ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύδρα: Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ύδρας.

Ένα από τα οκτώ μοναστήρια της Ύδρας η Αγία Τριάδα, πανηγύρισε σύμφωνα με την εκκλησιαστική και μοναστική τάξη και παράδοση τη  Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για ένα από τα παλαιοότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Ύδρας  με σπουδαία παράδοση και άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αγία Φωτεινή και με μεγάλο αριθμό επισκόπων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη ψηλά στην κορυφή του βουνού πάνω από την περιοχή Μανδράκι, ανατολικά του οικισμού, εκεί που κατέληγε ο δρόμος που κατασκεύασε η Δημογεροντία της Ύδρας τον 18ο αιώνα.

Η ανέγερση της Μονής προσδιορίζεται το 1704 με κτήτορα της, τον ιερέα Αντώνιο Οικονόμου.  Ο Αντώνιος άφησε όλη του την περιουσία στη Μονή της Αγίας Τριάδας με διαθήκη του το 1736 .

Ο Παρθένιος υπήρξε ηγούμενος στα τέλη του 18ου αιώνα  και ο Χρύσανθος Καρατζάς (1839-1884), ήταν αυτός που επισκεύασε το Μοναστήρι γιατί είχε ερειπωθεί και αγόρασε την γη γύρω από αυτό.

Στην επανάσταση του 1821 η Μονή της Αγίας Τριάδας πρόσφερε οικονομική υποστήριξη στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Το 1825, ο Τσάμης Καρατάσσος οχύρωσε το Μοναστήρι για απόκρουση τυχόν εισβολής.

Το 1915 μια μεγάλη σε ένταση θύελλα έκανε φοβερές καταστροφές στην Αγία Τριάδα αφού κατέστρεψε τον τρούλο και ένα μεγάλο μέρος της στέγης του καθολικού. Τις ζημιές της Μονής αποκατέστησε με δικά του  έξοδα το 1916 ο μεγάλος Υδραίος ευεργέτης Γκίκας Ν. Κουλούρας.

Κατά την κατοχή και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 η Μονή συντηρήθηκε από τον Παπά Χρύσανθο Κανέλλη, εφημέριο τότε της Αγίας Βαρβάρας).

Την τετραετία 1970-1974 έγινε ανακαίνιση στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας με την επίβλεψη του μακαριστού μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου και εκείνη την εποχή μετατράπηκε σε Οίκο Πατερικής Διακονίας. Ηγούμενος της Μονής διετέλεσε ο π. Τιμόθεος Θανόπουλος από το 1968 έως το 2004 που ο Γέροντας πέθανε.

Στην Ιερή Μονή που ήταν γυναικεία μέχρι την ημέρα της ανακαίνισής της, έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Αγία Φωτεινή, της οποίας σώζεται το κελί που ασκήτευε.

Τρεις Πατέρες της Ιερής Μονής που σήμερα είναι εν ενέργεια Μητροπολίτες, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κκ Εφραίμ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κκ Σεραφείμ και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κκ Συμεών, ασκήτευσαν στην Ιερά Μονή.

Το μοναστηριακό συγκρότημα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ορθόδοξου τύπου μοναστηριών, με την βυζαντινού ρυθμού εκκλησία στην μέση και γύρω της τα κτηριακά συγκροτήματα, είσοδος με καμάρα, κήπος, κτίσματα με τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, κελιά, ξενώνας κλπ. Οι εικόνες του ναού πιθανότατα να έχουν αγιογραφηθεί από τον υδραίο αγιογράφο Καρατζά. 

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας

Διαβάστε επίσης

Ύδρα: Συνάντηση του Σεβ.Μητροπολίτου κ. Εφραίμ με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη.Ύδρα

Συνάντηση στο περιθώριο  των εορτασμών  "Μιαούλεια 2021" είχε ο Σεβ.Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ.Πατούλη και την Αντιπερειάρχη Πειραιά και Νήσων κ...

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο λιμάνι της ΎδραςΎδρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο λιμάνι της Ύδρας για τα «Μιαούλεια» μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του και με ...

Ύδρα: Στις εορταστικές εκδηλώσεις "Μιαούλεια 2021? ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. ΠατούληςΎδρα

Γ. Πατούλης: « Καθήκον κάθε ελεύθερου ανθρώπου να μάχεται μέχρις εσχάτων για την ελευθερία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια» Στις επετειακές εκδηλώσεις «Μιαούλεια 2021» που είναι σε ...

Ολλανδή δημοσιογράφος περιγράφει πώς συνελήφθη επειδή φιλοξενούσε στην Ύδρα αιτούντα άσυλοΎδρα

Ολλανδή δημοσιογράφος, που ζει στην Ελλάδα, περιέγραψε στον Guardian πώς συνελήφθη επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Ύδρα έναν Αφγανό αιτούντα άσυλο.    Η 61χρονη Ίνγκεμποργκ Μ...

Ύδρα: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: 'Ναυτικός αγώνας και η προσφορά της Ύδρας"Ύδρα

Στα πλαίσια  των εκδηλώσεων  που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολις Ύδρας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 23 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως ημερίδα με θέμα: "Ο Ναυτ...