ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλγα Τουρνάκη: Το θέατρο, ο Αλέξης Διαμαντόπουλος και ο Πόρος

Θλίψη προκάλεσε στον Πόρο η είδηση του θανάτου της εξαιρετικής ηθοποιού Όλγας Τουρνάκη σε ηλικία 89 ετών. Η Όλγα Τουρνάκη υπήρξε σύντροφος του Ποριώτη φιλόλογου, κριτικού θεάτρου και διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξη Διαμαντόπουλου, και η ζωή της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πόρο, καθώς περνούσε τα καλοκαίρια της στη βίλα Διαμαντοπούλου στο Λιμανάκι της Αγάπης. 


Οι ντόπιοι που την γνώρισαν μιλούν για μια καλόκαρδη, αισιόδοξη γυναίκα, με πολύ χιούμορ, που έδειχνε μεγάλο πάθος και επαγγελματισμό για την δουλειά της. 


Η Ολγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αιθιοπία και ήρθαν αργότερα οικογενειακώς στην Αθήνα, διωγμένοι. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και για 48 χρόνια αφιέρωσε την επαγγελματική της ζωή στο θέατρο. 

 

Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, ενώ εμφανίστηκε και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.

Δείτε την σε παλιότερη συνέντευξη:

 

 

Το θέατρο 


"Μπήκα στο θέατρο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσω να ζήσω τα πρόσωπα που είχα διαβάσει. Να μπω μέσα τους. Κατάλαβες; Να περπατήσω μαζί μ’ αυτά, τα χέρια μου να γίνουν σαν τα δικά τους. Η ψυχή μου, τα μάτια μου. Το κύριο θέμα μου ήταν ο ρόλος. Οχι ο ρόλος για προβολή, αλλά για τη δική μου ισορροπία. Και μάλιστα, ένας μεγάλος κριτικός είχε γράψει «η κυρία Τουρνάκη παίζει για τον εαυτό της». Κι ήταν αλήθεια. Δεν έπαιζα για το κοινό, δεν μ’ ενδιέφερε το κοινό. Ηθελα εγώ να μετρηθώ μ’ εμένα. Αυτό κράτησε πολλά χρόνια. Ο Μινωτής μ’ έβγαλε από αυτή την πλάνη" αναφέρει σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Όλγα Σελλά στην "Καθημερινή" το 2012, και δεν σταματούσε ούτε μια στιγμή να θεωρεί τον εαυτό της πάρα πολύ τυχερό για όσα έζησε και για όσους γνώρισε. Τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο, τον Τομπάζη, τον Μόραλη, τον Τσαρούχη… «Αυτοί ήταν αληθινοί Ελληνες, δεν μιλάγανε για μπούρδες. Μιλάγανε για τον πολιτισμό. Μέρα νύχτα. Εγώ μ’ αυτούς μεγάλωσα».

 


Η Όλγα Τουρνάκη διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με το ζεύγος Παξινού - Μινωτή. 
Ατελείωτες οι ιστορίες με τον Αλέξη Μινωτή. «Οταν ήμαστε στις καλές μας με έλεγε Ολενγκα. Οταν τσακωνόμασταν ήμουν η «κυρία Τουρνάκη». Μια φορά με φωνάζει να πάω μια περιοδεία σε μια παράσταση που όλες τις πρόβες τις έχει κάνει άλλη ηθοποιός. Και επρόκειτο η παράσταση να πάει περιοδεία στην Απω Ανατολή. Με φώναξε λοιπόν να γίνω πρώτη κορυφαία. «Μα υπάρχει πρώτη κορυφαία…». «Δεν μπορώ να κάνω με σαρίδια παράσταση!». Ε, μου ήρθε το φέσι βόλτα! «Μπορώ να το σκεφτώ ένα βράδυ;», τον ρώτησα. «Ωραία, Ολενγκα». Πάω την άλλη μέρα και του λέω: «Ολη νύχτα κουβέντιασα με την Τουρνάκη και μου είπε ότι μπορεί να πεθάνει χωρίς να δει την Κίνα»! Θύμωσε πάρα πολύ. Δεν δεχόταν αντιρρήσεις με τίποτα. Την επομένη μού ζήτησε να παίξω κορυφαία στις «Φοίνισσες»!» Παρά τις συγκρούσεις, η σχέση της με το ζεύγος Παξινού-Μινωτή ήταν πολύ στενές. Η Παξινού, άλλωστε, ήταν κουμπάρα της, την πάντρεψε και βάφτισε και μία από τις κόρες της. «Ομως όταν ο Μινωτής μιλούσε για το θέατρο, ήταν πανεπιστήμιο. Κι εσύ δεν ήθελες να το χάσεις αυτό. Τι να πεις με τον Μινωτή; Κουτσομπολιό; Αλλά μόλις τσαντιζόταν με κάτι, μας άκουγε ο Αγιος Κωνσταντίνος απέναντι».

 

 


Ο Αλέξης Διαμαντόπουλος


Η μοίρα της την έφερε να γνωρίσει τον Αλέξη Διαμαντόπουλο αρχές της δεκαετίας του 1960. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη της τον αγάπησε και θαύμασε όσο κανέναν άλλο άνθρωπο στη ζωή της. Μαζί του απέκτησε δύο δίδυμα κορίτσια το 1963. 


Στην συνέντευξη της στην "Καθημερινή" ρωτήθηκε αν ο σύζυγός της ήταν αυστηρός απέναντί της στις κριτικές. «Καταπέλτης», απάντησε χωρίς να το σκεφτεί. «Οταν βέβαια αναφερόταν σε μένα. Μερικές φορές, όταν ήμουν νέα, στενοχωριόμουν. Σε μία από τις πρώτες κριτικές του, στις «Βάκχες» θαρρώ. Εγραψε κριτική και δεν με ανέφερε. «Αλέξη μου, πολύ ωραία η κριτική σου και για την παράσταση και για τους ηθοποιούς. Για μένα γιατί δεν έγραψες;» «Ε, μα εσένα σου τα είπα στο σπίτι», απάντησε ενοχλημένος»!

 


Ο Πόρος 


Η Όλγα Τουρνάκη μέσα από την ζωή της με τον Αλέξη Διαμαντόπουλο, αγάπησε τον Πόρο. Οι κόρες της μεγάλωσαν στο νησί τα καλοκαίρια, στη βίλα της οικογένειας Διαμαντόπουλου στο Λιμανάκι της Αγάπης. 


Όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Αλέξης Διαμαντόπουλος επέστρεψε στο νησί, την δεκαετία του 1980. Στο πλευρό του ήταν και η Όλγα όταν δεν εργαζόταν. Ο Αλέξης ήταν αγαπητός από τους συντοπίτες του και το ζεύγος κυκλοφορούσε στο νησί, στην αγορά και τα εστιατόρια του Πόρου.  


Γνωρίστηκε και πολλούς ποριώτες και έγινε πολύ αγαπητή. Όσοι την γνώρισαν μιλούν για μια καλοσυνάτη, μορφωμένη γυναίκα με πολύ χιούμορ. Όπως μας είπε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Διαμαντόπουλος - γιός του Αλέξη Διαμαντόπουλου -  η Όλγα Τουρνάκη περνούσε τον περισσότερο χρόνο των διακοπών της στον Πόρο, "με ένα βιβλίο στο χέρι", διαβάζοντας. 


Ανάμεσα στους πολλούς φίλους της ήταν και η αείμνηστη Έλζα Λαμπράκη, με την οποία περνούσε αρκετό χρόνο και πήγαιναν για ψώνια στα τοπικά καταστήματα του νησιού. Η Όλγα Τουρνάκη και η Έλζα Λαμπράκη ήταν κουμπάρες, καθώς η Έλζα είχε βαφτίσει το ένα από τα κορίτσια της Όλγας. Όπως γράψαμε παραπάνω, το άλλο κορίτσι το είχε βαφτίσει η Κατίνα Παξινού. 

 

 

Η Όλγα Τουρνάκη, ενδιαφερόταν για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και έδινε το παρών στις καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις που ανέβαζε η σκηνοθέτης Τζίνα Κουλαρμάνη, με τους θιάσους της από ντόπιους, ερασιτέχνες ηθοποιούς.


Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Αλέξη Διαμαντόπουλου το 1989, η Όλγα Τουρνάκη συνέχιζε να έρχεται στον Πόρο τα καλοκαίρια. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από οστεοπόρωση και δυσκολευόταν να απολαύσει τη θάλασσα στην παραθαλάσσια βίλα και περνούσε τα καλοκαίρια της στην βίλα Λαμπράκη, φιλοξενούμενη από την κόρη της Έλζας Λαμπράκη, Λένα Σαββίδη.   

 

 Η εξόδιος ακολουθία της Όλγας Τουρνάκη θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις 10πμ στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθήνας.

Διαβάστε επίσης

Ενημερωτική Ημερίδα για τις ΠΟΑΥ στην Αιτωλοακαρνανία στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα -  Παρέμβαση του Δημάρχου Πόρου  ΠΟΡΟΣ

Η προσέλευση του κοινού στην Ενημερωτική Ημερίδα για την Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, που έγινε την Κυριακή 13 Μαρτ...

Πόρος: Πόσο αυξάνονται από σήμερα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Πότε θα αυξηθούν για τα ταχύπλοα ΠΟΡΟΣ

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και το ντόμινο των αυξήσεων των τιμών δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την ακτοπλοΐα και όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία Πλοίων Αργ...

Παραδόθηκε στο "Χαμόγελο του Παιδιού" η ανθρωπιστική βοήθεια των κατοίκων του Πόρου για τα παιδιά της ΟυκρανίαςΠΟΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε η συλλογή ειδών από τον Δήμο Πόρου για την στήριξη των παιδιών της Ουκρανίας, τα οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους μέσω του "Χαμόγελου του Παιδιού", με συντονισμό τ...

Πόρος: Έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου "ΦΟΙΒΟΣ" προς Πόρο λόγω της ορκωμοσίας στο Κ.Ε. Πόρου.ΠΟΡΟΣ

Έκτακτο δρομολόγιο θα εκτελέσει την Παρασκευή 11 Μαρτίου το πλοίο "ΦΟΙΒΟΣ" από Πειραιά κατευθείαν για Πόρο λόγω του επισκεπτηρίου εξαιτίας  της ορκωμοσίας των νέων ναυτών στο Κέντρ...

Πόρος: Αποστολή του πρώτου χρηματικού ποσού για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας - Συνεχίζεται η συλλογή ειδών από τον Δήμο Πόρου ΠΟΡΟΣ

Απεστάλησαν τα πρώτα χρήματα από τις δωρεές των πολιτών του Πόρου, έπειτα από την πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων από τον βρετανό Paul Brough. Σύμφωνα με ενημέρωση μας, 306,7 ευρ...