ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την καταπάτηση παραλιών και αιγιαλών.

Με Δελτίο τύπου η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. διαμαρτύρεται για την καταπάτηση παραλιών και αιγιαλών στο νησί με αδιαφορία  της Δημοτικής αρχής και της Κτηματικής Υπηρεσίας. 

Το κείμενο  έχει ως εξής:

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της χώρας γίνονται  μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ασυδοσίας και καταπάτησης του Δημόσιου χώρου(από ξενοδοχεία, χώρους  εστίασης, εκμετάλλευση  παραλιών).

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το σύνολο των πολιτών της χώρας που αισθάνονται απροστάτευτοι από την κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές αρχές. Πολλοί επιχειρηματίες-ιδιαίτερα όσον αφορά τις παραχωρήσεις παραλιών- ενοικιάζουν ένα μέρος  του χώρου από την Κτηματική υπηρεσία και προχωρούν σε αυθαίρετη επέκταση   του χώρου τους με παρεμβάσεις σε παραλία και  αιγιαλό, φτάνοντας στο σημείο να αποκλείουν τις ομορφότερες παραλίες και  να περιορίζουν τον ελεύθερο χώρο των λουόμενων.

Στα παραπάνω συμβάλλουν και  οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργού Περιβάλλοντος κ.  Χατζηδάκη ( Νόμος 4916/2022 που αντικατέστησε τον Νόμο   4607/2019 της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που είχε ελαχιστοποιήσει το εμβαδόν παραχώρησης της παραλίας, υλοποιώντας μια βασική και πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των κινημάτων για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Στο νησί μας τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσιών, είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού μας, το Κλήμα-Κλειδί στην Πέρδικα. Εδώ οι παραβιάσεις είναι εξοργιστικά  κατάφορες, (εξαπλάσια υπέρβαση  χρήσης του ενοικιαζόμενου χώρου, εκμετάλλευση  δημόσιου χώρου για  ιδιωτικό πάρκιν, όπως καταγράφηκε από το Δήμο σε έλεγχο που έγινε στις 9 Αυγούστου και  αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό,  όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής ).

Αυτές οι  καταγγελίες των πολιτών της περιοχής και  η δημοσίευση στον τύπο- έστειλαν επιτέλους- με μεγάλη καθυστέρηση για  καταμέτρηση κλιμάκιο του  Δήμου. Παρά τα προσκόμματα του  επιχειρηματία  για  τον ελεύθερο έλεγχο, οι κατάφορες και  οπτικά  παραβάσεις -160 σετ ξαπλωστρών αντί 24- καταγράφηκαν, αποστάλθηκαν στην Κτηματική υπηρεσία και έγινε και νέος έλεγχος που επιβεβαίωσε τα  όσα οι κάτοικοι της περιοχής  βλέπουν  εδώ και  2 χρόνια. Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες θα προβούν  στις προβλεπόμενες κυρώσεις. Παρακολουθούμε το γεγονός,   είμαστε όμως και επιφυλακτικοί, επειδή  βλέπουμε τον επιχειρηματία-ακόμη και μετά τους ελέγχους- να έχει αποσύρει ελάχιστες ομπρέλες και το πρόβλημα να παραμένει. Το ζητούμενο όμως είναι, γιατί αυτή η κατάσταση παραμένει  για τρίτη χρονιά στη συγκεκριμένη παραλία, χωρίς να ελέγχονται οι όροι ενοικίασης; Είναι ολοφάνερο ότι   χωρίς  τη σχετική δημοσιότητα και τις επώνυμες καταγγελίες  δεν θα είχε γίνει κανένας  έλεγχος.  

Η νομοθεσία της σημερινής κυβέρνησης αλλά και η αδιαφορία των  αρμόδιων αρχών (Δήμος ,Κτηματική υπηρεσία) για ελέγχους    θα μας οδηγήσουν σύντομα να δούμε να επιβάλετε και είσοδος για την πρόσβαση σε παραλίες στο νησί μας ( τέτοια παραδείγματα έχουμε σε Μύκονο και Ίο). Έλεγχοι όμως θα πρέπει να γίνουν και σε άλλα σημεία του νησιού, για την διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων όρων ενοικίασης των δημόσιων χώρων, αφού και αλλού υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών για περιορισμό των ελεύθερων χώρων.

Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες του νησιού.

 Η  κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η προστασία του δημόσιου χώρου μπορεί να είναι υπόθεση όλων μας, αλλά  η τήρηση της νομιμότητας γίνεται από τα αρμόδια εντεταλμένα όργανα (Δήμος, αστυνομία, Λιμενικό) και είναι υποχρέωσή τους.   Ήρθε η ώρα να τηρηθεί η νομιμότητα-χωρίς πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις- σε όλες τις επιχειρήσεις με συνεχείς ελέγχους και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Η δικαιολογία, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις μετά από δυο δύσκολα καλοκαίρια, δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των πολιτών που   κι αυτοί έχουν «γονατίσει» οικονομικά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπερβολικά υψηλές τιμές ενοικίασης ομπρελών. Στο όνομα της ανάπτυξης, δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να επιτρέψουμε να οδηγηθεί η  χώρα μας σε  «τριτοκοσμική κατάσταση»  όπου θα υπερισχύει το «δίκιο του οικονομικά ισχυρού».  Η συστηματική παραβίαση των όρων ενοικιάσεων θα γινόταν αντιληπτή  αν  τηρούνταν το βασικό στοιχείο με το οποίο μπορεί κάθε λουόμενος να καταλάβει  αν ο μισθωτής έχει παραβιάσει τα όρια της παραλίας, που είναι:

Κάθε παραχωρησιούχος επιχειρηματίας που μισθώνει παραλία για να βάλει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καθίσματα είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης. Τα παραπάνω στοιχεία αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του οικείου Δήμου.
Επίσης  ο Δήμος, σε συνεργασία με την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο του αιγιαλού, πινακίδα «με το σχέδιο του αιγιαλού επί του οποίου θα επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις στον συγκεκριμένο αιγιαλό».
Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση, ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στην Ελληνική Αστυνομία αν η παράβαση αφορά τη στεριά και στη Λιμενική Αρχή αν η παράβαση αφορά τη θαλάσσια περιοχή. Εάν η καταγγελία αφορά την υπέρβαση μισθώσεων, αρμόδια είναι η αστυνομία και ο Δήμος της περιοχής, που οφείλουν με τη σειρά τους να απευθύνονται στην Κτηματική Υπηρεσία.

 Για τους λόγους αυτούς καλούμε:

  • Τους πολίτες να υποβάλλουν εγγράφως τις καταγγελίες τους στις αρμόδιες αρχές, για να τις αναγκάζουν  να προβαίνουν  στις νόμιμες ενέργειες.
  • Τα αρμόδια όργανα (Δημοτική αρχή) σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές με συνεχείς ελέγχους, να επιβάλλουν την νομιμότητα.
  • Τους τοπικούς  συλλόγους  να συσπειρώσουν τους πολίτες και να αναλάβουν δράση προστασίας των δημόσιων χώρων.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επειδή είναι προτεραιότητά μας το περιβάλλον και τα δικαιώματα του πολίτη, με νομοθετικά διατάγματα θα αλλάξουμε το σημερινό  καθεστώς για να προστατεύσουμε το  περιβάλλον, και την περιουσία του κάθε τόπου από  τις ιδιωτικές ΕΤΑΔ (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου) και την Κτηματική (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), και να την αποδώσουμε  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα  θα αυστηροποιήσουμε τις ποινές των παραβάσεων,  με σκοπό να μην  παραδώσουμε το δημόσιο πλούτο, τις παραλίες και  τα δάση μας  στην ανομία και στον πλουτισμό των «ολίγων» σε βάρος των πολλών.

.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Με το βιβλίο  του Ηλία Μεσίνα συνεχίζονται οι βραδιές στον κήπο  του Εϋνάρδειου.Αίγινα

Με το βιβλίο του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα , Η Συναγωγή (Αθήνα, Ινφογνώμων, 2022) συνεχίζεται την Τετάρτη 24 Αυγούστου , στις 9 το βράδυ , ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημ...

Αίγινα: Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, για τη διακοπή ρεύματος στην Αίγινα,  τον Πόρο, τα Μέθανα και την ΤροιζήναΑίγινα

Με δήλωση του ο Βουλευτής περιφερείας Θοδωρής Δρίτσας, αναφέρεται στις διακοπές ρεύματος που παρατηρήθηκαν χθες Κυριακή 21 /8 σε νησιά  του Σαρωνικού:  «Σήμερα Κυριακή, μέσα στην κ...

Αίγινα: Συνεργασία της Ένωσης Επαγγελματιών Αίγινας με την εταιρεία Shop SupportΑίγινα

Η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας και η εταιρεία SHOP SUPPORT, ξεκινούν επίσημη συνεργασία που αφορά τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αίγινας. Η υπ...

Αίγινα:Εορτάστηκαν στην Παχεία Ράχη τα 400 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου.Αίγινα

Εορτάστηκαν με κάθε επισημότητα σήμερα 21/8 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Παχείας Ράχης τα 400 χρόνια από την κοίμηση  του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης. Ο ναός  της Πα...

Αίγινα: Σταδιακή η αποκάσταση της βλάβη της ΔΕΗ - Δύο ώρες το νησί χωρίς ρεύμαΑίγινα

Μετά από δυο και πλέον ώρες χωρίς ρεύμα, η βλάβη της ΔΕΗ στην Αίγινα άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, αν βέβαια όλα προχωρήσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποια υποτροπή. Η διακοπή ρε...

Αίγινα: Έκθεση Παύλου Βαλωμένου στα πλαίσια της Διαδρομής των καλλιτεχνών.Αίγινα

Στα πλαίσια  της Διαδρομής των Καλλιτεχνών ο ζωγράφος κ. Παύλος Βαλωμένος εκθέτει έργα του στο δικό του χώρο, στο ατελιέ  που βρίσκεται  στην πλατεία Εθνεγερσίας. Η πρόσκληση έχει ...