Βόρεια Θάλασσα: Βρετανία και Δανία ερίζουν για τον πολύτιμο βυθό

Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας που θα ήταν ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων εκπομπών άνθρακα της Βρετανίας. Από την άλλη, ο δανέζικος ενεργειακός κολοσσός Orsted στοχεύει να κατασκευάσει ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο για να βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να επιτύχει τους στόχους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το ζήτημα που προέκυψε είναι ότι και οι δύο κολοσσοί θέλουν να «επιχειρήσουν» στον ίδιο θαλάσσιο χώρο με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη σύγκρουση συμφερόντων με αμφίβολη ακόμα κατάληξη.

Η Βρετανία χορήγησε προκαταρκτικές άδειες και για τα δύο προτεινόμενα έργα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, σε μια εποχή που μια τέτοια «αλληλοεπικάλυψη» σε μια έκταση περίπου 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον πυθμένα της θάλασσας δεν θεωρήθηκε από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τις βρετανικές αρχές, ότι αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για καμία από τις δύο τεχνολογίες, σύμφωνα με έγγραφα σχεδιασμού που εξέτασε το Reuters.

Διαμάχη κολοσσών
Τώρα, ωστόσο, εκτυλίσσεται μια διαμάχη μεταξύ της BP και της Orsted σχετικά με την υπεροχή σε αυτή τη «ζώνη επικάλυψης» που μοιράζονται οι τοποθεσίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) Hornsea Four και της αγγλικής κομητείας του Γιορκσάιρ.

Η αντιπαράθεση τροφοδοτήθηκε από μελέτες που υπογράμμισαν τον κίνδυνο σύγκρουσης σκαφών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση διαρροών άνθρακα με τις ανεμογεννήτριες που θα είναι στερεωμένες στον πυθμένα της θάλασσας. Πέρυσι, η Αρχή Μετάβασης στη Βόρεια Θάλασσα (NSTA), η οποία ρυθμίζει την υπεράκτια ενεργειακή δραστηριότητα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες «διασταυρώσεις» μεταξύ τέτοιων δραστηριοτήτων δεν ήταν εφικτές με την τρέχουσα τεχνολογία.

«Τη στιγμή που χορηγήθηκαν αυτά τα δικαιώματα, δεν ήταν ξεκάθαρο πώς θα εξελίσσονταν οι αναδυόμενες τεχνολογίες», δήλωσε στο Reuters το πρακτορείο αδειών Crown Estate της Αγγλίας, αναφερόμενος στις άδειες αιολικών πάρκων και CCS που απένειμε η κυβέρνηση το 2010 και το 2011, αντίστοιχα.

Η BP δεν είναι πρόθυμη να στραφεί σε ένα πιο δαπανηρό σύστημα παρακολούθησης, χωρίς τη χρήση σκαφών ενώ η Orsted από τη μεριά της αρνείται να εκχωρήσει θαλάσσιες επιφάνειες, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι τέτοιες παραχωρήσεις θα έπλητταν τα εμπορικά τους συμφέροντα.

Κίνδυνος για τους κλιματικούς στόχους της Βρετανίας
Αυτή η διαφαινόμενη σύγκρουση κινδυνεύει να υπονομεύσει την προσπάθεια της Βρετανίας να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες εταιρείες και έναν εμπειρογνώμονα για την πράσινη μετάβαση στη Βόρεια Θάλασσα. Οι δυνατότητες του Endurance από μόνη της θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ήμισυ των 20-30 εκατομμυρίων τόνων CO2 που στοχεύει η χώρα να δεσμεύσει ετησίως έως το 2030.

«Η επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ύπαρξη μιας δέουσας διαδικασίας που καθορίζει εάν ένα αιολικό πάρκο, αποθήκη δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα ή άλλη πηγή ενέργειας έχει προτεραιότητα σε μια θαλάσσια ζώνη, είναι ζωτικής σημασίας εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του», δήλωσε ο John Underhill, γεωεπιστήμονας και διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Μετάβασης του Πανεπιστημίου του Aberdeen.

Η αναμέτρηση των BP-Orsted θα μπορούσε επίσης να προμηνύει παρόμοιες διαμάχες σε μια ολοένα και πιο «πολυσύχναστη» Βόρεια Θάλασσα, δήλωσαν ειδικοί στο Reuters.

«Πεδίο μάχης» η ανατολική ακτή
Η ανατολική ακτή της Βρετανίας, η οποία διαθέτει ευνοϊκούς γεωλογικούς σχηματισμούς για αποθήκευση άνθρακα και ρηχά νερά για υπεράκτια αιολικά πάρκα σταθερού βυθού, διαμορφώνεται ως πεδίο διαμάχης και «κλειδί» για τις ανταγωνιστικές πράσινες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

«Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα εμφανίστηκαν προφανώς πολύ νωρίτερα, από το 2015, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη πίεση για το θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο Chris Gent, διευθυντής πολιτικής στην ευρωπαϊκή ένωση εμπορίου δέσμευσης άνθρακα CCSA, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση για τις αρχές αδειοδότησης .

Η βρετανική BP και η δανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted δηλώνουν ότι έχουν δεσμευτεί να βρουν μια λύση στη διαμάχη τους, η οποία θα έρθει στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες. Οι βρετανικές αρχές πρόκειται να αποφασίσουν εάν θα δώσουν το τελικό πράσινο φως στο Hornsea Four στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ η BP και οι εταίροι της σχεδιάζουν να λάβουν τελική επενδυτική απόφαση για το Endurance φέτος.

Δεν διακυβεύονται μόνο οι κλιματικοί στόχοι, υπάρχουν επίσης πολλά χρήματα για τα έργα, τα οποία μαζί θα κάλυπταν περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου βυθού. Η BP δεν έδωσε εκτίμηση κόστους για το Endurance, ενώ η Orsted καθόρισε το κόστους του αιολικού της πάρκου περίπου στα 8 δισεκατομμύρια λίρες (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πηγή: OT.gr

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες τεράστια σαλάχια ξεβράστηκαν σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας (βίντεο - φωτογραφίες)Περιβάλλον

εκάδες τεράστια σαλάχια μάντα ξεβράστηκαν πρόσφατα σε παραλία της Λωρίδας της Γάζας, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αλλά θλιβερό θέαμα.  Το σαλάχι μάντα έχει ταξινομηθεί ως είδος σε ...

Αρκτική: Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας θα είναι πολύ πιο γρήγορος από ό,τι προβλεπότανΠεριβάλλον

Τα  κλιματικά μοντέλα  που χρησιμοποιούνται για  τη διερεύνηση της κλιματικής αλλαγής  δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μέλλον της  Αρκτικής , σύμφωνα με  ερευνητές του Πανεπιστ...

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν το 2022 οι εκπομπές CO2 που συνδέονται με την ενέργειαΠεριβάλλον

Οι εκπομπές παγκοσμίως διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κι άλλο το 2022, κατά 0,9%, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και η άνοδός τους ήταν χαμηλότ...

Σπάνιο δίδυμο άστρων θα εκραγεί "λούζοντας" το Σύμπαν με χρυσό (βίντεο)Περιβάλλον

Ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο εξελίσσεται σε απόσταση 11 χιλιάδων ετών φωτός.   Με  δημοσίευση  της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανε...

ΑΠΕ: Αιολική και ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν το φυσικό αέριο στην ΕΕΠεριβάλλον

Οι αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φυσικό αέριο σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπολογίζει το κέντρο μελετών για ενεργειακά ζητήματα Ember. Τ...

Κώστας Σκρέκας: «Με το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών αναδεικνύουμε τον δασικό και πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας»Περιβάλλον

  Ξεκινάει η υλοποίηση μιας ακόμα εμβληματικής περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά καταγεγραμμένο κι εμπλουτισμένο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών. Το Υπου...

Πράσινη ενέργεια: Οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 1,1 τρισ. δολάρια, έφτασαν τα ορυκτά καύσιμαΠεριβάλλον

Η ενεργειακή κρίση και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αρκετές κυβερνήσεις οδήγησαν στα ύψη τις παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα 1,1 τρισεκατομμύρι...