ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις για τον νέο Αρχηγό του Λιμενικού

Αποφασισμένος να αφήσει το δικό του στίγμα από τη πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του δείχνει ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Σταμάτιος Ράπτης, όπως λένε στελέχη του Σώματος, αφήνοντας τις πρώτες θετικές εντυπώσεις.
Ήδη ξεκίνησε να δρομολογεί την επίλυση μιας σειράς εκκρεμοτήτων που αφορούν τους λιμενικούς, ενώ ενδεικτικό της διάθεσής του για ανακατατάξεις είναι το γεγονός ότι άλλαξε τον διευθυντή του γραφείου του Αρχηγού, ακόμα και τις γραμματείς που εργάζονταν εκεί κατά την περίοδο που ήταν εκεί ο προκάτοχός του κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος.
Το ενδιαφέρον πλέον έχει στραφεί στις κρίσεις των ανώτατων και στη συνέχεια των ανώτερων αξιωματικών του Λ.Σ. - Ελλ.Ακτ. που θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι «σε συνέχεια προφορικής συνεννόησης και συνεργασίας με το νέο Αρχηγό καταργούνται οι αναχρονιστικές περιοριστικές διαταγές, αναφορικά με τις άδειες των Αξιωματικών Προϊσταμένων Λιμενικών Αρχών, που το μόνο που επέφεραν ήταν να ακυρώνουν επί της ουσίας την ισχύουσα νομοθεσία».
Σύμφωνα με πηγές της ΠΕΑΛΣ ήταν ένα κρίσιμο ζήτημα για τους λιμενάρχες καθώς ήταν ουσιαστικά «εγκλωβισμένοι» 365 μέρες το χρόνο και δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια εκτός και αν ήταν για λόγους υγείας τους οποίους έπρεπε να έχει διαγνώσει αρμόδιος γιατρός.
Στην διαταγή που εκδόθηκε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στο Π.Δ. 80/2015 «Άδειες απουσίας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής» (Α΄153) δεν προβλέπονται απαγορευτικές διατάξεις χορήγησης αδειών απουσίας στους Προϊσταμένους Λιμενικών Αρχών σε χρονικές περιόδους αιχμής και επομένως παύουν να ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω σχετικές διαταγές. Επίσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί των αδειών απουσίας καθώς και ο προγραμματισμός των κανονικών αδειών απουσίας μόνο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο αιχμής και ειδικότερα για τη θερινή περίοδο η οποία προσδιορίζεται από 15 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου».
Επιπλέον ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη νέα φυσική ηγεσία του Λιμενικού ήταν ότι με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, «που αποστέλλεται στις Λιμενικές Αρχές και Υπηρεσίες του Λ.Σ., αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των στελεχών προς την υπηρεσία, αλλά και της Υπηρεσίας προς τα στελέχη, αναφορικά με τις άδειες - ειδικότερα την άδεια απομάκρυνσης των στελεχών από την έδρα της υπηρεσίας όπου υπηρετούν - καθώς και το ωράριο εργασίας του προσωπικού».
Περαιτέρω, η εγκύκλιος έρχεται να ερμηνεύσει την υφιστάμενη νομοθεσία για το θέμα, δίδοντας κατάλληλες οδηγίες - εντολές για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων, με απώτερο σκοπό την προστασία των στελεχών από την «αυθαιρεσία».
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, «για την άδεια απομάκρυνσης των στελεχών από την έδρα της υπηρεσίας όπου υπηρετούν δεν απαιτείται η συναίνεση των προϊσταμένων, εφόσον τα στελέχη Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. υπηρετούν σε υπηρεσίες οι οποίες εδρεύουν στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και απομακρύνονται εντός των ορίων των νομών αυτών ή σε απόσταση μέχρι και 60 χιλιομέτρων από την έδρα της υπηρεσίας τους».
Επιπροσθέτως η ΠΕΑΛΣ ενημέρωσε τα μέλη της ότι «ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και σύνταξη της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αναφορικά με τον Παιδικό Σταθμό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η εν λόγω απόφαση επιλύει ουσιαστικά και οριστικά σοβαρά ζητήματα που υπήρχαν εξαιτίας της έλλειψης θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου και επηρέαζαν την ομαλή λειτουργία του».
Σε σχετική ανακοίνωση της επισημαίνει ότι: «Ελπίζουμε η ρύθμιση αυτή ν' ανοίξει τον δρόμο για την λειτουργία κι άλλων παιδικών σταθμών στην περιφέρεια. Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η φροντίδα και ορθή εκπαίδευση των παιδιών αφενός και η ενίσχυση των οικογενειών των συναδέλφων που το έχουν ανάγκη αφετέρου. Για τον σκοπό αυτό, θέτουμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση της ηγεσίας (με όποιο τρόπο ήθελε κριθεί) για την επίτευξη των παραπάνω».
  Διονύσης Βιθούλκας για το Βήμα

Διαβάστε επίσης

Η Επιμελητηριακή κοινότητα αρωγός στην προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστική Πρωτεύουσας 2021ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Από κοινού, τα τρία Πειραϊκά Επιμελητήρια (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς) υποστηρίζουν έν...

A floating city: To slogan του Πειραιά για την υποψηφιότητα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με αυτό σαν σύνθημα (μια πόλη που επιπλέει) και αναφορά τόσο στην σύγχρονη και την αρχαία, αλλά και την «σκοτεινή» χαμένη και ξεχασμένη Ιστορία του μεσαιωνικού Πειραιά, παρουσιάστη...

Κοπή πίτας Συλλόγου Πειραιά Ατόμων με Σακχαρώδη ΔιαβήτηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Πειραιά Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.Κα...

Υποψηφιότητα Πειραιά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το φάκελο υποψηφιότητας του Πειραιά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  2021 θα παρουσιάσει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης  αύριο Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 12:00 στο Δημοτικό θ...

Διεθνής πολίστας του Υδραϊκού: «Ήμουν Ολυμπιακός και έγινα αντι-ολυμπιακός»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Αμηχανία προκάλεσε στον φανατικό φίλο του Ολυμπιακού Χρήστο Φερεντίνο, ο αθλητής του Υδραϊκού Κώστας Κοκκινάκης, ο οποίος συμμετείχε στο τηλεπαιχνίδι του πρώτου, συμμετέχοντας στη ...

Τα μυστικά πολεμικά καταφύγια του Πειραιά και της ΑττικήςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Μπορεί να περνάς καθημερινά από κοντά τους αλλά να μην τα βλέπεις. Κρυμμένα πίσω από σκουριασμένες μεταλλικές πόρτες και καταπακτές στην καρδιά της πόλης ή μέσα σε λόφους και παλιά...