά τον Θεό, επειδή η αληθινή αγάπη είναι δώρο του Θεού.

Ο Απόστολος Παύλος συμβούλευε τον μαθητή του άγιο Τιμόθεο Επίσκοπον Εφέσου, να μελετά καθημερινά το Ευαγγέλιο και να ζη σύμφωνα με αυτό, για να προκόψη στην ζωή του και η προκοπή του να γίνη φανερή σε όλους.

Οι άγιοι Ανάργυροι θεράπευαν όλους ανιδιοτελώς και αδιακρίτως με την επιστημονική τους γνώση.

Εκεί όμως που οι ανθρώπινες δυνάμεις αδυνατούσαν να προχωρήσουν, επειδή κάποιες ασθένειες είναι ανίατες, θεράπευαν τους ασθενείς με την προσευχή τους.

Αλλά για να κρύβουν το χάρισμα των ιαμάτων που είχαν λάβει από τον Θεό, λόγω της μεγάλης τους αγάπης, προσποιούνταν ότι εθεράπευαν με τα φάρμακα.

Και το έκαναν αυτό από ταπείνωση, για να μη θαυμάζονται και επαινούνται από τους ανθρώπους.

Όλη τους η ζωή ήταν διακονία, προσφορά και θυσία στον βωμό της ανιδιοτελούς αγάπης.

 

 

Το εκκλησάκι στην κορυφή του Πόρου και το μονοπάτι που σε οδηγεί εκεί

Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην ανατολική κορυφή της Σφαιρίας, κτίσθηκε πριν 110 χρόνια και δόθηκε δωρεά στον Ι.Ν Ευαγγελισμού.

Μια ξεχωριστή διαδρομή είναι αυτή στην κορφή της Σφαιρίας, που ξεκινάει από το Μύλο και καταλήγει στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο νοτιοανατολικό άκρο του Πόρου.
Το μονοπάτι είναι χαραγμένο και σε καλεί, ανάμεσα από τα άγρια χορτάρια και τα βάτα. Προσφάτως, ομάδα εθελοντών, το έχει σηματοδοτήσει.

Είναι στενό και αν το διαβείς με παρέα, θα αναγκαστείς να το περπατήσεις σε «φάλαγγα κατ’ άνδρα».
Η διαδρομή προς τους Αγίους Ανάργυρους, είναι η αγαπημένη για πολλούς ποριώτες που βγάζουν το σκύλο τους βόλτα.
Ίσια μπροστά, δυο μικροί λόφοι από τους οποίους θα χρειαστεί περάσεις για να φτάσεις στο εκκλησάκι.
Τα άγρια και ξερά χόρτα, τα σκίντα και μερικά πευκάκια ντύνουν το μονοπάτι. Λίγο πιο κάτω, τα κυπαρίσσια στολίζουν την όμορφη ποριώτικη πέτρα, που χορταριασμένη σου δείχνει το δρόμο, για να περάσεις ανάμεσα.

Δεξιά απλώνεται το «πέρασμα» με φόντο τον Γαλατά, το Μπέλεσι και τις Αδέρες. Αριστερά το Αιγαίο, με «σφήνα» την Καλαυρεία.

4

Σε αρκετά σημεία το μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, έχει πλακοστρωθεί, έπειτα από δωρεά του αείμνηστου συντοπίτη μας Πέτρου Βέττα. Στον λόφο υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας. Πριν λίγα χρόνια, ο λόφος κινδύνεψε να γίνει κρανίου τόπος. Ευτυχώς σήμερα προστατεύεται.

5

Εκατό μέτρα πριν το εκκλησάκι, στέκει ένα ασβεστωμένο εικονοστάσιο, με το καντηλάκι του διαρκώς αναμμένο.

6

Η θέα από εκείνο το σημείο σου κόβει την ανάσα. Πράγματι… Ο Πόρος είναι ο Βόσπορος του Σαρωνικού…

7

Από εκείνο το εικονοστάσιο, ξεκινάει ένα άλλο κατηφορικό μονοπάτι που σε οδηγεί στην Πούντα.

8

Λίγο πριν φτάσεις στους Αγίους Ανάργυρους, δυο πέτρινα παγκάκια ντύνουν το μονοπάτι, πλαισιωμένα από μικρά πεύκα και κυπαρίσσια που ρίχνουν τη σκιά τους.

9

Συνεχίζοντας το μονοπάτι, η ποριώτική πέτρα, χάσκει από πάνω σου και οι μεγάλοι βράχοι θαρείς ότι θα σε κατασπαράξουν. Ένα μικρό δάσος ντυμένο με πέτρα και πράσινο, σε προειδοποιούν ότι βρίσκεσαι κοντά στον τελικό σου προορισμό.

10

Ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια, βρίσκεσαι μπροστά στην είσοδο του προαύλιου χώρου της εκκλησιάς.

agan

Μια βρύση, μια ασβεστωμένη αποθήκη και το γραφικό εκκλησάκι σε καλούν να ξεκουραστείς και να καθίσεις στους κομμένους κορμούς δέντρων στο υπόστεγο της εκκλησιάς. Κάτω από τον ίσκιο από τα κυπαρίσσια.

11

Η θέα από τους Αγίους Ανάργυρους, είναι πανοραμική. Από την ανατολική πλευρά, στο διπλό ιερό της εκκλησιάς, απλώνεται το Αιγαίο, το Μπούρτζι και η καταπράσινη Καλαυρεία.

12

Από την άλλη πλευρά, η Πελοποννησιακή γη. Ο Γαλατάς, η Πλάκα, το Μπέλεσι, η Άρτιμος . Η μαγεία του ευλογημένου αυτού τόπου απλώνεται κυριολεκτικά στα πόδια σου. Κάπου εκεί καταλαβαίνεις, πως το μονοπάτι στην κορυφογραμμή της Σφαιρίας είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού. Ψάξτε τα σημάδια που θα σας οδηγήσουν εκεί.

 

Το μονοπάτι των Αγιών Αναργύρων, εντάσσεται στον σχεδιασμό της οργάνωσης των μονοπατιών του Πόρου, τα οποία αυτές τις μέρες καθαρίζονται και σηματοδοτούνται, ωστέ να προβληθούν και να αποτελέσουν μια ακόμη τουριστική υποδομή για το νησί του Πόρου, που θα προσελκύσει φίλους του πεζοπορικού τουρισμού. 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ενημέρωση αναφορικά με τα νυχτερινά δρομολόγια λέμβων Πόρου - Γαλατά και την επιδότηση του Δήμου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Σωματείου Λεμβούχων Πόρου Γαλατά "Ο Άγιος Νικόλαος", τα δρομολόγια των λαντζών τροποποιούνται ως εξής:  Από τις 1/11/2022 εώς 23/12/2022 Θα κετελούνται από...

Πόρος: Ο ΝΟΠΤ δημιουργεί τμήματα κωπηλασίας για νέους και ενήλικες για γνωριμία με το άθλημα ΠΟΡΟΣ

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ στην προσπάθεια του να περάσει ο χειμώνας ευχάριστα, με χαρά ανακοινώνει την έναρξη τμήματος εκμάθησης κωπηλασίας και ενδυνάμωσης γιά άτομα από 1...

Πόρος: Η Στεφανία Δοντά - Ρεστρέπο υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την "Καθαρή Πορεία" ΠΟΡΟΣ

Μια ακόμη υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Πρόκειται για την 19χρονη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και Νομικών, Στεφανία Δοντά - Ρ...

Ο Πόρος γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου και βράβευσε τα παιδιά του (βίντεο & φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πόρο. Στην παρέλαση, συμμετείχαν τα δύο Δημοτικά Σχολεία, το...

Πόρος: Ο Γιώργος Καΐκας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την "Καθαρή Πορεία" ΠΟΡΟΣ

Έναν ακόμη υποψήφιο με τον συνδυασμό της δημοτικής του παράταξης, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Πρόκειται για τον καθηγητή δευτεροβάμιας εκπαίδευσης Γιώργο Καΐκα...