ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα - Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ανησυχίες για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού

Οι εξελίξεις γύρω από τον υποθαλάσσιο αγωγό μετά την προσωρινή αποκατάσταση της βλάβης, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αίγινας.

Την συζήτηση άνοιξε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σίλα Αλεξίου επαναφέροντας πιεστικά το αίτημα της άμεσης σύγκλισης μιας Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το μέλλον του αγωγού παρουσία όλων των παραγόντων (Περιφέρεια – Ανάδοχος), ένα αίτημα που είχε καταθέσει και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Παράλληλα, επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία της βλάβης, καθώς το Πόρισμα του πραγματογνώμονα κάνει λόγο για αστοχία στη συγκόλληση ενώ ο κ Ζορμπάς έχει ανακοινώσει ότι η διαρροή προήλθε από ρήγμα στο σωλήνα. «Η αγωνία είναι κοινή», τόνισε και «επείγει να προετοιμαστούμε για το μέλλον.»  

H κ Αλεξίου στο σημείο αυτό έθεσε στον δήμαρχο τα εξής:

  • Πότε θα γίνει η οριστική αποκατάσταση της βλάνης του αγωγού και βάση ποιου σχεδίου;
  • Αν θα υπάρξει και πότε ένα ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ για την βλάβη;
  • Και αν εξακολουθεί να αρνείται την δρομολόγηση μιας ΜΕΛΕΤΞΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΓΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΎ, όπως προέβλεπε η περσιμή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ουδέποτε εφαρμόστηκε;  

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής μια Τεχνική Έκθεση με την πλήρη περιγραφή και ανάλυση των αιτίων της βλάβης, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα για Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού προηγηθούν οι διαδικασίες οριστικής αποκατάστασης του αγωγού και, όπως άφησε να εννοηθεί, όταν θα είναι έτοιμοι όλοι οι παράγοντες – Περιφέρεια – Ανάδοχος – για ουσιαστικές απαντήσεις. Όπως τόνισε, τώρα περιμένει και την Τεχνική Έκθεση από τον Ανάδοχο για την οριστική αποκατάσταση της βλάβης, ο οποίος με τη σειρά του περιμένει την Τεχνική Έκθεση της εταιρείας - συμβούλου με την οποία συνεργάζεται στο εξωτερικό.

Ενδιαφέρουσα και μάλλον αποκαλυπτική ήταν πάντως η παρέμβαση του Συντονιστή της Οργάνωσης των Μελών της Νέας Αριστεράς στην Αίγινα, Παναγιώτη Πατσακιού. Ο κ Πατσακιός αναφερόμενος στην πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς στη Βουλή για την βλάβη αγωγού και την απάντηση που υπήρξε από το Υπουργείο Υποδομών (Χρ. Σταικούρας) ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τον αγωγό της Αίγινας, υπενθύμισε ότι το ίδιο Υπουργείο το 2021 επί υπουργού Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) ενέκρινε την αποζημίωση των 591.000 ευρώ προς τον Ανάδοχο του έργου κ Δημήτρη Κωνσταντινίδη για την τότε δολιοφθορά!!!

                                  Αγία Μαρίνα: Τι θα γίνει με το

                             κατεστραμμένο τουριστικό μονοπάτι;

Την άμεση επισκευή και διάνοιξη του κατεστραμμένου μονοπατιού στην Αγία Μαρίνα, που έχει κλείσει από τον Σεπτέμβριο του 2023, ζήτησε με παρέμβασή της σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, η κ Σίλα Αλεξίου. Ο κ Ζορμπάς απάντησε ότι το έργο αυτό υπάγεται στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και ότι όσον αφορά τα μπάζα που έχουν κλείσει το μονοπάτι, αυτά έχουν απομακρυνθεί και εδώ και δέκα ημέρες έχει αποκατασταθεί η προσβασιμότητα των πεζών. Όσον αφορά το κατεστραμμένο τοιχίο, η κατάρρευση του οποίου προκάλεσε το πρόβλημα, αν και χρονολογείται δεκαετίες, ο κ Ζορμπάς τόνισε ότι έχει χαρακτηριστεί  ως αυθαίρετο από την Κ.Υ,Δ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκατασταθεί.  .

Εν τέλει, η αλήθεια είναι ότι τα μεν μπάζα που απομακρύνθηκαν πετάχθηκαν στη θάλασσα καταστρέφοντας τη ,μικρή γραφική παραλία που είναι από κάτω, το δε μονοπάτι που …άνοιξε παραμένει επικίνδυνο καθώς δεν έχει κουπαστή και τον απαραίτητο φωτισμό!!!

                             Οι 3 προτάσεις του Νεκτάριου Κοντοβράκη

 Σε παρέμβασή του, ο Αιγινήτης ζωγράφος και γλύπτης, Νεκτάριος Κοντοβράκης, έθεσε ορισμένα ενδιαφέροντα θέματα:

  • Την άμεση συντήρηση του γλυπτού του στην μικρή πλατεία της ψαραγοράς, που έχει δωρίσει στον Δήμο, ένα μικρό αλλά εξόχως χρήσιμο έργο προυπολογιζόμενου κόστος 1500 ευρώ.
  • Την οριστική επιλογή του χώρου όπου θα τοποθετηθεί το δωρηθέν γλυπτό του αείμνηστου Κώστα Ανδρέου στην Αίγινα.
  • Την παρέμβαση του Δήμου στο ιστορικό κέντρο της Αίγινας και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο για την απομάκρυνση των κραυγαλέων και ακαλαίσθητων διαφημιστικών πινακίδων που αλλοιώνουν την αισθητική και την φυσιογνωμία του γραφικού μας νησιού.

Απαντώντας ο κ Ζορμπάς συμφώνησε και με τις 3 προτάσεις και επιφυλάχθηκε για τα περαιτέρω με αναγνώριση πάντως της δυσκολίας που έχει το επίμαχο θέμα των διαφημιστικών πινακίδων.

 

                                    Η «Ομάδα Αθλητισμού του Δήμου Αίγινας»

Ζωηρή συζήτηση έγινε πάντως στο δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με την πρόταση του Αντιδήμαρχου Αθλητισμού Νίκου Μαρίνου για την συγκρότηση με απόφαση του Δημάρχου μιας ΟΜΑΔΑΣ πολιτών που θα επικουρεί τον κ Μαρίνο στα θέματα του Αθλητισμού.

Η πρόταση, αν και πρωτότυπη, εν τούτοις αντιμετωπίστηκε με ζωηρή επιφύλαξη από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Και ο λόγος; Απλούστατα, διότι στην ουσία πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα πολιτών που ουσιαστικά θα «στρατευτούν» στο πλευρό του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου στο όνομα του …«ευ αγωνίζεσθε». Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μανώλης Λογοθέτης, εν προκειμένω, διερωτήθηκε γιατί η πλειοψηφία αποφεύγει να πάει στη θεσμική λύση της συγκρότησης μις Αθλητικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο Γιώργος Μούρτζης ζήτησε ευθέως να συμπληρωθεί η «ΟΜΑΔΑ» και με πολίτες που θα προτείνει η αντιπολίτευση, πρόταση την οποία πάντως στήριξε ανοιχτά μόνο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Πτερούδης. Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με παραινέσεις προς την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις για συμπλήρωση της «ΟΜΑΔΑΣ» και με πολίτες που θα προταθούν από την μειοψηφία.   

                                      Και οι ξεχασμένες δημόσιες τουαλέτες

                                                στην Πλατεία Εθνεγερσίας…

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, η ερώτηση της Σίλας Αλεξίου προς τον Γιάννη Ζορμπά για το ξεχασμένο έργο της κατασκευής των δημοσίων WC στα ΚΤΕΛ της Πλατείας Εθνεγερσίας, θέμα για το οποίο όμως δυστυχώς ο κ Δήμαρχος πιάστηκε… αδιάβαστος, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να εξηγήσει τα ανεξήγητα ότι θέλει δηλαδή να πιστεύει πως σύντομα οι υπηρεσίες του Δήμου θα βρουν τον χρόνο να το ολοκληρώσουν. Πότε; Δεν είπε…  

Διαβάστε επίσης

Στον αέρα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την "ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ" - Τι δηλώνει ο Νίκος Μαρίνος στο SMΑίγινα

To έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται; Ήταν όλοι αδιάβαστοι; Η μήπως όλοι λειτούργησαν επιπόλαια, όπως θα λέγαμε με άγνοια κινδύνου; Όπως και αν έχει, η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ...

Αίγινα: Νέα επιστολή της Πρωτοβουλίας Συλλόγων προς τον Γιάννη Ζορμπά για το μέλλον του ΑγωγούΑίγινα

Με νέα επιστολή προς τον δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά, η πρωτοβουλία των Συλλόγων της Αίγινας για τον υποθαλάσσιο αγωγό επιστρέφει στο πεδίο του ελέγχου και της αναζήτησης λύσεων ...

Αίγινα: "Οι φίλοι μας τα Ζώα" έκθεση φωτογραφίας από το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας ο "Καποδίστριας"Αίγινα

Έκθεση φωτογραφίας  διοργανώνει το Φωτογραφικό Εργαστήρι   του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο "Καποδίστριας" με τις καλύτερες φωτογραφίες του 3ου ελεύθερου Διαδικτυακού Φωτογραφικού...

Αίγινα: Γνωρίστε τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας Aigina: MeettheancientharbourΑίγινα

Με ένα σύγχρονο μέσο - μια εφαρμογή στα  κινητά τηλέφωνα - ο επισκέπτης αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος της Αίγινας μπορεί να περιηγηθεί στον κόσμο του "κρυπτού" λιμένα  της αρχαίας π...