ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ομόφωνα δεκτή η πρόταση της αντιπολίτευσης για Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τα οχυρά της Πέρδικας

Την εκκίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την περιοχή των Ναυτικών Οχυρών της Πέρδικας ενέκρινε ομόφωνα χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, την οποία υπέγραφαν εννέα δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευτικών παρατάξεων.

Η πρόταση, την οποία εκφώνησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντώνης Ντελής (Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα), έγινε σε συνέχεια του αιτήματος των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι πιέζουν για απόδοση της έκτασης στον Δήμο και για τον σεβασμό του ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με την πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα διασφαλίσει την προστασία της περιοχής των οχυρών έναντι επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται και αποσκοπούν στην εκμετάλλευσή της. Όπως μάλιστα αναφέρουν, στην εισήγησή τους το ΕΠΣ συνιστά ουσιαστικά την «πολεοδομική εφαρμογή του ζητούμενου από το άρθρο 13 του Νόμου 4407/2016, ώστε η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΑΠΕΔΔ) να συμφωνήσει με τον Δήμο Αίγινας για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων.

Η πρόταση την οποία υπογράφουν, εκτός από τον Αντώνη Ντελή που την εκφώνησε οι Δημήτρης Μπούρτζης, Παναγιώτης Κουκούλης, Ευάγγελος Μπαρμπέρης, Γιώργος Μούρτζης, Σταμάτης Μαρμαρινός, Μανώλης Λογοθέτης, Νίκος Μαρίνος και Παναγιώτης Ηλίας, τόνιζε τον κίνδυνο άμεσης επανεκκίνησης από πλευράς ΥΑΠΕΔΔ για αλλαγή των χρήσεων γης, βάση μελέτης του επενδυτή με στόχο την εντατική εκμετάλλευση της περιοχής. Ο κίνδυνος αυτός, κατά τις εκτιμήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης γινόταν ακόμη πιο αισθητός από την διαδικασία διερευνητικού διαγωνισμού της  ΥΑΠΕΔΔ για λογαριασμό του Ταμείου Εθνικού Στόλου, στο οποίο ανήκει το ακίνητο, με στόχο την επενδυτική ωρίμανση.

Με βάση τα παραπάνω οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες ουσιαστικά αντέδρασαν προληπτικά στην παρατεινόμενη απραξία μηνών της δημοτικής αρχής, έκριναν επιτακτική την κατάθεση της πρότασής τους και τη λήψη της σχετικής απόφασης, στη διαδικασία συζήτησης της οποίας έθεσαν ερωτήματα προς την δημοτική αρχή του Γιάννη Ζορμπά για τις ενέργειες που έχει κάνει έως τώρα ο Δήμος Αίγινας.

Στην παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης (Αίγινα Εν Δράσει), αφού τόνισε ότι ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις, επισήμανε ότι πρέπει οι αντιδράσεις να είναι άμεσες, προκειμένου να σταματήσουν διαδικασίες οι οποίες θα αποβούν σε βάρος της Αίγινας, της Πέρδικας και της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά δε, κάποιους που “καλοβλέπουν” το ένα εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα δίνει ο επενδυτής στο Ταμείο του Στόλου, σημείωσε ότι η ιστορία δεν αγοράζεται με εκατ. Ευρώ.

Στη συνέχεια παρενέβη ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης, ο οποίος ρώτησε τον δήμαρχο για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι επαφές του με το Υπουργείο Άμυνας, αλλά και για το αν έχουν γίνει ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού σε ό,τι αφορά την κατάθεση φακέλου για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ιστορικού χώρου. Ο κ. Κουκούλης ζήτησε από τον Γιάννη Ζορμπά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, γιατί, όπως είπε, δεν έχουν προχωρήσει, κάτι στο οποίο ουσιαστικά συμφώνησε και ο δήμαρχος αναφέροντας ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ηλίας (Λαϊκή Συσπείρωση), αν και τόνισε ότι η παράταξη δεν είχε ενημέρωση συντάχθηκε με την πρόταση η έκταση να περάσει στον Δήμο και τον λαό της Αίγινας. Στο πλαίσιο αυτό υπερψήφισε την πρόταση για την διαδικασία εκκίνησης κατάρτισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν, η πολεοδόμος κ Μάρω Ευαγγελίδου εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που έχει εκπονήσει σχετική μελέτη και η οποία εξήγησε αναλυτικά την ακολουθητέα διαδικασία, ενώ παρών ήταν και ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Αγραπίδης μέλος της Επιτροπής του Δήμου για τα Οχυρά. Καταλυτική για την εξέλιξη της συζήτησης, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε εξάρσεις και αντιπαραθέσεις, ήταν η άκρως ενημερωτική παρέμβαση του γνωστού Αρχιτέκτονα κ. Βασίλη Γρηγοριάδη, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα συγκρότησης φακέλου που θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξη της περιοχής ως χώρου με ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Έτσι δεσμεύεται η περιοχή είπε και τόνισε ότι η «χαρτογράφηση» δεν πρέπει να περιοριστεί στην έκταση που ανήκει στο ΤΕΣ, αλλά αντιθέτως να ξεκινήσει από τα οχυρά και τις στοές που βρίσκονται έξω από αυτήν, έτσι ώστε να κατατεθεί μια συνολική πρόταση για την χερσόνησο της Πέρδικας, που θα καλύπτει μια διπλάσια από την περιοχή των οχυρών έκταση περίπου 800 στρεμμάτων.

Επιβάλλεται αυτή η πρώτη ενέργεια του Δήμου είπε ο κ. Γρηγοριάδης, τον οποίο ο δήμαρχος, στην σύντομη δική του παρέμβαση για το θέμα, συμβουλεύτηκε για το αν η εκκίνηση διαδικασίας για τη σύσταση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου προϋποθέτει την ύπαρξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η απάντηση του κ. Γρηγοριάδη ήταν «ναι», ωστόσο πρόσθεσε ότι ο δήμος μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για το ΓΠΣ και το ΕΠΣ μπορεί να είναι μία από αυτές. Επανέλαβε δε ότι η πρόταση για την Πέρδικα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνον  τα 340 στρέμματα, αλλά την ευρύτερη περιοχή, για να μην ταυτίζεται η χερσόνησος με το ΤΕΣ.   

 

                                           Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΕΛΗ 

Στην εισήγησή του ο κ Αντώνης Ντελής ξεκίνησε με μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το θέμα των οχυρών της Πέρδικας και στη συνέχεια ανέπτυξε διεξοδικά την πρόταση των 9 της αντιπολίτευσης:

«Το 2014 είχαμε την προκήρυξη του ιδιοκτήτη των οχυρών του ΤΕΣ (Ταμείου Εθνικού Στόλου ) για ενοικίαση του ακινήτου των οχυρών της πέρδικας. Μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων, βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2015 αποσύρθηκε η προκήρυξη (παρευρέθηκε στην Πέρδικα ο τότε υπουργός Εθν. Άμυνας Π. Καμμένος και ακούστηκαν προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου για μουσείο Ναυτικής Ιστορίας της Αίγινας που δεν “κυνηγήθηκαν” για να αξιοποιηθούν).

Το θέμα επανήλθε τον Ιανουάριο του 2022 αφού το ΤΕΣ έδωσε τα ακινητα του για εκμετάλλευση στην δημιουργηθείσα ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) που έβγαλε προκήρυξη που έλεγε: “Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συλλογή προτάσεων αξιοποίησης αγροτεμαχίου 330.000 τ.μ. στη θέση Οχυρών Πέρδικας με δεδομένα: Ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις και μακροχρόνια μίσθωση για 99 χρόνια με μίσθωση 1.000.000 ευρώ το χρόνο”.

Ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε συνεδρίαση του στις 15-2-2022 σύστησε Επιτροπή για τα οχυρά που αποφάσισε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ανακήρυξη του χώρου ως ιστορικού τόπου

2.. Εκπόνηση Ειδικού πολεοδομικού σχεδίου

3.Παραχώρηση του χώρου στο Δήμο

Τι προσφέρει το Ειδ. Πολ. Σχέδιο (ΕΠΣ) στο πρόβλημα που έχει προκύψει:

  1. Το Ειδικό Πολεοδομικό. Σχέδιο ρυθμίζει τις χρήσεις γης και δεσμεύει όλα τα μέρη για την προστασία του περιβάλλοντος, αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα και την τοπική ανάπτυξη . Αν το κάνει ο Δήμος έχει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων εμπλεκομένων (παράδειγμα αποτελούν στρατόπεδα που περιήλθαν σε Δήμους όπως του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και το Πάρκο Γουδί στην Αθήνα)
  2. Αναγκάζει το ΥΠΑΑΠΕΔ να συμφωνήσει με το Δήμο για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων που θα γίνουν.
  3. Η εκπόνηση του ΕΠΣ απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης προέγκρισης και δεσμεύει τους επενδυτές για τις ενέργειές τους.
  4. Χωρίς ΕΠΣ επειδή η προκήρυξη του ΥΠΕΘΑ αναφέρεται σε Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης Στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΔΕ) γνωστού ως fast track (ταχεία διαδικασία)που αξιολογείται με βάση οικονομικά κριτήρια, χωρίς διαβούλευση και συμμετοχή του Δήμου.

Συμπερασματικά το ΕΠΣ αποτελεί ένα κομμάτι προστασίας στα σχέδια της εκμετάλλευσης και αλλοίωσης του χώρου και πρέπει ο Δήμος να το εκμεταλλευτεί μαζί με τις υπόλοιπες αποφάσεις της Επιτροπής για τα οχυρά

 

                                                                  ΠΡΟΤΑΣΗ

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Την εκκίνηση της διαδικασίας εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) βάσει του άρθρου 11 του ν 4759/2020 και ιδιαίτερα της παρ. 3.α αυτού.

Με την απόφαση αυτή ο Δήμος αποσκοπεί στο να έχει ενεργό ρόλο στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης ΕΠΣ αλλά και των διαδικασιών έγκρισης αυτής, κυρίως δε των διαδικασιών διαβούλευσης και συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς.

Στόχος του ΕΠΣ είναι να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης, ο προορισμός της έκτασης και τα άλλα πολεοδομικά μεγέθη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των οχυρών ως μνημεία νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο δημόσιος χαρακτήρας της χερσονήσου και του τοπίου της.

Το ΕΠΣ οφείλει να προβεί σε συνδυασμένη εφαρμογή της νομοθεσίας αφενός για τις ανενεργές στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ν, 4407/2016 και ιδίως του άρθρου 13) αφετέρου για τον χωροταξικό /πολεοδομικό σχεδιασμό της προστασίας του περιβάλλοντος, όσον αφορά στον παράκτιο χώρο και το τοπίο.

Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για: την ανάθεση του ΕΠΣ και την εξασφάλιση τεχνικής υποστήριξης στην όλη διαδικασία (προετοιμασία φακέλου προκήρυξης, τήρηση διαδικασιών ανάθεσης, επίβλεψης κλπ) σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε επίσης

Ερωτήματα και ανησυχίες για τη Μονάδα του Βιολογικού στους Άλωνες – Ανάγκη για άμεση ενημέρωση και τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου δηλώνει στο SM ο Π. ΚουκούληςΑίγινα

Την παραίτησή του από τις Επιτροπές παρακολούθησης των έργων του υποθαλάσσιου αγωγού και του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κουκούλης. Μιλών...

Αίγινα:  “Υπεράσπιση των κοινών αγαθών. Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού” Δελτίο τύπου από την Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.Αίγινα

Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητάει πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα ή κα...

Αίγινα: "Σταθμοί της ζωής της" Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Αίγινας.Αίγινα

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και το ΚΔΑΠ Αίγινα , με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνουν την Ημερίδα “Σταθμοί της Ζωής της” το Σάββατο ...

Αίγινα: Κινητοποίηση ατην Αίγινα από το Σύλλογο Π. Ε. Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού.Αίγινα

Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού και της ΕΛΜΈ Πειραιά δεκάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές , γονείς διαδήλωσαν σ...