ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Peter Stein, Robert Wilson, Adolf Shapiro: Οι τρεις διεθνούς εμβέλειας δημιουργοί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά πλημμύρισε από καλλιτεχνικό κόσμο το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μαρτίου. Διεθνείς καλλιτέχνες, ανάμεσα τους ο Peter Stein και ο Robert Wilson σπουδαίοι δημιουργοί, σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί και σκηνοθέτες έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του νέου πλούσιου καλλιτεχνικού προγράμματος, που αφορά στην περίοδο Απριλίου 2023 έως και Μαϊου 2024.

 

Το καλωσόρισμα έγινε από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος τόνισε ότι η καλλιτεχνική περίοδος 2023 -2024 θα αποτελέσει ορόσημο για το ΔΘΠ, καθώς προχωρά σε ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό.

 

«Είναι γεγονός πως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια μια λαμπρή πορεία και είναι ένα από τα κορυφαία θέατρα της χώρας μας.Αυτή η χρονιά θεωρούμε ότι θα είναι ορόσημο για το Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας, καθώς προχωρά σε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα εξωστρέφειας.

 

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάνει ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό και συνεργάζεται με τρεις κορυφαίους σκηνοθέτες, παγκοσμίου φήμης, τον Πίτερ Στάιν, τον Ρόμπερτ Γουίλσον και τον Άντολφ Σαπίρο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το εγχείρημα αυτό είναι ένα στοίχημα για την περαιτέρω ενίσχυση του κύρους και της αναγνωρισιμότητας του Δημοτικού μας Θεάτρου, ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

 

Συνεχίζουμε λοιπόν να δημιουργούμε σταθερά και με συνέπεια μεγάλο πολιτιστικά γεγονότα, τόσο στην Κεντρική Σκηνή, με παραστάσεις υψηλού επιπέδου, με πολύ σημαντικούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συντελεστές του ελληνικού θεάτρου, όσο και στη Σκηνή «Ωμέγα», η οποία πηγαίνει ήδη πολύ καλά.

 

Φυσικά συνεχίζουμε με όλες εκείνες τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού που φιλοξενούνται κατά καιρούς στους χώρους του Θεάτρου μας και οι οποίες έχουν συμβάλλει στη διείσδυση του Θεάτρου μας όχι μόνο στην Πειραϊκή κοινωνία αλλά και γενικότερα.

 

Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο και να στηρίζει το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του, χωρίς να παρεμβαίνει φυσικά στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, αλλά προκειμένου να εξασφαλίσει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του. Έχω ξαναπεί ότι ένας πολιτιστικός Οργανισμός, ένα ιστορικό θέατρο αυτού του βεληνεκούς και τέτοιας εμβέλειας, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, δεν μπορεί να διοικείται από τον Ο.Π.Α.Ν., με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση του θεάτρου από τον Δήμο Πειραιά, τον Ο.Π.Α.Ν., το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι ήδη μία «ανάσα» για το θέατρο.Ωστόσο είναι σαφές πως η λειτουργία του θεάτρου δεν μπορεί να βασίζεται εσαεί σε αυτές τις επιδοτήσεις.

 

Πιστεύουμε ότι το νέο πρόγραμμα του Θεάτρου, θα ανταποκριθεί, για ακόμα μια χρονιά, στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και όλων όσοι αγαπούν τον Πολιτισμό.

 

Το λόγο πήρε η Ειρήνη Νταϊφα, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβολος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά η οποία αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες θεατρικές παραγωγές, πειραματικές προσεγγίσεις, μουσική, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα δίνοντας βροντερό παρών στον Πολιτισμό της χώρας. 

 

Λευτέρης Γιοβανίδης: Η εξωστρέφεια αποτελεί προτεραιότητά μας

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λευτέρης Γιοβανίδης πριν αναφερθεί στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό έκανε ένα σχόλιο για τις καταλήψεις των σπουδαστών των δραματικών σχολών λέγοντας ότι η πολιτεία οφείλει να βρει λύσεις σε θέματα πολιτισμού που χρονίζουν παύοντας η παθογένεια. Την ανάγκη δημιουργίας ακαδημίας τεχνών και τη δημιουργία νομικού πλαισίου.

 

«Η εξωστρέφεια αποτελεί προτεραιότητά μας και στόχος είναι πάντα η εξασφάλιση συνεργατών και ρεπερτορίου εφάμιλλων της αξίας του θεάτρου μας. Το ΔΘΠ οφείλει να κατέχει μια σημαντική θέση στη θεατρική ιστορία και ζωή της χώρας μας, με μια ισχυρή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα. Με αυτό τον γνώμονα όλοι οι συνεργάτες εδώ εργαζόμαστε για την εξασφάλιση κυρίως του μέλλοντος του ΔΘΠ.  Ζητάμε με αγωνία από την Πολιτεία να μεριμνήσει για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια και καίρια νομοθετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για έναν οργανισμό εφάμιλλο των θεάτρων της Ευρώπης. Το Δημοτικό Θέατρο είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο αλλά και ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και δημιουργεί.

 

Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε ότι εξασφαλίσαμε τη συνεργασία για την Κεντρική Σκηνή τριών σπουδαίων δημιουργών, με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση. Ξεκινώντας τον Απρίλιο με τον Peter Stein, που θα σκηνοθετήσει τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου, συνεχίζουμε το φθινόπωρο με την σκηνοθετική ματιά του Robert Wilson πάνω στις Τρεις Ψηλές Γυναίκες του Έντουαρντ Άλμπυ, ενώ στις αρχές του 2024 ο Ρώσος σκηνοθέτης Adolf Shapiro θα παρουσιάσει τον τσεχοφικό Πλατόνοφ. 

 

 

 

Και οι τρεις παραγωγές στοχεύουμε να αποτελέσουν μια γόνιμη σύμπραξη και ώσμωση με ελληνίδες και έλληνες ηθοποιούς, και  να αποφέρουν εξαιρετικά ενδιαφέροντες καρπούς. Το πνεύμα της εξωστρέφειας συμπληρώνει, τέλος, η σημαντική, αλλά και συμβολική, συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Δημοτικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, στην παράσταση του σαιξπηρικού Ρωμαίος και Ιουλιέτα, με έναν θίασο στελεχωμένο με ηθοποιούς και από τις δύο χώρες.

 

Παράλληλα, η  εναλλακτική μας Σκηνή Ωμέγα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τρεις πολύ φιλόδοξες παραγωγές πάνω στην πολυπλοκότητα και τη βία των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων. Οι δύο από αυτές θα σκηνοθετηθούν από δύο καταξιωμένες ελληνίδες σκηνοθέτιδες.

 

Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί προσεχώς τις Σκηνές από έναν Γάμο του Μπέργκμαν, ενώ η Μαριλίτα Λαμπροπούλου παίρνει τη σκυτάλη την επόμενη άνοιξη με τους Τσέντσι του Σέλλεϋ. Ενδιάμεσα θα παρουσιαστεί το ελληνικό κείμενο Ο Ελέφας του Κώστα Μποσταντζόγλου.

 

Τέλος, το ραντεβού μας κάθε Σεπτέμβριο, το Πειραιάς Artport ΙΙΙ, η γιορτή της πόλης του Πειραιά, γίνεται πλέον θεσμός, με εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα,  κινηματογραφικές προβολές και δράσεις στην πόλη.

 

Ο Πειραιάς αναγεννιέται και το Θέατρο του Πειραιά είναι αρωγός και φάρος στην νέα εποχή της πόλης μας.»

 

 

Ο Peter Stein ενθουσιασμένος μιλά για τη συνεργασία του με το ΔΘΠ

 

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Ελλάδα δήλωσε ο Peter Stein, ο οποίος΄αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πρόβες για τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου που θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης είπε ότι λατρεύει τον Μολιέρο. «Δουλεύω εδώ και 2 εβδομάδες με τους ηθοποιούς ελπίζοντας ότι δεν θα τους βασανίζω, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Αγαπώ πολύ αυτό το έργο και χάρηκα πολύ όταν ο Λευτέρης μου πρότεινε να κάνω ένα ριμέικ της παράστασης που έκανα πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία. Το γεγονός ότι δεν μιλώ την ελληνική γλώσσα μπορώ να πω είναι ένα εφιάλτης. Να μου πείτε γιατί δέχθηκα; Μπορεί από ματαιοδοξία ή και τα χρήματα», είπε αστειευόμενος «Έχω δουλέψει 4 φορές στην Ελλάδα και πάντα νιώθω ένα συναισθηματικό κίνητρο για αυτόν τον τόπο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ηθοποιούς που με ανέχονται, γιατί κάθε γραμμή που λένε τους βάζω να την πουν στα αγγλικά. Ο Μισάνθρωπος στην πραγματικότητα είναι ένα Δράμα που κρύβεται πίσω από την κωμωδία. Ο ήρωας που από τη μια μισεί την ανθρωπότητα αλλά από την άλλην αγαπά μια γυναίκα…»

 

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης και του ομώνυμου ρόλου Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είπε «Προσπαθούμε για το καλύτερο, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία και θα θέλαμε ο σκηνοθέτης μας να φύγει ευτυχισμένος και να θέλει να ξανάρθει…» 

 

Adolf Shapiro

 

Μήνυμα μέσω Video έστειλε ο σκηνοθέτης της παράστασης «Πλατόνοφ» Adolf Shapiro: «Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Η αίσθηση ότι είμαι στο μεγάλο πολιτισμό και δουλεύω σε ένα σπουδαίο νεοκλασικό κτίριο. Συνάντησα πολύ ωραία διάθεση από τον Γιοβανίδη και δέχθηκα με χαρά να σκηνοθετήσω ένα σπουδαίο έργο του Άντον Τσέχωφ. Περιμένω με χαρά να ξεκινήσω τη δουλειά παρά τα άγχη που βιώνει ένας καλλιτέχνης για το αποτέλεσμα.»

 

Robert Wilson

Παρών και ο σπουδαίος Αμερικανός Robert Wilson, ο οποίος θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπυ, με πρωταγωνίστριες την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Λουκία Μιχαλοπούλου, τη Ρένη Πιττακή και τον Αλέξη Φουσέκη και θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Νοεμβρίου.

 

Γνωρίζοντας και τον Άλμπυ πριν χρόνια ξεκίνησα να παρακολουθώ το έργο του, ώσπου μια μέρα μου είπε ο ίδιος «ίσως και εσύ σκηνοθετήσεις ένα από τα έργα μου.»

 

Είναι πρώτη φορά που σκηνοθετώ Αλμπυ και χαίρομαι ιδιαίτερα. Αντιμετωπίζω αυτό το έργο ως το ανθρώπινο σώμα. Δέρμα σάρκα και κόκαλα. Τρεις διαφορετικές δομές. Επίσης, δουλεύω πολύ με την ακινησία. Πρώτη μέρα της πρόβας ασχολήθηκα να φωτίσω τα πρόσωπα των τριών κυριών. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Ξεκινώ με τη φυσική όψη των ηθοποιών.»

 
Καλλιτεχνικός προγραμματισμός
2023 -2024
 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.04 – 04.06.23

Ο ΜΙΣAΝΘΡΩΠΟΣ Ή

Ο ΠΙΚΡΟΧΟΛΟΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ

Μολιέροs

Ο Peter Stein, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, σκηνοθετεί στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Η κωμωδία πρωτοανέβηκε το 1666 και με εκπληκτική διαχρονικότητα καυτηριάζει ανελέητα την κοινωνική υποκρισία και τις επιφανειακές σχέσεις, που ο μισάνθρωπος Αλσέστ αντιμάχεται με λύσσα. Ακόμα περισσότερο, όμως, ο Μολιέρος διακωμωδεί την ακραία αδιαλλαξία του ίδιου του του ήρωα, η οποία θα τον εμπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες, θα τον γελοιοποιήσει –καθώς υποχωρεί  εμπρός στον παράλογο έρωτά του για την επιπόλαιη Σελιμέν– και τελικά θα τον οδηγήσει σε μια άδοξη απομόνωση.

 

ΜΕΤAΦΡΑΣΗ

Λουΐζα Μητσάκου

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ

Peter Stein

ΣΚΗΝΙΚA

Ferdinand Wogerbauer

ΚΟΣΤΟYΜΙΑ

Anna-Maria Heinrich

ΦΩΤΙΣΜΟI

Νίκος Βλασόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Δάφνη Λιανάκη

ΕΡΜΗΝΕIΑ

Γιώργος Γλάστρας

Βαγγέλης Δαούσης

Παρασκευή Δουρουκλάκη

Όλια Λαζαρίδου

Νάνσυ Μπούκλη

Δημήτρης Ντάσκας

Αχιλλέας Σκεύης

Γιωργής Τσαμπουράκης

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Γιώργος Ψυχογιός

 

 

24.11.23 –11.02.24

ΤΡΕΙΣ ΨΗΛEΣ ΓΥΝΑIΚΕΣ

Έντουαρντ Άλµπυ

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης Robert Wilson σκηνοθετεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τις Τρεις Ψηλές Γυναίκες, με πρωταγωνίστριες τρεις κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιούς. Το κείμενο του Άλμπυ δομείται πάνω στα θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον θάνατό του, παρουσιάζοντας τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που σταδιακά συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο. Ο Robert Wilson, μέσα από την χαρακτηριστική του ιδιόμορφη χρήση χρόνου και χώρου, ενορχηστρώνει μια σύνθετη αφήγηση για τον χρόνο που περνά και για τον άνθρωπο που περιεργάζεται τα πολλαπλά του είδωλα μέσα στο κάτοπτρο της ζωής.

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ

Robert Wilson

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Charles Chemin

ΣΚΗΝΙΚA

Flavio Pezzotti

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Jacques Reynaud

ΜΟΥΣΙΚH

Thorsten Hoppe

ΦΩΤΙΣΜΟI

Marcello Lumaca

ΒΟΗΘOΣ ΣΚΗΝΟΘEΤΗ

Στέλιος Θεοδώρου

ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ανδρέας Ανδρέου

ΕΡΜΗΝΕIΑ

Ρένη Πιττακή

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Λουκία Μιχαλοπούλου

Αλέξης Φουσέκης

 

21.02–28.04.24

ΠΛΑΤOΝΟΦ

Άντον Τσέχοφ

Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Adolf Shapiro συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκηνοθετώντας έναν από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς, τον Άντον Τσέχοφ.

Στο πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Τσέχοφ στην ωριμότητά του. Η άφιξη του Πλατόνοφ αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της Άννας Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ

Adolf Shapiro

Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα

ΕΡΜΗΝΕIΑ

Θανάσης Ζερίτης

Γιώργος Ηλιόπουλος

Θέμης  Πάνου

Κατερίνα Παπουτσάκη

Αναστάσης Ροϊλός

Κώστας Φλωκατούλας

Αντιγόνη Φρυδά

Νίκος Χανακούλας

Καλλιόπη Χάσκα

Νίκος Ψαρράς

 

Σημείωμα Αντόλφ Σαπίρο

 

Συνήθως σκέφτομαι πολύ πριν δεχτώ μια νέα πρόταση.

Αλλά όταν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μου έκανε την πρόταση να ανεβάσω τον Πλατόνοφ του Τσέχοφ, συμφώνησα αμέσως και με μεγάλο ενδιαφέρον.

Γιατί έχω ανεβάσει έργα του Τσέχοφ σε διάφορες γλώσσες και σε διάφορες χώρες, αλλά  ποτέ το πρώτο του θεατρικό, που εντωμεταξύ, κρύβει πολλά αινίγματα.

Ας αρχίσουμε με το ερώτημα, αν είναι τυχαίο γεγονός που ο βασικός ήρωας φέρει το όνομα του  μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας.

Πιστεύω πως τις απαντήσεις σ’ αυτή και σε πολλές άλλες ερωτήσεις θα δώσει η παράσταση.

Ανυπομονώ να ξεκινήσω να δουλεύω το έργο, γιατί για μένα ο αέρας της Ελλάδας είναι  θεραπευτικός, μ’ αρέσει ο ουρανός της Ελλάδας, οι άνθρωποί της, οι ταβέρνες, οι πέτρες και αυτή η τρομερή αίσθηση όταν ξυπνάς και βλέπεις την Ακρόπολη.

Αυτή η αίσθηση ότι βρίσκομαι μέσα στον μεγάλο πολιτισμό δεν μ’ αφήνει ποτέ όταν είμαι στην Αθήνα.

Και μετά είναι ο Τσέχοφ κι εκείνη η υπέροχη ατμόσφαιρα που γεύτηκα όταν επισκέφτηκα αυτό το καταπληκτικό θέατρο, το  νεοκλασικό θαυμάσιο κτήριο του δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Θαύμαζα το μάρμαρό του και ένιωθα τη θέρμη του όταν έμπαινα το κτίριο, ακόμα και μέσα από τα παπούτσια.

 

Συνάντησα πολύ ωραία διάθεση και ζεστή υποδοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη και των παραγωγών. Καταφέραμε να φτιάξουμε, κατά τη γνώμη μου, πολύ ωραίο καστ. Και τι χρειάζεται για να έχει επιτυχία μια παράσταση; Χρειάζεται χώρος, χρειάζονται ηθοποιοί υψηλού επιπέδου, χρειάζεται θέληση, θα έλεγα, και το γεγονός ότι ο Πλατόνοφ του Τσέχοφ μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε από το πλαίσιο ενός έργου, να εισάγουμε σε μια παράσταση όλα τα τσεχοφικά θέματα. Το έργο είναι γραμμένο από έναν έφηβο, αλλά ήδη περιέχει όλα τα θέματα των μετέπειτα έργων του.

Μ’ ενδιαφέρει πολύ να συναντήσω τους ηθοποιούς που δεν τους γνωρίζω ακόμα καλά και την Ελλάδα που αγαπώ.

Περιμένω με χαρά να ξεκινήσω τη δουλειά, παρά τα άγχη που αναγκαστικά βιώνει ένας καλλιτέχνης στη διάρκεια των προβών.

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους και καλή αντάμωση!

 

05–28.05.24

ΡΩΜΑIΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙEΤΑ

Γουίλιαµ Σαίξπηρ

Μια συμπαραγωγή του ΔΘΠ με το Δημοτικό Θέατρο Κωνσταντινούπολης

Μια σημαντική σύμπραξη του ΔΘΠ με το αντίστοιχό του Δημοτικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης. Η αρχετυπική ερωτική τραγωδία Ρωμαίος και Ιουλιέτα αφηγείται τη γνωστότερη παγκοσμίως ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο νέους που ερωτεύονται, παρά το μίσος και την έχθρα που χωρίζει τις οικογένειές τους. Γραμμένο το 1595, το σαιξπηρικό αριστούργημα δεν  έπαψε  ποτέ να συγκινεί και να εμπνέει. Η παράσταση θα μεταφέρει τη δράση κάπου στα Βαλκάνια, με έναν Τούρκο Ρωμαίο και μια Ελληνίδα Ιουλιέτα να αγωνίζονται μάταια με τη δύναμη του έρωτά τους να αλλάξουν τη μοίρα τους, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον μίσους, βίας, εγκληματικότητας, φόβου και παρακμής.

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ

Λευτέρης Γιοβανίδης

Η ολοκληρωμένη διανομή και οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα / Έχει προβλεφθεί η χρήση υπέρτιτλων.

 

 

 

ΣΚΗΝΗ ΩΜΕΓΑ

21.04 – 04.06.23

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑΝ ΓAΜΟ

Ίγκµαρ Μπέργκµαν

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίγκμαρ Μπέργκμαν Σκηνές από έναν Γάμο, γράφηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν. Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

ΜΕΤAΦΡΑΣΗ–ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚH ΕΠΕΞΕΡΓΑΣIΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ

Έλενα Καρακούλη

ΣΚΗΝΙΚA

Αλέγια Παπαγεωργίου

ΚΟΣΤΟYΜΙΑ

Βασιλική Σύρμα

ΕΠΙΜEΛΕΙΑ ΚIΝΗΣΗΣ

Φαίδρα Σούτου

ΜΟΥΣΙΚH ΣYΝΘΕΣΗ-VIDEO

Βάιολετ Λουίζ

ΦΩΤΙΣΜΟI

Νίκος Βλασόπουλος

ΒΟΗΘOΣ ΣΚΗΝΟΘEΤΗ

Ανθή Φουντά

ΒΟΗΘOΣ ΣΚΗΝΟΓΡAΦΟΥ

Κωνσταντίνα Παπαθανασίου

ΕΡΜΗΝΕIΑ

Μαρίνα Ασλάνογλου

Νίκος Ψαρράς

ΦΙΛΙΚH ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΣΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΠΑΡAΣΤΑΣΗΣ

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓH

Lead-in-Arts ΑΜΚΕ

 

Νοέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024

Ο ΕΛΕΦΑΣ

Κώστας Μποσταντζόγλου

Δυο ζευγάρια στην ελληνική επαρχία: πληγές του παρελθόντος, βία, προδοσίες, μυστικά, και η εκδίκηση που έρχεται ακόμα και μετά από χρόνια, σε ένα ρεαλιστικό δράμα με πικρό χιούμορ.

Η διανομή και οι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα

Μια συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟDRAMA που εδρεύει στη Δυτική Μακεδονία

 

Φεβρουάριος – Απρίλιος 2024

ΟΙ ΤΣEΝΤΣΙ 1599-1820-2024

Πέρσι Σέλλεϋ

Στα 1820 ο Πέρσι Σέλλεϋ διαβάζει την αληθινή και αποτρόπαιη ιστορία του οίκου των Τσέντσι της Ρώμης (1599), μια ιστορία παιδοκτονίας, αιμομιξίας και πατροκτονίας κι αποφασίζει να την δραματοποιήσει με μορφή έμμετρου ελισαβετιανού δράματος. Στόχος του ήταν να αναδείξει την ποιητική διάσταση που ενυπάρχει ακόμα και στις πιο ακραίες και εγκληματικές πράξεις του ανθρώπου, καθώς, όπως υποστήριζε «Ο κύριος ηθικός σκοπός που επιδιώκεται στα υψηλά είδη του δράματος είναι να διδάξει απλώς στην ανθρώπινη ψυχή τον εαυτό της». Στο πνεύμα του συγγραφέα, η παράσταση του ελάχιστα παιγμένου στην Ελλάδα έργου που σκηνοθετεί η Μαριλίτα Λαμπροπούλου θα αγγίξει τολμηρά ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από τις έννοιες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αυτοδικίας, της γυναικείας υπόστασης, αναδεικνύοντας την τραγική διάσταση των ηρώων που εμπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο αίματος και εκδίκησης.

ΜΕΤAΦΡΑΣΗ

Γιάννης Νταλιάνης

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ

Γιάννης Νταλιάνης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ

Μαριλίτα Λαμπροπούλου

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Γιάννης Νταλιάνης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΣ

Αντώνης Γαλέος

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Νίκη Ψυχογιού

ΦΩΤΙΣΜΟΙ

Σάκης Μπιρμπίλης

VIDEO ART

Παντελής Μάκας

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιώργος Πούλιος

ΚΙΝΗΣΗ

Ιωάννα Αποστόλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ

Βάσια Αναγνωστοπούλου

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Δήμητρα Σταύρου

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Zero Gravity

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ελένη  Ζεραφίδου

Κωνσταντίνος Ζωγράφος

Τάσος Λέκκας

Γιάννης Νταλιάνης

Ελίζα Σκολίδη

Θάνος Τοκάκης

Χάρης Χαραλάμπους

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ARTPORT  ΙΙΙ

Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει τον Σεπτέμβριο του 2023 το διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT IIΙ.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα

 

ΘΕΑΤΡΟ

Κεντρική Σκηνή

Ο ΚΟΥΡEΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒIΛΛΗΣ

Τζοακίνο Ροσσίνι

Αθηναϊκές Μαριονέτες

Η πασίγνωστη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι σε λιμπρέτο του Τσέζαρε Στρεμπίνι, βασισμένη στο έργο του Μπωμαρσαί, παρουσιάζεται διασκευασμένη σε μια ξεχωριστή παράσταση από τον θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες. Γνωστοί έλληνες ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους στις μαριονέτες, σε ένα μοναδικό θέαμα για παιδιά κάθε ηλικίας.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κεντρική  Σκηνή

ΒΡΑΔΙA ΡΑΧΜAΝΙΝΟΦ 150 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΓEΝΝΗΣH ΤΟΥ (1873)

Εθνική Συµφωνική Ορχήστρα τηs ΕΡΤ- Νεφέλη Μασούρα

Tο 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943), ενός από τους πιο επιδραστικούς συνθέτες και πιανίστες όλων των εποχών. Η πλούσια αρμονία, η έντονη εκφραστικότητα της μουσικής του και το λυρικό χρωματικό του ύφος καθιστά τη γραφή του Ραχμάνινοφ βαθειά προσωπική και την ίδια στιγμή οικουμενική. Διαχρονικά δημοφιλής στο ευρύ κοινό, ξεχειλίζει από ηχοχρώματα και έντονο συναισθηματικό βάθος, αγγίζοντας τις πιο μύχιες πλευρές της ψυχής του ακροατή, και αποκαλύπτοντας έναν κόσμο ανθρώπινο και μαγικό μαζί. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τιμά τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη με μία λαμπερή συναυλία, όπου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει συμφωνικά του έργα-ορόσημα, αλλά και το μελωδικό και άκρως δεξιοτεχνικό πρώτο του κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, με  την  Πειραιώτισσα σολίστ Νεφέλη Μασούρα στο πιάνο.

 

ΧΟΡΟΣ

BLOOMING TALES

Κεντρική Σκηνή

Παράσταση χορού με μουσικά έργα των P.I. Tchaikovsky και Arvo Part. Πρόκειται για τρεις πρωτότυπες χορογραφίες της διευθύντριας της Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών, Λίλας Ζαφειροπούλου. Στο πρώτο μέρος, τη μουσική εκτέλεση των έργων του εμβληματικού συνθέτη του ιερού μινιμαλισμού Arvo Part έχουν αναλάβει στο πιάνο ο Νίκος Αθηναίος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και διεθνούς φήμης μαέστρος, και στο βιολί ο Σίμος Παπάνας, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διεθνούς φήμης βιολιστής. Στο δεύτερο μέρος, το οργιαστικό και μεθυστικό Souvenir de Florence του P.I. Tchaikovsky

θα εκτελεστεί σε μεταγραφή για συμφωνική ορχήστρα, τη διεύθυνση της οποίας θα αναλάβει ο Νίκος Αθηναίος.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ 35MM

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης παρουσιάζει την  κινηματογραφική  λέσχη των 35mm – διότι το φιλμ, αυτό το χειροπιαστό υλικό των ονείρων, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Μια νοσταλγική κινηματογραφική εμπειρία, όπου σε έναν αυτοσχέδιο υπαίθριο κινηματογράφο και με αυθεντική φορητή μηχανή των 35mm θα προβληθούν, παρουσία των συντελεστών, τα Φθηνά Τσιγάρα, Η Καρδιά του Κτήνους και Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης.

 

28.09.23

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Κεντρική Σκηνή

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ενώνει τις δυνάμεις του με το Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, φιλοξενώντας μια ξεχωριστή ταινία του φετινού προγράμματος, σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ

ΗΧΟΤΟΠIΟ ΑΣΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ

VOL. 3 / REINVENTING EXOTICISM

Ηχητική Περιπατητική Performance

Έπειτα από έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο διαδρομών στο αστικό τοπίο του εμπορικού Πειραιά και σε συνέχεια μιας εξαιρετικά αρμονικής συνεργασίας με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης επιστρέφει στο Artport III, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στην κατανόηση της έννοιας του Χώρου. Η καλύτερη αφορμή για να περπατήσουμε και να δούμε την πόλη με άλλα μάτια, ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές, μέσα από το φίλτρο που δημιουργούν επιλεγμένα κείμενα σημαντικών λογοτεχνών του 20ου αιώνα. Συνοδοιπόροι της διαδρομής, τα κείμενα Χορείες Χώρων του Ζωρζ Περέκ, Το Κουτσό του Χούλιο Κορτάσαρ, καθώς και ποιήματα του Οκτάβιο Παζ, και του E.E. Κάμινγκς. Κοινός τόπος και των τεσσάρων: ο Χώρος.

ΙΔΕΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΑΦΗΓΗΣΗ

Μελίσσα Κωτσάκη

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΜΟΣ

Ένας σπουδαίος άγνωστος αρχιτέκτονας – Αφιέρωµα

Φουαγιέ

Τιμητική έκθεση για τον Πειραιώτη αρχιτέκτονα που έχτισε το Δημοτικό Θέατρο και άλλα σημαντικά κτίρια της πόλης του Πειραιά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Λίτσα Μπαφούνη

Νικόλας Ντόριζας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ιστορικό αρχείο Δήμου Πειραιά

 

ΔΕΙΠΝΟ

Φουαγιέ

Μία θεατρική συμμετοχική δράση με πρωταγωνιστές τους πωλητές του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου, της «Σχεδίας». Συνάνθρωποί μας οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και/ή σε συνθήκες αστεγίας μοιράζονται ένα γεύμα, μα κυρίως ιστορίες, βιώματα και σκέψεις. Το «Δείπνο» είναι ένα κάλεσμα για να στρέψουμε το βλέμμα στους άλλους και στις άλλες που ζουν δίπλα μας.

 

Μαρία Κωνσταντοπούλου*

 

*Πηγή: in.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Το έθιμο της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στην Ελευσίνα και η τέχνη της Ξερολιθιάς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCOΠολιτισμός

Τον φάκελο, ώστε να εγγραφεί το έθιμο της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στην Ελευσίνα, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο 'Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Σύμβαση UNESCO 20...

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανανεώνει την υποστήριξή του προς το ΚΠΙΣΝ με νέα δωρεά ύψους έως €30 εκατομμυρίων για τα επόμενα 3 χρόνιαΠολιτισμός

Το  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)  ως ανοιχτός για όλους, δημόσιος, ποιοτικός, ασφαλής και περιβαλλοντικά βιώσιμος χώρος έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε διεθνή π...

Οριστική επανένωση των τριών παρθενώνειων θραυσμάτων από τα Μουσεία του ΒατικανούΠολιτισμός

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μουσείο Ακρόπολης, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετ...

«Ο Λάμπρος» του Διονυσίου Σολωμού: Ραδιοφωνική θεατρική παραγωγή σε συνεργασία με το Ωδείο ΑθηνώνΠολιτισμός

«Ο Λάμπρος» , η ποιητική σύνθεση του  Διονυσίου Σολωμού , παρουσιάζεται στο  Τρίτο Πρόγραμμα , τη  Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 , στις  20:10 , με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου . ...

Έληξε η κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου – Η ανακοίνωσηΠολιτισμός

Έληξε, σήμερα (23/3), κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ, με την εξέλιξη αυτή ν’ αποτελεί έναυσμα για την άμεσ...

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του "The Prince’s Foundation" για το ΤατόιΠολιτισμός

Η εφαρμογή καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου αποτελεί το αντικείμενο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισ...

Σταματούν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές: "Ο αγώνας συνεχίζεται - Παλεύουμε με τις Σχολές μας ανοιχτές"Πολιτισμός

Με κοινή ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της Κρατικής Σχολής Ορχ...