ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρουσφέτια και προχειροδουλειές του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την φύλαξη του λιμανιού της Αίγινας

Προχειρότητα και βόλεμα "ημετέρων", χαρακτηρίζουν την πολιτική του Δήμου Αίγινας στο σημαντικό θέμα της φύλαξης του κεντρικού τουριστικού λιμανιού του νησιού, όπου δεκάδες ιδιωτικά σκάφη ελλιμενίζονται, καθώς είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα της χώρας.

Το κακό όμως δεν σταματά εδώ, καθώς η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου συνοδεύεται και από μια σειρά παρατυπίες, αλλά και ψεύδη, όπως κατάγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος, Παναγιώτης Κουκούλης, τόσο στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου όσο και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για άλλη μια φορά, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, σημαντικά για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της Αίγινας, Δημοτική Αρχή και εποπτευόμενοι φορείς δείχνουν αδυναμία να παρουσιάσουν ένα σχέδιο μακροχρόνιας και οριστικής λύσης, επιλέγοντας την πρόχειρη αντιμετώπιση και ενδεχομένως το βόλεμα «ημετέρων» .

Αυτό φαίνεται ότι συνέβη και στο θέμα της φύλαξης σκαφών που δένουν τους καλοκαιρινούς μήνες στο λιμάνι της Αίγινας. Ένα λιμάνι, που σημειωτέον, έχει βαρύ ιστορικό, καθώς, στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί κλοπές και ζημιές σκαφών. Έτσι αντί να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επίλυση του προβλήματος, με την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, όπως γίνεται σε πολλά λιμάνια, επέλεξε το «ψευτονοικοκύρεμα» και φυσικά την απευθείας ανάθεση του έργου, σε δύο πρόσωπα, το ένα από τα οποία  είναι συγγενικό του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουκούλη, παρότι θα υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι, δεν έγινε η κατάλληλη κοινοποίηση των δύο θέσεων. Υπάρχει όμως αντίφαση και με το Αίτημα της υπηρεσίας, το οποίο προβλέπει ότι η ανάθεση θα γίνει «μετά από  συλλογή  προσφορών  από  τις  επιχειρήσεις  του  αντίστοιχου  κλάδου  και  την  αξιολόγησή  τους  από  την  κατά  νόμο  αρμόδια  επιτροπή  αξιολόγησης  προσφορών».  Στην σύμβαση δε, δεν αναφέρονται καν ώρες και ημέρες εργασίας.

Κατά τον πρώην δήμαρχο, η ανάθεση του έργου είναι παράνομη, καθώς αντίκειται σε όσα προβλέπουν οι νόμοι 3863/2010 (άρθρο 68 για τις Συμβάσεις εργολαβίας εταιρειών παροχής υπηρεσιών) και 3707/2008 ( για την επιτήρηση ή φύλαξη κινητών ή ακινήτων περιουσιακών αγαθών και εγκαταστάσεων). Σύμφωνα μάλιστα με τον δεύτερο νόμο για την άσκηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας απαιτείται άδεια από την αστυνομία και, σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.

Πέραν όμως των νομοτεχνικών «παρατυπιών» υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα. Η απευθείας ανάθεση σε συγγενικό πρόσωπο Αντιδημάρχου, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, μόνο σε «ρουσφέτια» και «πολιτικές απροκάλυπτης πελατειακής σχέσης» μπορεί να παραπέμψει. Αυτό επισήμανε ο Παναγιώτης Κουκούλης στον πρόεδρο του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου, Στέλιο Θεριανό, για να εισπράξει την απάντηση ότι ο ίδιος ούτε ζήτησε ούτε είχε ιδέα για την ανάθεση.

Το δε επιχείρημα του κ Θεριανού, ότι δεν εύρισκε ανθρώπους για την συγκεκριμένη δουλειά, απαντήθηκε ευθέως από τον κ. Κουκούλη, ο οποίος του επισήμανε ότι θα εύρισκε αρκετούς πρόθυμους να εισπράξουν 6.000 €, πλέον ΦΠΑ,  για 4 μήνες σε μια δουλειά χωρίς απαιτήσεις, αν είχε κάνει μια ευρύτερη ανακοίνωση-κοινοποίηση.

Ο κ Θεριανός κατέφυγε όμως και σε ένα εμφανές «ψεύδος», όταν απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο του είπε, ότι θα έπρεπε αντί να τον επιπλήττει να τον επαινέσει για το γεγονός ότι για πρώτη φορά (!) απέκτησε το λιμάνι υπηρεσία φύλαξης. Αυτό όμως δεν ευσταθεί, γιατί πολύ απλά δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς το λιμάνι της Αίγινας επί θητείας του Νεκτάριου Λεούση, την  περίοδο 2007-2010, είχε φύλαξη κατά τις νυχτερινές ώρες και μάλιστα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τότε βέβαια την φύλαξη έκαναν υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου, οι οποίοι προσλαμβάνονταν με διαδικασία ΑΣΕΠ για ορισμένο χρόνο, συνήθως 8 μήνες. Αν είναι κάτι λοιπόν για το οποίο ο κ Θεριανός θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρωτιά, αυτό δεν είναι άλλο από την απευθείας ανάθεση σε ημετέρους.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Αυξημένη κατά 34% η επιβατική κίνηση προς Αίγινα το πρώτο τρίμηνο του 2023.Αίγινα

Οι πρώτοι μήνες του χρόνου και ιδιαίτερα ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος παραδοσιακά είναι οι πιό δύσκολοι μήνες με τη χαμηλότερη επιβατική κίνηση. Ωστόσο τα στοιχεία που παραθέτει ...

Αίγινα: 11η Ποιητική βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο 'Άγιος Λεόντιος"Αίγινα

Ο τομέας Πολιτισμού του Περιβαλλοντικού και Πολιτισμικού Συλλόγου Κυψέλης Αίγινας "Ο Άγιος Λεόντιος" και ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, σας προσκαλούν στην 11η ποιητική βραδιά, που δ...