ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πειραιάς: Εορτάζει ο πολιούχος της πόλης Άγιος Σπυρίδωνας.

Μεγάλη η σημερινή ημέρα  για τον Πειραιά. Εορτάζει ο πολιούχος Άγιος  της πόλης Σπυρίδωνας σε έναν από  τους παλαιότερους ναούς  του Πειραιά.

Εμβληματικός ο ναός  του Αγίου Σπυρίδωνα όχι μόνο για  το λιμάνι αλλά για ολόκληρη την πόλη με μεγάλη ιστορία μέσα  στους αιώνες. Η εορτή του στις 12 Δεκεμβρίου  κάθε  χρόνο αποτελεί τοπική αργία και προσελκύει πλήθη προσκυνητών από όλο  τον Πειραιά. Τα πλοία σημαιοστολισμένα αποδίδουν τιμές  κατά τη διάρκεια  της λιτάνευσης της εικόνας  του Αγίου με  τη συνοδεία αγήματος  του Πολεμικού Ναυτικού, των αρχών της πόλης και πολλών επισήμων.

Ο πρώτος ναός του Αγ. Σπυρίδωνος είναι ο παλαιότερος ναός της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (Ιερά Μονή) και όπως αναφέρεται είχε κτισθεί τον 10 αιώνα κατά τον G. Hertzberg.

Ο σημερινός εμβληματικός 3ος κατά σειρά ναός του Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιά στο κέντρο της πόλης είναι το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της και θεμελιώθηκε στα ερείπια περιώνυμης Μονής και των δύο παλαιών Ναών τον Μάιο του 1863.

Μπορεί η μονή να διαλύθηκε αλλά ο ναός παρέμεινε να λειτουργεί.

Έτσι το 1863 ορκίστηκαν στον Ναό οι πρώτες Δημοτικές Αρχές του Πειραιά και έγινε το πρώτο δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον Υδραίο Κυριάκο Σερφιώτη.

Ο ναός  μέσα στο κέντρο  της οικονομικής ζωής  της πόλης έχει συνδεθεί με  όλες  τις ιστορικές στιγμές  του Πειραιά και πρωταγωνιστεί σε όλες  τις θρησκευτικές  τελετές. Τις προηγούμενες  δεκαετίες  απέκτησε στην είσοδο του και υπόγειο Πνευματικό Κέντρο για να στεγάσει  το φιλανθρωπικό και κατηχητικό του έργο. Πριν από μερικά χρόνια μεγάλη φωτιά κατέκαψε το εσωτερικό του ναού και κατέστρεψε μέρος από τις αγιογραφίες. Σύντομα ο ναός αποκαταστάθηκε στην προτέρα του μορφή και σήμερα περίλαμπρος και μεγαλοπρεπής λειτουργείται κανονικά.

Τον Ιανουάριο 2016 παρουσία της προϊστάμενης της εφορίας αρχαιοτήτων Πειραιά κ. Μαρίνας Παπαδημητρίου έγινεν εκσκαφή της οδού Σωτήρος και Ακτής Μιαούλη εις την πλατεία του Ιερού Ναού για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, βρεθήκαμε σε μία σημαντική ανακάλυψη, βρίσκοντας τα ερείπια της παλαιάς μονής Αγ. Σπυρίδων (Νάρθηκας) με ευρήματα ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής.

Φωτογραφίες: Καλλιρρόη Μπέση

Στοιχεία  για  την ιστορία του ναού από το επίσημο site  της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης

Ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή στη Γλυφάδα - Ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί σε χρηματαποστολή στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων τους δυο υπαλλήλους της χρημα...

Νέα επένδυση της ΟΛΠ Α.Ε. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ΠεράματοςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου “Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος – Φάση Β”, προϋπολογισμού περίπου € 20.000.000,...

Υπό έλεγχο η φωτιά σε βιοτεχνία στο Μοσχάτο που εκδηλώθηκε το βράδι της Τρίτης - Οδηγίες στους κατοίκους της περιοχήςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες με την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης. Η  Φωτιά  ξέσπασε στην περιοχή του  Μοσχάτου  και συγκεκριμένα  σε βιοτεχνί...