ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αναβίωση του "Λειδινού" στην Κυψέλη της Αίγινας

Το έθιμο λοιπόν του «Λειδινού»  αναβιώνει και φέτος από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στην πλατεία της Κυψέλης.

Η πρόσκληση του Συλλόγου αναφέρει  τα εξής:

Λειδινέ μου Λειδινέ μου, τσαί κλισαρωμένε μου, όπου σε κλισαρώσανε με την ψιλή κλισάρα! Με αυτά τα λόγια αρχίζει το μοιρολόι στο πανάρχαιο έθιμο του Λειδινού. Στην Κυψέλη, μοναδικό τόπο που το έθιμο έφτασε έως τις μέρες μας και που ο Μορφωτικός και πολιτιστικός Σύλλογος της κοινότητας, κάθε χρόνο με τις γυναίκες και τα παιδιά του χωριού συνεχίζουν να το αναβιώνουν κρατώντας ζωντανή την παράδοση του νησιού μας.


Συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το προϊστορικό αυτό έθιμο έρχεται να μας θυμίσει πως η Αιγινήτικη γη μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τους καρπούς της κράτησε και κρατάει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό της.

Έτσι πριν αρχίσει η γιορτή του σύγχρονου καρπού της του φιστικιού που την ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, εμείς με τον Λειδινό, θα γιορτάσουμε τα παλιά γεννήματα της αιώνιας αυτής γης, το στάρι και το κρασί.
Σας περιμένουμε στην Πλατεία της Κυψέλης την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 να συμμετάσχετε στο έθιμο του Λειδινού με μουσικές, χορούς και μεζέδες. Στο γλέντι θα μας συντροφεύσουν ο Δημήτρης Εικοσπεντάκης βιολί, λύρα ο Σταύρος Σώρρος, κιθάρα και ο Βαγγέλης Σώρρος στα κρουστά.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της ΚΕΔΑ και της Κοινότητας Κυψέλης Μορφωτικός και Πολιτιστικός σύλλογος Κυψέλης Αίγινα.

 

Διαβάστε επίσης

Η ώρα της μεγάλης γιορτής...Αίγινα

Στη δεύτερη δεκαετία της μπαίνει αισίως η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας και μας προσκαλεί (μικρούς και μεγάλους) να διασκεδάσουμε, να χορτάσουμε φρεσκοψημένο φιστίκι και φιστικολιχουδιέ...

Συνάντηση αναπτυξιακών εταιριών στην Αίγινα παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής ΑνάπτυξηςΑίγινα

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα και το Δίκτυο Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής διοργανώνουν διήμερη συνάντηση εργασίας των εταίρων του Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός  γαστρονομικός πο...

Εκοιμήθη ο εφημέριος της Παναγίτσας Αίγινας π. Κωνσταντίνος ΤερζόπουλοςΑίγινα

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε νωρίς το πρωί σήμερα  Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα, η είδηση του ξαφνικού θανάτου του εφημέριου του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου (Παναγίτσας) Αίγινας, π. ...

Μια απολαυστική παρουσίαση βιβλίου με... «πολλούς μαργαρίτες» στον πύργο ΡάλληΑίγινα

Μια απολαυστική  βραδιά είχαν τη χαρά να ζήσουν όσοι επέλεξαν να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μουτσάτσου: «Το νέο και απέραντο λιβάδι με τους μαργαρίτες». Και...