O Eσπερινός για τον εορτασμό της Αγίας Αναστασίας
Σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός για την σημερινή γιορτή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στο ομώνυμο γυναικείο Ησυχαστήριο στην Χλόη.
Το Ησυχαστήριο ιδρύθηκε το 1955 από την γερόντισσα Γλυκερία Μπαφάκη, πνευματικό τέκνο του μακαριστού γέροντα Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου. Στις 19 Ιουλίου του 1961 έγιναν τα εγκαίνια του καθολικού του Ησυχαστηρίου. Τα τελευταία χρόνια το καθολικό μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική με πρόναο. Σήμερα η αδελφότητα ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα υπό την καθοδήγηση της καθηγουμένης Αναστασίας. Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την παρασκευή θυμιάματος και άλλων εκκλησιαστικών ειδών για την εξασφάλιση των αναγκαίων. Στο μοναστήρι φυλάσσονται σε ασημένια λειψανοθήκη τμήμα των ιερών λειψάνων της Αγίας Αναστασίας, τα οποία εκτίθενται στους πιστούς την ημέρα της πανηγύρεως.
Η Αγία Αναστασία γεννήθηκε στην Ρώμη, ο πατέρας της Πραιτέξτατος ήταν εθνικός και μητέρα της η Φλαβία χριστιανή όπου την ανέθρεψε σύμφωνα με την χριστιανική πίστη. Όταν ήρθε σε ηλικία γάμου και ύστερα από πιέσεις του πατέρα της παντρεύτηκε ένα εθνικό ονόματι Πόπλιο παρά την θέλησή της. Μετά τον θάνατο του Ποπλίου σε ναυάγιο, η Αγία πήγαινε κρυφά σε σπίτια φτωχών και τους έδινε οικονομική ενίσχυση. Ακόμα επισκεπτόταν τους φυλακισμένους χριστιανούς, περιέθαλπε τις πληγές τους και τους έδινε κουράγιο προκειμένου να μην φοβηθούν μπροστά στα μαρτύριά τους, ενώ φρόντιζε και για την ταφή τους. Η δράση της δεν περιορίστηκε μόνο στην Ρώμη αλλά έφτασε μέχρι την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, αφού πρώτα πέρασε το Ιλλυρικό (εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας) και τη Μακεδονία, όπου έδρασε κυρίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στην Θεσσαλονίκη είχε τρεις μαθήτριες την Αγάπη, την Χιονία και την Ειρήνη οι οποίες μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού. Μετά το μαρτύριό τους η Αγία Αναστασία τις ενταφίασε. Για την πράξη της αυτή φυλακίστηκε και βασανίστηκε από της αρχές της πόλης.
Η Αγία Αναστασία μαρτύρησε στις 22 Δεκεμβρίου του 303 ή 304 μ.Χ. αφού δέθηκε σε πασσάλους και δεμένη όπως ήταν παραδόθηκε στη φωτιά. Υπάρχουν τρείς εκδοχές για τον τόπο του μαρτυρίου της η Θεσσαλονίκη, το Σίρμιο (σημερινή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα στη Σερβία) και η Ρώμη. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 22 Δεκεμβρίου και από την Καθολική ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το προσωνύμιο Φαρμακολύτρια της δόθηκε είτε επειδή γιατρεύει ψυχικές και σωματικές νόσους είτε Λύνει τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια.
Ρεπορτάζ του Άγη Νταλαγιάννη