Αίγινα: Το άδοξο τέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού: Στο ράφι ο σχεδιασμός των Μεγάλων Έργων ! - Γράφει η Σίλα Αλεξίου
Η μεγάλη ευκαιρία για τη δρομολόγηση μιας σειράς έργων, μεγάλων και μικρότερων, αναγκαίων για την Αίγινα και κυρίως για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την προσέλκυση επισκεπτών, φαίνεται πως -για άλλη μια φορά- χάνεται!
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η συγκρότηση, από τον δήμαρχο του νησιού Γιάννη Ζορμπά, της Επιτροπής για τον Σχεδιασμό μεγάλων, χρηματοδοτούμενων Τεχνικών Έργων του Δήμου Αίγινας, υπό τον Τάκη Κουκούλη, άλλοτε δήμαρχο και σήμερα επικεφαλής δημοτικής παράταξης που συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο, αναπτέρωσε τις ελπίδες μας για μια διαφαινόμενη αναβάθμιση της Αίγινας. Το άδοξο τέλος της Επιτροπής ωστόσο δεν άργησε να έρθει. Αλλά, τα ...όμορφα χωριά όμορφα καίγονται...
Η εξιστόρηση της σειράς των γεγονότων αναφορικά με το έργο της επιτροπής και την κατάληξη που είχε η όλη υπόθεση είναι εξόχως αποκαλυπτική:
Η Επιτροπή Σχεδιασμού Μεγάλων Έργων
Η εν λόγω επιτροπή, μέλη της οποίας εκτός του κ. Κουκούλη, ήταν οι: Νίκος Πτερούδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, Δημήτρης Καραγιάννης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντώνης Μούρτζης, Αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Παντελής Μεθενίτης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα με τον καλύτερο τρόπο και σε χρόνο ρεκόρ, υπέβαλε μια εμπεριστατωμένη πρόταση.
Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις προτάσεις φορέων του νησιού (νομικά πρόσωπα, κοινότητες, επαγγελματικές ενώσεις, συλλόγους, κατοίκους), που έχουν άμεση γνώση των αναγκών, συγκέντρωσε 107 προτεινόμενα έργα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μελετών και παρεμβάσεων.
Σημειώνεται ότι τα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από διάφορα προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ταμείο του Δήμου. Το Πράσινο Ταμείο, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση χώρων παιδικής χαράς, δυστυχώς έληξε, χωρίς να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος, που αναβάθμισε την Παιδική Χαρά με δικά του έξοδα. Όσον αφορά την αγορά και αναμόρφωση κτιρίων (π.χ. Κτίριο Βογιατζή) υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους.
Οι προτάσεις έπεσαν στο …κενό
Παρά το γεγονός ότι κατά κοινή ομολογία οι παρεμβάσεις και οι μελέτες που πρότεινε η επιτροπή είναι σύμφυτες με τον πολιτισμό που θεωρητικά επικαλούμαστε και μάλιστα σε έναν τόπο του οποίου η ιστορία δεν επιδέχεται …εκπτώσεις, οι προτάσεις της Επιτροπής απαξιώθηκαν πανηγυρικά κατά την παρουσίασή τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ.Κουκούλη!
Με εξαίρεση κάποια άμεσα υλοποιήσιμα, μικρά, αναγκαία μεν, αλλά κυρίως αξιοποιήσιμα ως προς το πολιτικό κέρδος που αποφέρουν εδώ και τώρα, τα άλλα, τα μεγάλα έργα που θα καρποφορήσουν αρκετά χρόνια αργότερα, ευνοώντας κάποιον άλλον δήμαρχο ενδεχομένως, δεν κρίθηκαν άξια λόγου.
Άλλωστε το παράδειγμα του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας είναι πρόσφατο. Το ξεκίνησε ο Παναγιώτης Κουκούλης, το συνέχισε ο Σάκης Σακκιώτης, το έτρεξε ο Δημήτρης Μούρτζης και –όπως όλα δείχνουν- την κορδέλα θα κόψει ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς.
Κυριάρχησε αυτή η άποψη; Ουδείς γνωρίζει. Πάντως η Επιτροπή μάλλον παύθηκε σιωπηρά. Και είναι κρίμα. Καθώς έτσι χάθηκε και η ευκαιρία αξιοποίησής της, δεδομένου ότι ο πρόεδρός της Τάκης Κουκούλης, ο οποίος συνεργάστηκε με τη διοίκηση του Δήμου με γνώμονα «το καλό της Αίγινας» (παρά το γεγονός ότι ανήκει στην αντιπολίτευση), είναι ο κατ’εξοχήν κατάλληλος για τη δρομολόγηση μεγάλων έργων. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η …μομφή του τεχνοκράτη (είναι μομφή άραγε;) αποτελεί ακόμη το επιχείρημα των αντιπάλων του. Σε μια εποχή που η διακυβέρνηση –σε κάθε επίπεδο- απαιτεί κυρίως τέτοιες γνώσεις…
Τα έργα που προτάθηκαν
Οι προτάσεις αφορούν κυρίως στην εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών και στρατηγικών σχεδίων με στόχο τη διερεύνηση της σκοπιμότητας υποδομών, όπως π.χ. δημιουργίας μαρίνας, δημιουργίας εμπορικού/επιβατικού λιμένα, ΚΑΠΗ, για αναπλάσεις σε πολλές περιοχές της Αίγινας, αφορούν όμως και σε μελέτες τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Αίγινας, αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Σουβάλας και της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της περιοχής, στην κατασκευή ελικοδρομίου, στη δημιουργία διαδικτυακής πύλης Δήμου Αίγινας, στη διαμόρφωση και αποκατάσταση των μονοπατιών της Παλαιάς Χώρας και τον ηλεκτροφωτισμό τους.
Επίσης αφορούν στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, τη δημιουργία ανοιχτού Θεάτρου, στην κατασκευή κολυμβητηρίου και χώρου άθλησης, όπως και στην εκπόνηση σχεδίου για ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες smart city. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατασκευή ελικοδρομίου, η απόκτηση και αποκατάσταση του κτιρίου Βογιατζή, καθώς και μια σειρά άλλων υλοποιήσιμων ιδεών, που, αν τύγχαναν θετικής αντιμετώπισης και έμπαιναν στον προγραμματισμό του Δήμου η Αίγινα στο εγγύς μέλλον θα άλλαζε πρόσωπο, ενώ συγχρόνως θα είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει κονδύλια που διαφορετικά θα μείνουν ανεκμετάλλευτα.
Τι είπαν τα μέλη της Επιτροπής
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο να αναφέρουμε τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Σχεδιασμού, κατά την καταληκτική της συνεδρίαση.
Νίκος Πτερούδης: «Στον κατάλογο υπάρχουν ορισμένες προτάσεις οι οποίες είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του Δήμου και δεν έχουν σχέση με τις υποδομές της Αίγινας. Θα ήταν καλό να υποβληθούν ως πρόταση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου μόνον οι προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν άμεσα στον ήδη υφιστάμενο προγραμματισμό του Δήμου».
Αντώνης Μούρτζης: «Οι προτάσεις που έχουν καταγραφεί είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου και με την ιδιότητά μου ως Αντιδήμαρχος Ύδρευσης, να προτείνω ορισμένα έργα, τα οποία θεωρώ άμεσα αναγκαία. Συγκεκριμένα: α) Κατασκευή δύο νέων δεξαμενών στην περιοχή της Πέρδικας και του Σφεντουρίου. β) Επισκευή – συντήρηση των ήδη υφιστάμενων δεξαμενών. γ) Επισκευή – συντήρηση των κτιρίων των αντλιοστασίων. δ) Κατασκευή νέου αντλιοστασίου στο Βαθύ στη θέση «Κεραίες». ε) Επέκταση δικτύου ύδρευσης της νήσου στις περιοχές Πόρτες και Σφεντούρι».
Δημήτρης Καραγιάννης: «Συμφωνώ με τον κ. Πτερούδη σχετικά με την πρότασή του να υποβληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι πιο άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις. Επιπλέον υποβάλλω και εγώ την πρόταση σύνταξης μίας προκαταρκτικής μελέτης για τη δημιουργία πεζοδρομίου στην περιοχή Α’ Μαραθώνα, καθώς και στην οδό που στεγάζονται τα κτίρια του 1ου Καποδιστριακού Γυμνασίου Αίγινας και του Επαγγελματικού Λυκείου Αίγινας με σκοπό την ασφάλεια των περπατητών και ιδίως – στη δεύτερη περίπτωση – των μαθητών».
Παντελής Μεθενίτης: «Έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά κ. Πρόεδρε στην ταξινόμηση των υποβληθεισών προτάσεων. Κατά τη γνώμη μου ο κατάλογος που έχει συνταχθεί θα πρέπει να υποβληθεί ως έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί κάθε μία πρόταση έχει και τη σημασία της. Η Διοίκηση πρέπει να λάβει γνώση όλων των προτάσεων, να τις αξιολογήσει και να τις δρομολογήσει. Επιθυμώ να κλείσω με ορισμένες ερωτήσεις – τοποθετήσεις: α) Το κτίριο του πρώην ΕΚΠΑΖ σε τι καθεστώς βρίσκεται; Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για μία μεγάλη έκταση και πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. β) Είναι αναγκαίο να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου. Έχω την άποψη ότι το συγκεκριμένο θα λειτουργήσει κυρίως ως προπονητήριο. Επειδή όμως στο νησί μας δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός αθλητικών ομάδων και συλλόγων και το νησί μας έχει περίπου 16.000 κατοίκους, οι οποίοι τους μήνες του καλοκαιριού διπλασιάζονται, το συγκεκριμένο κλειστό γυμναστήριο δύσκολα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες. Γι’ αυτό πιστεύω πως ήδη από τώρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε την κατασκευή και δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου. γ) Το κομμάτι που αφορά την αποχέτευση των περιοχών Μεσαγρού και Βαθέος σε ποια φάση εκτέλεσης βρίσκεται;».
Στις ερωτήσεις του κ. Μεθενίτη απάντησαν αρμοδίως : Νίκος Πτερούδης: «Το κτίριο του ΕΚΠΑΖ είναι κλειστό ενώ υπάρχει πρόβλεψη επισκευής – αναμόρφωσης στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου». Παναγιώτης Κουκούλης: «Σχετικά με την αποχέτευση, ο Δήμος αντιμετωπίζει το θέμα και για το βόρειο τμήμα του νησιού και έχει προχωρήσει σε ανάθεση σχετικής μελέτης για την Αγία Μαρίνα».
Συνοψίζοντας τα σημεία τα οποία συζητήθηκαν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι: - Οι προτάσεις για έργα που αναφέρθηκαν θα συμπεριληφθούν στον Κατάλογο Προτεινόμενων Έργων που θα υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, για τις 2 από τις προτάσεις του κ. Α. Μούρτζη που αφορούν επισκευές – συντηρήσεις, αναφέρθηκε ότι θα είναι προτιμότερο να συμπεριληφθούν στο ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου
Για την ιστορία να επισημάνουμε –αν και δεν έχει καμιά σημασία πλέον- ότι οι προτάσεις που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή κατηγοριοποιήθηκαν ως εξής: 1. Προτάσεις που μπορούν να συμπεριληφθούν άμεσα στον προγραμματισμού του Δήμου. 2. Προτάσεις που μπορούν να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό του Δήμου μακροπρόθεσμα. 3. Προτάσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες αλλά καταγράφονται ως ενδιαφέρουσες ιδέες.
Όποιον χαρακτήρα και αν φέρουν άλλωστε, φαίνεται πως –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν κατάφεραν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του δημάρχου, ο οποίος ευχαρίστησε την Επιτροπή για το έργο της σηματοδοτώντας με τον τρόπο του τη λήξη των εργασιών της…
Ας ελπίσουμε πως ίσως αναθεωρήσει τη στάση του προ των προφανών αναγκών του νησιού…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ