ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτισμός: Άγνωστες πλευρές από μια ταινία θρύλο."Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ"

«Ο  Ιησούς από τη Ναζαρέτ» αποτελεί την πιο επιτυχημένη μεταφορά της ζωής του Ιησού Χριστού στη μεγάλη οθόνη. Δεκαετίες μετά  την πρώτη προβολή  της  συνεχίζει να προβάλλεται με αμείωτη επιτυχία κάθε χρόνο  τις ημέρες  της Μεγάλης Εβδομάδας συγκεντρώνοντας υψηλές τηλεθεάσεις.

 

Στοιχεία  της επιτυχίας της είναι η πιστή αναπαράσταση του κειμένου των Ευαγγελίων, η πλειάδα  των καλών ηθοποιών, οι δυνατές εικόνες, τα εξαιρετικά σκηνικά, η ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής, η ερμηνεία του πρωταγωνιστή ο οποίος είναι ίσως ο πιστότερος κινηματογραφικός «Ιησούς».

Πολλά  έχουν γραφεί κατά καιρούς για αυτήν την ταινία που συνεχίζει να απασχολεί  τους θεατές και τους κριτικούς κινηματογράφου. Υπάρχουν όμως πάντα άγνωστες πλευρές που συναρπάζουν και ενδιαφέρουν.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες:

 

Ο sir Lew Grade, ο παραγωγός, πήρε ειδική άδεια από το Βατικανό, προκειμένου να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας. Για τον ρόλο του Ιησού, ο Φράνκο Τζεφιρέλι είχε στο μυαλό τον Αλ Πατσινο.  Ο Ρόμπερτ Πάουελ προοριζόταν για τον ρόλο του Ιούδα.

Όμως ο Τζεφιρέλι, πρόσεξε κάτι.

Τα μάτια του ηθοποιού. Πέρα από το διαυγές γαλανό χρώμα, τα μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ είχαν μια θαυμαστή ικανότητα: μπορούσαν να μην ανοιγοκλείνουν.

Για την ακρίβεια, ανοιγόκλειναν μετά από αρκετά δευτερόλεπτα πολλά περισσότερα από ένα κοινό μάτι.

Αυτό ήταν το "κάτι" που έψαχνε ο Τζεφιρέλι για τον Ιησού.

Και το βρήκε.

Έτσι, Ιούδας έγινε ο ομολογουμένως εξαιρετικός Ιαν Μακ Σέιν.

Στην επιλογή της Ολίβια Χάσεϊ για τον ρόλο της Παναγίας, ο Φράνκο δεν δίστασε ούτε λεπτό

Έξι μόλις χρόνια πριν, της είχε εμπιστευτεί τον θρυλικό ρόλο της Ιουλιέτας κι ήταν όντως μια μαγική Ιουλιέτα. Θα μπορούσε να πείσει ως Θεοτόκος;  Ήταν ακόμη πάρα πολύ νέα. Όμως η Παναγία ήταν πολύ μικρή όταν έγινε μνηστή του Ιωσήφ, όπως όλες οι Εβραιοπούλες της εποχής της.

Το ιδιαίτερο είναι πως, υποδύεται εξαιρετικά την Παναγία και την εποχή της Σταύρωσης, κάνοντας μια γυναίκα 30 χρόνια μεγαλύτερη.

Ο Λόρενς Ολιβιέ από την άλλη, ήθελε με πάθος να παίξει στην ταινία.

Και η αλήθεια είναι πως ως Νικόδημος είναι εξαιρετικός.

Όπως εξαιρετικός είναι ο Τζέιμς Φερεντίνο που υποδύεται τον Πέτρο, έναν Πέτρο πολύ διαφορετικό από ο,τι είχε δει ο κόσμος έως τότε.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το καστιγκ της ταινίας ήταν ένα από  τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Τα γυρίσματα κράτησαν χρόνια.

Στην Τυνησία και το Μαρόκο.

Σε αυθεντικούς οικισμούς οι οποίοι μοιάζουν πολύ με την ρωμαϊκή Παλαιστίνη.

 

Η εξαιρετική μουσική του Μωρίς Ζαρ είναι πλέον κλασική.

Το μικρό αγόρι με τα καταγάλανα μάτια που υποδύεται τον 12ετη Ιησού είναι Ιταλός και επελέγη από τον Τζεφιρέλι ακριβώς λόγω των μοναδικών ματιών του.

Μην ξεχνάμε όμως πως στην ταινία παίζει και ένας Έλληνας ηθοποιός ο Γιώργος Βογιατζής στο ρόλο του Ιωσήφ.

 

Ο Ρόμπερτ Πάουελ έχει  ταυτιστεί απολύτως με τον ρόλο του Ιησού και ασφαλώς τον ακολούθησε η κινηματογραφική μοίρα όσων ηθοποιών έχουν υποδυθεί αυτόν το ρόλο.

Η καριέρα  τους απογειώθηκε με αυτόν τον ρόλο αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Γιατί πώς να υποδυθείς κάποιον άλλον ρόλο όταν έχεις  υποδυθεί το μεγαλύτερο  ρόλο και το πρόσωπο σου έχει ταυτιστεί στα μάτια  των θεατών με το πρόσωπο του Ιησού;

Με άλλα λόγια πω να πείσεις  σε άλλους ρόλους;

 

Όπως και να έχει  το πράγμα, ένα είναι σίγουρο. «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Μεγαλοβδομαδιάτικης τηλοψίας και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Και αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία  του Ιταλού Φράνκο Τζεφιρέλι !

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αλεξάνδρα Λαδικού: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μου έκοψε ρόλο σε ταινία του ΦίνουΠολιτισμός

Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαδικού σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα OΝ time αναφέρθηκε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέλη και στον ρόλο που έπαιξαν στην επαγγελματικ...

Άρης Σερβετάλης: Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον «Άνθρωπο του Θεού» στη ΜόσχαΠολιτισμός

  Τα social media της Ρωσίας πήραν φωτιά μετά το τέλος της προβολής και οι έπαινοι για την ταινία έκαναν τον γύρω του κόσμου   Παγκόσμια πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη ταινία ο  ...

Παγκόσμια Ημέρα ΧορούΠολιτισμός

  Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις  29 Απριλίου , ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφο...

«Της Σιωπής ο Τόπος»: Ένα μουσικό ταξίδι στο Άγιο Όρος με τον Γ. Νταλάρα και τον Τζ. Τζάκσον (βίντεο)Πολιτισμός

  Το νέο μουσικό έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη   « Οι  Μεγάλες Ώρες , είναι ένα μουσικό έργο που κινείται στο πλαίσιο μιας ανθρώπινη προσέγγισης του Θείου . Αυτές τις μεγάλες ώρες τη...