ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλος ο Πειραιάς κατά του ΚΑΣ!

Ομόθυμη – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι η καταδίκη της “παράλογης” επιμονής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει το μεγαλύτερο μέρος του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο, παρά το γεγονός ότι παμψηφεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της πόλης ζήτησαν τουλάχιστον την αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης.
Πάντως, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο δημαρχος Πειραιά Γιάννης Μώρας, επετεύχθη το μείζον: Να κηρυχθεί το Α΄κια το Β΄Διαμέρισμα και μέρος του Γ΄ – και όχι το Δ΄ και το Ε΄. Δηλαδή πάνω-κάτω η ήδη κηρυγμένη εδώ και χρόνια αρχαιολογική περιοχή του Πειραιά.

Διαβάστε παρακάτω τις σχετικές ανακοινώσεις

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:

«Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή του Πειραιά να αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη και δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή.

Με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης στάσης του ΚΑΣ, αλλά επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος.
Ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή – κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί από την αρμόδια Υπουργό – του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Εγώ ως Δήμαρχος Πειραιά και η Δημοτική Αρχή αν απαιτηθεί θα προασπίσουμε και πάλι το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων.
Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Δήλωση βουλευτή Κώστα Κατσαφάδου με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ

Ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ, για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, δήλωσε:
«Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει ένα παράλογο, ένα αντιαναπτυξιακό, ένα ιδεοληπτικό σχέδιο, που μόνο στόχο έχει την τιμωρία του Πειραιά. Μιας πόλης που έχει υποφέρει από την ανεργία και από εκατοντάδες λουκέτα σε καταστήματα. Η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ -που συνεδρίασε παρά την αντίδραση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας των φορέων της πόλης που ζητούσαν αναβολή- εάν εφαρμοσθεί, βάζει μια σειρά από εμπόδια γραφειοκρατικά και όχι μόνο στη μοναδική μεγάλη επένδυση που έχει γίνει όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Στερεί θέσεις εργασίας και την όποια προοπτική ανάπτυξης. Δεν μπορεί ο μισός και πλέον Πειραιάς να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη και να αγνοείται η πλειοψηφία των πολιτών. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποφασίσει κάτι τέτοιο χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς καν το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδιος Υπουργός να έχει απαντήσει στην Ερώτηση που έχω καταθέσει εδώ και ένα μήνα. Αναρωτιέμαι προς τι τόση βιασύνη. Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτήν την απόφαση και τι πρόκειται να συμβεί, εάν αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, ακυρώνοντας με τις καθυστερήσεις στην πράξη τα όποια επενδυτικά σχέδια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ:

«Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το χαρακτηρισμό τμήματος της πόλης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, συνιστά και αποτυπώνει μια θετική εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά και διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαίας και νεώτερης. Η κήρυξη περιορίστηκε στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ο έλεγχος θα ασκείται επί εδάφους δηλαδή σε εκσκαφές / θεμελιώσεις.
Ο χαρακτηρισμός των δύο μικρών λιμένων (Μικρολίμανο και Ζέα), στα οποία έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες, διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης των υφιστάμενων χρήσεων.
Ως προς την έγκριση του Masterplan της Cosco εκτιμούμε ότι οι αλλαγές ως προς τη χωροθέτηση του 4όροφου ξενοδοχείου, της προβλήτας και των λοιπών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει ως αυτοδιοίκηση για τον γενικό προσανατολισμό του Masterplan
Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης με δήλωσή του σημειώνει: «Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. αποδεικνύει ότι έγκαιρα και έγκυρα διατυπώσαμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να υποκύψουμε στη γοητεία της υπερβολής και των εντυπώσεων, της εύκολης καταγγελίας και της δήθεν ταύτισης με συντεχνιακές αντιλήψεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την Περιφέρεια Αττικής η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και ιστορική ανάγκη. Για τους λόγους αυτούς, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί δεκάδες έργα και δράσεις για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων».

Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Π.Χατζηπέρου στο ΚΑΣ για την Κυνόσουρα

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι μεταξύ των πάγιων θέσεων της Περιφέρειας Αττικής παραμένει η Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Συνεπώς, δεν έχει νόημα η επιβολή όρων δόμησης αφού με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/Α1/Φ26/125027/5240/23.12.2011 απόφαση (η οποία εκδόθηκε κατόπιν της από 18.10.2011 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), ο αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας χαρακτηρίστηκε Ζώνη Α, ως «αδόμητη απολύτου προστασίας» και τυγχάνει συνταγματικής προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Χερσονήσου.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων ναυπηγείων και ναυαγίων.
Ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε ενυπόγραφο υπόμνημα των θέσεων του, το οποίο συνυπέγραψε η Δήμαρχος ταυτιζόμενη απόλυτα, κατά την τοποθέτησή της.
Το ΚΑΣ τάσσεται υπέρ των θέσεων της Περιφέρειας Αττικής απορρίπτοντας κάθε είδος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Πολλά τα ερωτηματικά για την απόφαση του Κ.Α.Σ.

Δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την βιασύνη της απόφασης, να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά.
Μετά από δέκα χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα Τραμ και Μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα.
Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της απόφασης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση.
Είναι επιτακτική ανάγκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Α.Σ. να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός.

 

portnet.gr

Διαβάστε επίσης

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης καλεσμένος των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσιγκτον ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί από  τις 9 Απριλίου ο κ. Μπουτσικάκης ως καλεσμένος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εν όψει της μεγάλης παρέλασης της ομογένειας της Νέας Υ...

Αντιπλημμυρικό έργο στο Πέραμα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑττικήςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ακόμα ένα αντιπλημμυρικό έργο προχωρά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης υπέγρ...

Το ΚΑΣ ανατρέπει το επενδυτικό σχέδιο ΟΛΠ και Cosco για τον ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο πολλάκις έχει καθυστερήσει επενδύσεις όπως του Ελληνι...

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για υποθαλάσσια σύζευξη Σαλαμίνας – ΠεράματοςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν πως η ΝΔ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», και σημείωναν πως το σύνολο των επενδύσεων που θ...

Ξενάγηση εν πλω: To λιμάνι των αρχαίων, πρώτων και νεότερων χρόνωνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένα ταξίδι στο λιμάνι από τους αρχαίους έως του νεότερους χρόνους. Διπλές ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι του Πειραιά από ομιλητές κύρους που γνωρίζουν τον ιστορικό, επιστημονικό αλλά...