ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Μώραλης: Ελεγχόμενη στάθμευση, υπογειοποίηση ΗΣΑΠ και Βίλλα Ζαχαρίου

Συνέντευξη στο Portnet, μέρος δεύτερο

Τα τρία μεγάλα ζητήματα της πόλης, το κυκλοφοριακό, η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το “Γ. Καραισκάκης” έως την πλατεία Ιπποδαμείας και η αξιοποίηση της βίλας Ζαχαρίου καλύπτουν το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, που παραχώρησε στο Portnet.

Προχωράτε σε ελεγχόμενη στάθμευση, όπως γράφτηκε;
Ναι. Προχωράμε, είναι κάτι στο οποίο έχουμε μείνει πίσω. Δηλαδή αν θέλετε να πω από μόνος μου τα μειονεκτήματα των δύο δημαρχιακών περιόδων αυτών, 14-19 19-23 είναι ότι, εξαιτίας κάποιων παραμέτρων, ή ενδεχομένως και δική μας αδυναμία, δεν έχει επιλεχθεί ακόμη η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, η οποία θα βοηθήσει μια πόλη.
Το πρώτο πρόβλημα του Πειραιά, αυτή τη στιγμή, καταγράφεται να είναι το κυκλοφοριακό και η στάθμευση. Νομίζω λοιπόν ότι παρά το τραμ, παρά το μετρό, το πρόβλημα παραμένει, αν και όχι τόσο οξυμμένο, αλλά παραμένει. Πιστεύουμε ότι η ελεγχόμενη στάθμευση θα βοηθήσει. Αλλά, περιμέναμε, αφ' ενός να τελειώσει το τραμ, αφ΄ ετέρου να τελειώσει το μετρό, είχαμε δυο χρόνια πανδημία, άρα δεν είχαμε τα επιστημονικά στοιχεία, το λιμάνι δεν λειτουργούσε να κάνουμε μια κυκλοφοριακή μελέτη και να στηριχτούμε σε αυτή. Τώρα εκμαιεύσαμε 800.000 από την Περιφέρεια Αττικής, κάνουμε διαγωνισμό και θα έχουμε μια κυκλοφοριακή μελέτη και των πέντε διαμερισμάτων, όλου του Δήμου Πειραιά. Με τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία θα μας δώσουν θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας. Και σε σχέση με την ελεγχόμενη στάθμευση και σε σχέση με αλλαγές, μονοδρομήσεις, ή αλλαγές κυκλοφορίας αν αυτές επιβληθούνε. Διότι πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις και η άσκηση πολιτικής πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Δεν μπορούν να στηρίζονται στη διαίσθηση του κάθε δημάρχου ή του κάθε αντιδημάρχου.

Με την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ, τι γίνεται;
Υπάρχει μια προένταξη στο ΕΣΠΑ αυτής της περιόδου, αλλά δεν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη. Είχαμε ξεκινήσει την πίεση στην κυβέρνηση και στην προηγούμενη και σε αυτήν, αλλά δεν έχει αποδώσει καρπούς μέχρι τώρα. Να δούμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση και θα πιέσουμε πάρα πολύ. Και με τους βουλευτές που θα έχει η πόλη θα ασκήσουμε πίεση για την υπογειοποίηση. Άλλωστε, είναι ένα έργο που όπως έχω ξαναπεί, το κόστος σε σχέση με την ωφέλεια είναι μικρό. Δηλαδή, είναι ένα έργο περίπου της τάξεως των 100 εκατομμυρίων, που θα εξυπηρετεί όμως 15 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι περνάνε μέσα από την πόλη μας, διερχόμενοι, λόγω του λιμανιού.
Η υπογειοποίηση θα ξεκινάει λίγο μετά το Καραϊσκάκη και θα ολοκληρώνεται, θα σβήνει ας πούμε, στην πλατεία Ιπποδαμείας. Και θα διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο από το λιμάνι.

Και ένα τελευταίο. Βίλλα Ζαχαρίου. Είστε de facto, ως δήμαρχος, πρόεδρος του Ιδρύματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που Ιδρύματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τους στόχους τους. Μπορεί να γίνει κάτι ώστε να αξιοποιηθεί κι αυτό το γιαπί;
Ναι. Υπάρχουν. Όπως θυμάσαι, στην διαθήκη του Ζαχαρίου, ήταν για το «Σπίτι των Άστεγων Καλλιτεχνών». Ηθοποιών, καλλιτεχνών. Η άποψη η δικιά μας είναι ότι θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε, το ακίνητο αυτό και θα εξηγήσω πως. Και από το έσοδο το οποίο θα έχουμε θα μισθώσουμε για 365 μέρες τον χρόνο είκοσι δωμάτια, αντίστοιχα ώστε να εκπληρωθεί ο σκοπός του Ιδρύματος. Τώρα εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, ότι το έχει δηλώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα υπάρχει μια αντιδικία μεταξύ του Ιδρύματος και του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτά στη χώρα μας δυστυχώς αργούν να τελεσιδικήσουνε.
Το ίδιο αφορά – και για ένα άλλο θέμα που θα ήθελα από μόνος μου να θίξω – αφορά το Σχιστό και το γήπεδο του Εθνικού. Και εκεί υπάρχει μια αντιδικία του Δήμου Πειραιά με το Ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό είναι στα δικαστήρια.
Ππροσπάθησα να δω αν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί η διεκδίκηση από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν φαίνεται αυτό να μπορεί να καταστεί εφικτό, άρα θα περιμένουμε τη δικαστική απόφαση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα μας δικαιώσει και θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση του κτιρίου.

Θα επιμείνω στο Ιδρυμα Ζαχαρίου. Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας;
Έχουμε ζητήσει ήδη να ορισθεί η δικάσιμος, άρα μέσα το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο από σήμερα που μιλάμε θα γίνει το δικαστήριο. Το θέμα είναι μετά πότε θα βγει η απόφαση, για να προχωρήσουμε σε ένα δημόσιο διαγωνισμό όπως οφείλει και το Ίδρυμα, ώστε να μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε και να εκπληρώσουμε τους σκοπούς του Ιδρύματος και να αλλάξουμε και μια περιοχή, γιατί είναι κρίμα, άλλαξε το Μικρολίμανο, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη μελέτη για την ανάπλαση της ακτής Δηλαβέρη από Μυρτιδιώτισσα έως ΝΑΣ, είναι κρίμα λοιπόν να κάνουμε μια τέτοια ανάπλαση και να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα στο κτίριο.

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης

Γιάννης Μώραλης: Οι στόχοι της νέας θητείας


Συνέντευξη στο Portnet

Έναν αναλυτικό απολογισμό αλλά και μια περιγραφή των στόχων της νέας θητείας πραγματοποιεί ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο Portnet. Δηλώνει τυχερός που επί των ημερών του έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις από τον Πύργο μέχρι το Τουρκολίμανο και από την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου μέχρι την – έστω καθυστερημένη – άφιξη του μετρό. Περιγράφει τη δημιουργία νέων δικαστηρίων και την μετατροπή της Ραλλείου σε σύγχρονο δημαρχείο ως στόχους της τρίτης του θητείας, η οποία λέει ότι μάλλον θα είναι η τελευταία, αν και προσθέτει «ποτέ μη λες ποτέ»…

Αντικειμενικά έχετε ένα χρονικό ρεκόρ στον δημαρχιακό θώκο, λόγω τετραετίας και πενταετίας στις δυο θητείες. Εννιά χρόνια δήμαρχος Πειραιά. Λέει κάτι αυτό;
Λέει προφανώς, είναι μια ικανοποίηση να είσαι μεταδικτατορικά ένας δήμαρχος με τη μεγαλύτερη διάρκεια σε μια πόλη όπως τον Πειραι. Αλλά το σημαντικότερο που λέει είναι, ότι αυτό συμβαίνει επειδή αναγνωρίζεται η δουλειά μας. Όχι μόνο η δική μου δουλειά, ως επικεφαλής μιας ομάδας, αλλά, φαντάζομαι, για να είμαστε εννιά χρόνια στο τιμόνι του δήμου και με πολύ μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσουμε για μια πενταετία, εγώ πιστεύω ότι στην πλειοψηφία των Πειραιωτών αρέσει τη δουλειά μας. Και γι΄ αυτό έχω ξαναπεί ότι για μένα, χωρίς ποτέ να αποκλείεις το οτιδήποτε, η νέα θητεία θα κλείσει τον κύκλο τον δικό μου ως επικεφαλής του δήμου Πειραιά.

Α, δεν θα ξανά είστε μετά; Το 2028;
Ε, νομίζω ότι με τρεις θητείες, με τις δύο να είναι πενταετείς θητείες, δηλαδή με 14 χρόνια, νομίζω ότι ολοκληρώνεις αυτά που έχεις στο μυαλό σου, ενδεχομένως να υπάρχει και μια κούραση μετά, επαναλαμβάνω ότι «ποτέ μην λες ποτέ», αλλά νομίζω.. θα είμαι 60 χρονών. Δεν θα είμαι σε μια ηλικία μεγάλη, ώστε να μην μπορώ να συνεχίσω, αλλά θεωρώ ότι αυτά που είχα στο μυαλό μου για τον Πειραιά, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα τα έχουμε ολοκληρώσει... Βέβαια πάντα υπάρχουν νέες προκλήσεις, πάντα βγαίνουμε νέα πράγματα στην πορεία, γι΄ αυτό λέω «ποτέ μην λες ποτέ», αυτό που λέμε δεν είναι κλισέ, ισχύει στην πραγματικότητα, αλλά νιώθω ότι μετά από τρεις θητείες θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει αυτό που σκεφτόμαστε να αλλάξουμε στον Πειραιά.

Ας μείνουμε τώρα στα πριν και στα μετά. Μπορείτε να κάνετε μια αποτίμηση της αντιπολίτευσης Μπελαβίλα, γιατί αυτός ήταν η αντιπολίτευση, αφού συνεργαστήκατε με τον Βλαχάκο.
Ναι, εγώ μπορώ να πω ότι δεν είμαι δυσαρεστημένος, θα μπορούσα να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση. Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και από την πλευρά του «Πειραιάς για Όλους» και από την Λαϊκή Συσπείρωση, ακόμα και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Θανάση Διαβολάκη, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουμε.
Κι αυτό παρά τις διαφορές που έχουμε στο τι πρέπει να γίνει σε μια πόλη. Διαφορές, κυρίως όχι στο τι πρέπει, στο πως πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Πύργο, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν αναπλάσεις, να είναι μια καθαρή πόλη. Ο τρόπος διαφέρει, το μόνο που με στεναχώρησε πολλές φορές είναι ότι υπήρχε μια πολυφωνία, κυρίως στην παράταξη του «Πειραιάς για Όλους». Υπήρχαν διαφορετικές τοποθετήσεις, όχι ότι αυτό είναι αθέμιτο, είναι θεμιτό…

Δεν σας είχε στεναχωρήσει ας πούμε η ανακοίνωση για το Δημοτικό Θέατρο, ότι δήθεν είχε κλείσει;
Ναι, με είχε στεναχωρήσει, αλλά κατανοώ ότι και η αντιπολίτευση, σε μια πόλη που – κατά την δική μου άποψη βεβαίως – πηγαίνει καλά και προοδεύει, δεν μπορείς να βρει πάρα πολλά σημεία ή πεδία αντιπολίτευσης και πολλές φορές ανακαλύπτουν θέματα το οποία μεγιστοποιούνται χωρίς να υπάρχει λόγος. Προφανώς με είχε στενοχωρήσει και αυτή η ανακοίνωση και δυο-τρεις άλλες, αλλά σε μια τετραετή θητεία θα συμβούνε αυτά. Αλλά πιστεύω στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αντιπαραθέσεις έμειναν σε ένα λογικό σημείο, δεν ξεφύγαμε πολλές φορές, συνεργαστήκαμε, υπήρχαν χρονιές που ο «Πειραιάς για Όλους», μιας που αναφερθήκαμε σε αυτόν, γιατί πράγματι με τον κύριο Βλαχάκο συνδιοικούσαμε με τον «Πειραιά Πόλη –Πρότυπο» που ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα, υπήρχαν διάφορες συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα, ο κύριος Μπελαβίλας συμμετείχε για ένα χρόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού που έφτιαξε ο Δήμος Πειραιά ενώ στην παράταξή του υπήρχαν και αντίθετες απόψεις με αυτό..

Και ποιες προσδοκίες έχετε κύριε δήμαρχε από την υποψηφιότητα Γαβρίλη, ο οποίος είναι η διάδοχος περίπτωση
Το καλό με τον Γιώργος Γαβρίλη, πέρα από την προσωπική εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό του, είναι ότι είναι ένας σοβαρός, έντιμος, ευγενής άνθρωπος. Έχει ασκήσει διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, σε μια σημαντική θέση, άρα γνωρίζει πολύ καλά και τα θέματα της αυτοδιοίκησης και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην διοίκηση ενός δήμου και νομίζω θα είναι πολύ πιο κατανοητά τα θέματα και οι δυσκολίες τους. Περιμένω από τον Γιώργο τον Γαβρίλη και έτσι πρέπει, να διαφοροποιείται σε ορισμένα θέματα, θα έχει άλλες απόψεις, θα ασκήσει αντιπολίτευση, έτσι πρέπει να γίνεται, θεωρώ όμως ότι θα το κάνει με ένα τρόπο τέτοιο που δεν θα είναι θέμα σύγκρουσης. Αυτό που θέλω εγώ κύριε Ανανιάδη, είναι αυτό που πάντα έλεγα: ότι θα πρέπει να αφήσουμε λίγο έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα συμφέροντα της πόλης τις κομματικές γραμμές. Αυτή ήταν πάντα η πεποίθησή μου, το υλοποιεί ο «Πειραιάς Νικητής», το δείξαμε στην πράξη, συνεργαστήκαμε και με τις τρεις κυβερνήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτή των εννιά ετών, για λίγο του Σαμαρά – Βενιζέλου, στη συνέχεια Τσίπρα – Καμμένου και τώρα του κ. Μητσοτάκη, Όταν ένα κόμμα λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες ευνοούν τον Πειραιά, θα το χειροκροτήσουμε. Όταν ένα κόμμα δεν προχωράει θέματα του Πειραιά, θα το κατακρίνουμε.. Και το ίδιο περιμένουμε να κάνουν όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Να έρθω λίγο στα τρέχοντα. Υπάρχουν τρία μεγάλα θέματα, τα οποία έχετε προχωρήσει, η Δημοτική Αρχή: Πύργος, Τουρκολίμανο, Πειραϊκή. Τι θα σας άρεσε περισσότερο από όλα, να αφήσετε σαν μνήμη;
Ένα τέταρτο. Το νέο Δημαρχείο για την πόλη του Πειραιά. Είναι ένας στόχος μας, όπως και η Πειραϊκή για την τρίτη θητεία. Το Μικρολίμανο σχεδόν ολοκληρώθηκε, λείπει ένα 10% του έργου, το οποίο θα είναι κι αυτό μια πινελιά που θα το ομορφύνει και θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τελειώσει., …
Κατά τη γνώμη μου υπήρχαν δημοτικές αρχές στο παρελθόν, που μόνο με τον Πύργο, θα θεωρούσαν ότι είναι πετυχημένες δημοτικές αρχές. Διότι ένα κτίριο, το οποίο παρέμεινε ανεκμετάλλευτο μέχρι το 2019, αντιλαμβάνεσαι τη σημασία του να πετύχουμε

Ο Χρήστος ο Φωτίου, που «πιο Πειραιώτης πεθαίνεις», δηλαδή δήμαρχος Κερατσινίου, πρώτος αιρετός Νομάρχης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, βουλευτής, υπουργός,
Ο άνθρωπος με το οποίο κατέβηκα στην αυτοδιοίκηση εγώ το 1998
Μου έχει πει στο τηλέφωνο ότι «και μόνο με τον Πύργο» θα κριθείτε ως επιτυχημένος
Και ο Ανδρέας ο Ανδριανόπουλος με πήρε τηλέφωνο, τον οποίο εκτιμώ απόλυτα σαν άνθρωπο, σαν Ολυμπιακό - σαν πολιτικό, μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα- αλλά θεωρώ ότι έχει μια κουλτούρα πολιτική, μου λέει «ρε μπαγάσα, θέλω να σε συγχαρώ» μου λέει, «και εγώ το προσπάθησα τότε και δεν τα κατάφερα»

Ποιο ήταν το κόλπο;
Δεν υπήρχε κόλπο, ίσως τότε ήταν άλλες οι προτεραιότητες των προκατόχων μου, δηλαδή ο Χρήστος ο Αγραπίδης έκανε στην εποχή του 20 – 22 σχολεία. Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσφορά του. Σίγουρα και ο Ανδριανόπουλος και ο Παπασπύρου έκαναν πολλά πράγματα,. Όλοι οι προκάτοχοι μου προσφέρανε. Κι ο Λογοθέτης κι ο Φασούλας κι ο Μιχαλολιάκος. Προφανώς όμως για τον Πύργο δεν είχανε δώσει την πρέπουσα σημασία. Είχανε υιοθετήσει φαντάζομαι τον αστικό μύθο ότι ο Πύργος γέρνει, ο Πύργος μπάζει, ο Πύργος δεν είναι εντάξει. Αυτό που κάναμε εμείς, γιατί και εμείς το είχαμε υιοθετήσει, να είμαστε ειλικρινείς, αν θυμάσαι και θυμάσαι καλά, λέγαμε «γκρεμίζουμε τον Πύργο, γκρεμίζουμε τη στασιμότητα του Πειραιά» προεκλογικά το 14.

Συγνώμη, επειδή είμαι 60 χρονών, 61 πια και δημοσιογράφος 40, σας έλεγα από την αρχή ότι αυτό είναι λάθος, «γκρεμίστε τη Ράλλειο»
Ναι, αυτό είναι αλήθεια αλλά το είχαμε υιοθετήσει και εμείς. Κακώς... Όταν βάλαμε μηχανικούς σοβαρούς και του δημοσίου, αλλά και ιδιώτες, να το μελετήσουν το κτίριο και μας είπαν το κτίριο είναι μια χαρά, απλά θέλει μια στατική ενίσχυση που θέλει το οποιοδήποτε κτίριο του 1974, προχωρήσαμε στην αξιοποίηση. Εκεί είναι που λέω καμιά φορά για τις διαφορές της αντίληψης του πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα ακίνητο του Δήμου Πειραιά. Παραδείγματος χάριν, όταν αξιοποιήθηκε ο Πύργος, από το «Λιμάνι της Αγωνίας» τότε, αλλά και μετέπειτα από το «Πειραιά για Όλους» που άλλαξε ονομασία, υπήρχε μια αρνητική στάση στο θέμα αυτό. Εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να γίνει και να το εκμεταλλευτεί ο δήμος. Αλλά όταν το ερώτημά μου ήταν «Ωραία, που θα βρει ο δήμος 30 -35 εκατομμύρια να τον ανακατασκευάσει τον Πύργο, ώστε να τον εκμεταλλευτεί» δεν υπήρχε απάντηση. Οπότε, θεωρώ τον Πύργο πράγματι ένα πολύ σημαντικό τοπόσημο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για τη χώρα, γιατί είναι αυτό που βλέπει ο κάθε ένας που μπαίνει στη χώρα από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, το κεντρικό λιμάνι της χώρας. Έβλεπε ένα ερείπιο και θα βλέπει ένα κόσμημα. Το οποίο είναι πολύ πιθανόν κιόλας, μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί. Και για μένα είναι πολύ σημαντικό.

Θα ήθελα να σας δεσμεύσω για άλλη μια φορά ότι θα μου κάνετε το τραπέζι στον πάνω όροφο του Πύργου…
Νομίζω ότι εστιατόριο θα υπάρχει σε κάποιον ενδιάμεσο όροφο, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία…

Πως εξελίσσεται η ανάπλαση της Πειραικής;
Η Πειραϊκή είναι ένα σύνθετο έργο, γι΄ αυτό με προβληματίζει. Υπάρχει όλο το κομμάτι αυτό, που όπως ξέρετε είναι κηρυγμένη αρχαιολογική περιοχή, πρέπει να προβούμε στην ανάδειξη του ίχνους του Τείχους, πρέπει να συνδυάσουμε την εστίαση - που τη θέλουμε - και πραγματικά κάνεις μια ανάπλαση για να επισκέπτεται ο κόσμος, πρέπει να συνδυάσουμε τους κατοίκους, τα αθλητικά σωματεία του Πορφύρα και του Φοίνικα τα οποία έχουν τα γήπεδά τους ακριβώς στα βράχια της Πειραϊκής. Ακόμη υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος το πλάτος του δεν είναι πολύ μεγάλο, πρέπει να υπάρχει ποδηλατόδρομος… Υπάρχει μια διαβούλευση σε εξέλιξη. Κατανοώ και την ανησυχία, όπως υπήρχε και στο Μικρολίμανο, θέλω να πιστεύω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκλίνουμε, ώστε και – κάνοντας όλα τα μέρη ένα βήμα πίσω – να πετύχουμε μια άριστη ανάπλαση για ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της Αττικής.
Εξασφαλίσαμε 25 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτή την ανάπλαση, που είναι σημαντική επιτυχία γιατί, ωραίες είναι οι ιδέες αλλά πρέπει να έχεις και τα χρήματα να τις υλοποιήσεις. Όπως είπα και προηγουμένως, ότι αυτό είναι ένα από τους δύο βασικά στόχους της επόμενης θητείας. Η Πειραϊκή και φυσικά το νέο Δημαρχείο του Πειραιά στην παλιά Ράλλειο.

Εγώ θυμάμαι ότι ο Πρωθυπουργός κατεβαίνοντας στα εγκαίνια του μετρό, σας είπε ότι ναι, δεν αξίζει αυτό το κτίριο για έναν δήμο σαν τον Πειραιά..
Το έχω ξαναπεί, ότι όταν δέχομαι ξένες αποστολές, αισθάνομαι άσχημα. Καμιά φορά τους υποδέχομαι στο Δημοτικό Θέατρο.

Πώς προχωράει η υπόθεση αυτή;
Επειδή δεν μπορούμε να βρούμε χρηματοδότηση περίπου 20 εκατομμυρίων που χρειάζεται ένα κτίριο 14. 000 τμ, θα κάνουμε μια διπλή ανάπλαση. Το κτίριο του νέου Δημαρχείου στη Δραγάτση, με το κτίριο της παλιάς Ραλλείου. Θα δώσουμε δηλαδή το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου για κάποια χρόνια, σε κάποιον ιδιώτη μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό να μας χτίσει ένα Δημαρχείο αντάξιο και της Ιστορίας και του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος του Πειραιά.
Και γι αυτό λέω ότι μπορεί να είναι αυτή η δημοτική αρχή και εγώ κατ΄ επέκταση τυχεροί. Διότι το να μπορέσεις να εγκαινιάσεις σε μια πόλη τον Πύργο, το Μικρολίμανο, το Μετρό, τα Δικαστήρια και ενδεχομένως το Δημαρχείο και την Πειραϊκή , αν τα καταφέρουμε - και θα τα καταφέρουμε- νομίζω είναι κάτι με το οποίο εκπληρώνονται τα όνειρά μας σε ένα βαθμό.

Για Δικαστήρια πάντως δεν ήταν η πρώτη σας επιλογή ο χώρος που επιλέχθηκε…
Όχι δεν ήταν πρώτη μας επιλογή. Αλλά, αυτό έλεγα στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προάλλες, ότι εν πάση περιπτώσει, εκεί που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα θέλω μας 100%, από το να τραβάμε τον χρόνο και να μην γίνεται τίποτε, πρέπει να πηγαίνουμε σε λύσεις εφικτές. Πράγματι, η πρώτη μας επιλογή ήταν τα Παλιά Τελωνεία. Και μάλιστα δεν ήταν επιλογή μόνο δική μου, ήταν επιλογή του Συμβουλίου της πόλης. Δεν κατέστη δυνατό, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω ότι είχε επιλέξει την παλιά Ράλλειο και θα γινότανε διπλά Δικαστήρια, Σκουζέ και παλιά Ράλλειος, δεν προχώρησε. Η σημερινή κυβέρνηση θεώρησε ότι τα Δικαστήρια πρέπει να μαζευτούν σε ένα χώρο, άρα η Ράλλειος δεν έφτανε. Προτείναμε Τελωνείο, δεν επιλέχθηκε. Έγινε διαγωνισμός κι επιλέχτηκε το κτήμα Δασκαλάκη το οποίο με ικανοποιεί για δύο λόγους: ένα γιατί θα γίνει ένα κτίριο από το μηδέν, όχι μια ανακατασκευή, όπως θα γινόταν στου Κεράνη. Κι επιπλέον θα γίνουν τα Δικαστήρια σε μια περιοχή, του Αγίου Διονυσίου, που ξέρετε πολύ καλά ότι την είχαμε «σημαδέψει» από το 14!

Διαβάστε επίσης

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Λόρδος Νόρμαν Φόστερ στο ΕλληνικόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η LAMDA Development υποδέχτηκε στο Ελληνικό τον Λόρδο Νόρμαν Φόστερ, τον διεθνούς φήμης Άγγλο αρχιτέκτονα και ιδρυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster Partners, το οποίο υπογράφει...

Περιοδεία Κώστα Κατσαφάδου σε Μέθανα, Τροιζηνία, Πόρο - Σαββάτο και Κυριακή 6, 7 ΜαϊουΠΟΡΟΣ

  Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπ. βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων,  κ. Κώστας Κατσαφάδος, το Σάββατο 6 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Μέθανα, Κ...

Η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat αναλαμβάνει την ανέγερση του Riviera Tower στο ΕλληνικόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή της Κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει την ανέγερση του υψηλότερου, «πράσινου», οικιστικού πύργου στην Ελλάδα, του Riviera Tower, όπως ανακ...

“Kon-Tiki” το νέο TEDx event στην Ελλάδα από το TED και το Πανεπιστήμιο Πειραιά - TEDxUniversityofPiraeusΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η σχεδία που διδάσκει την δύναμη της επιμονής, της πίστης και της ομαδικότητας Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στο Θεμιστόκλειο Συγκρότημα του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη Νίκαια    To TEDxUni...

Μεταστέγαση του ΚΕΠΑ Αττικής σε εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και ΦιλίαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μεταστέγαση του ΚΕΠΑ Αττικής σε εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας παρουσία των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας. Όπως...

Ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση για την προσφορά του σε παιδεία, έρευνα και πολιτισμόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Σε Επίτιμο Διδάκτορα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς θα αναγορευθεί, σήμερα,  ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, έπειτα από εισήγηση το...

Επίθεση με οπαδικά κίνητρα σε 36χρονο στο Πέραμα – Στο Θριάσιο για τις πρώτες βοήθειες το θύμαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στο Θριάσιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας 36χρονος, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, δέχθηκε επίθεση με οπαδικά κίνητρα. Το θύμα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πλησίασε ομάδα περί...

Γλυφάδα: Πέταξαν χειροβομβίδα σε πολυκατοικία – Στόχος γυναίκα λιμενικόςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Οι αρχές εκτιμούν πως στόχος ήταν στέλεχος του λιμενικού σώματος, η οποία και στο παρελθόν είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και συγκεκριμένα είχαν πυρπολήσει το αυτοκίνητό τη...

Ανδρουλάκης από τη Νίκαια: Το ΕΣΥ έχουμε χρέος να αναγεννηθείΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στη Νίκαια περιόδευσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και στον χαιρετισμό του προς του φίλους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά ά...

Επιστρέφει στο τιμόνι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ο Νίκος Διαμαντής ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στο τιμόνι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά επιστρέφει ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής μετά την ολοκλήρωση της τριετούς συνεργασίας του Λευτέρη Γιοβανίδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του ι...