ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣτΕ: Μπορεί να ιδρύσει ναυπηγείο στο Πέραμα ο ΟΛΠ

Μπορεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς να ιδρύσει ναυπηγείο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας αποφάσεις της Περιφέρειας που είχαν ληφθεί το 2018 περί του αντιθέτου.

Η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 766/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του ΟΛΠ που ζητούσε να του επικρατεί η δημιουργία ναυπηγείου.


Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους αναφέρουν, ότι ο ΟΛΠ υπέβαλε αίτημα εγκατάστασης ναυπηγείου ενώπιον της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδιας αρχής για τη χορήγηση αδειών.

Συγκεκριμένα, ζητούσε να του επιτραπεί η κατασκευή εγκαταστάσεων για «ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών αναψυχής και αθλητικών σκαφών, διάλυση πλοίων και σκαφών, κατασκευή, επισκευή και συντήρηση τμημάτων πλοίων και σκαφών», σε υφιστάμενο υπαίθριο χώρο που είχε παραχωρηθεί στον ΟΛΠ από το Δημόσιο με την από 13.2.2002 σύμβαση παραχώρηση (κυρώθηκε με ν. 3654/2008).

Το αίτημα του ΟΛΠ απορρίφθηκε από την περιφέρεια Αττικής με το σκεπτικό ότι επίμαχη δραστηριότητα κατατάσσεται στην υψηλή όχληση και σύμφωνα με την νομοθεσία  «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού ερμήνευσαν ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων, σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή του Περάματος και της Αττικής γενικότερα, όπως ερμήνευσαν και με θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας επιτρεπομένων μεσαίων και υψηλών οχλουσών δραστηριοτήτων στην επίμαχη περιοχή, έκριναν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, είναι επιτρεπτή η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δεν έλαβαν υπόψη τους, πλέον των άλλων, ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υψηλούς ήχους στον περιβάλλοντα χώρο τους (οχλούσες εγκαταστάσεις). 

Ακόμη, σημειώνει το ΣτΕ, η ερμηνεία όρων της σύμβασης παραχώρησης ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης ναυπηγείου από την πλευρά του ΟΛΠ, στην περιοχή του Περάματος «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής, της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών».

Παρέμβαση όπερ του Δημοσίου είχαν κάνει στο ΣτΕ ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και διαφορές Ανώνυμες Εταιρείες της περιοχής και πέριξ του περάματος οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Κοντομέρκος: Η Mohegan βγαίνει από την κρίση αλώβητη, δεσμεύεται για το ΕλληνικόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Στεφανία Σούκη   «Δεσμευόμαστε ότι το Ιnspire Athens θα γίνει ο νούμερο ένα ψυχαγωγικός προορισμός της Νότιας Ευρώπης - είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μόλις δοθεί το πράσινο φως»...

Πάρτι 1.000 ατόμων σε απίστευτο συνωστισμό σε beach bar στον Αλιμο -Δίμηνο λουκέτο και πρόστιμο 20.000 ευρώ ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Περισσότερα από 1.000 άτομα συνωστίσθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε γνωστό beach bar της παραλιακής στον Aλιμο. Πλήθος κόσμου βρέθηκαν στον ίδιο χώρο χωρίς καν να τηρούνται τα μέτ...

Έκτακτη επιχορήγηση του Ο.Π.Α.Ν. για νέες πολιτιστικές δράσεις το καλοκαίριΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Βεάκειο και σε ανοιχτούς χώρους του Πειραιά   Έκτακτη επιχορήγηση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά ύψους 100.000 ευρώ...

Ο Θεοδωρικάκος συγκαλεί σήμερα σύσκεψη για τα έργα στον Φαληρικό ΌρμοΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συγκαλεί σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τους δημάρχους Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο ...

Έκλεισαν τους μαθητές στις αίθουσες σχολείου της Δραπετσώνας λόγω της έντονης δυσοσμίαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μαθήματα μαθητές σχολείων στο δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου όπου το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της One O...