ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα: Η αύξηση των ποσοστών του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στην κακή διατροφή

Τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη έχει αυξηθεί από περίπου 100 εκατομμύρια σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και τα συναφή προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επιδεινώνεται, γι’ αυτό και οι ερευνητές διερευνούν τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτή την αύξηση. Μια από τις αιτίες είναι η κακή διατροφή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τον διαβήτη τύπου 2 – ο οποίος ευθύνεται για το 95% των συνολικών περιπτώσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 184 χώρες τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 1990 και 2018 βασιζόμενοι σε στατιστικά στοιχεία από βάσεις δεδομένων δημόσιας υγείας, προηγούμενες μελέτες και δημογραφικά αρχεία του πληθυσμού. Η κακή διατροφή θα μπορούσε να ευθύνεται για έως και 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που εντοπίστηκαν το 2018, διαπίστωσε η ομάδα, που είναι περίπου το 70% των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως.

Από τους 11 διαφορετικούς διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, τρεις ήταν οι πιο σημαντικοί: ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένου ρυζιού και σιταριού και μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Άλλοι παράγοντες, όπως η ανεπαρκής κατανάλωση ξηρών καρπών ή μη αμυλούχων λαχανικών φάνηκε να έχει μικρότερο αντίκτυπο.

Έρευνα: Η αύξηση των ποσοστών του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στην κακή διατροφή
(«Nature Medicine»)

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι ο κύριος παράγοντας του διαβήτη τύπου 2 που οφείλεται στη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, και με σημαντικές διακυμάνσεις ανά έθνος και με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Ντάριους Μοζαφαριάν, καρδιολόγος και καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η κακή διατροφή συνδέεται πιο ξεκάθαρα με τις περιπτώσεις διαβήτη στους άνδρες και έχει περισσότερες επιπτώσεις στους νεότερους.

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία ήταν οι περιοχές με τις περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που συνδέονταν με την κακή διατροφή, ενδεχομένως λόγω της επικράτησης του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος στη μέση διατροφή των χωρών. Οι αριθμοί ήταν υψηλοί και στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Και στις 184 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη κατά την περίοδο της μελέτης, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ενώ και προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την κακή διατροφή με τον διαβήτη τύπου 2, η νέα μελέτη παρέχει την ισχυρότερη σύνδεση μέχρι σήμερα και για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Χωρίς σοβαρή παρέμβαση, το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί.

Έρευνα: Η αύξηση των ποσοστών του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στην κακή διατροφή
(«Nature Medicine»)

«Αν δεν ελέγξουμε το πρόβλημα και το αφήσουμε να επιδεινωθεί, ο διαβήτης τύπου 2 θα συνεχίσει να επηρεάζει την υγεία του πληθυσμού, την οικονομική παραγωγικότητα, την ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγεί σε ανισότητες στην υγεία παγκοσμίως», τόνισε η επιδημιολόγος διατροφής Μέγκαν Ο’ Χερν, από το Food Systems for the Future Institute στο Ιλινόι.

«Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, να ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία», σημείωσε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Nature Medicine».

Διαβάστε επίσης

Covid: Ο παγκόσμιος συναγερμός τερματίστηκε αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, λέει κινέζος αξιωματούχοςΥγεία

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τερμάτισε το καθεστώς παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την COVID-19, ο ιός παραμένει επιβλαβής και η Κίνα θα συνεχίσει να τον παρ...

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Κορωνοϊός: Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξεΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι η COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σηματοδοτώντας έτσι ένα συ...

Επιστήμονες κατέγραψαν δραστηριότητα που συνδέεται με τη συνείδηση σε ετοιμαθάνατο εγκέφαλοΥγεία

Μετά από μια  μεταθανάτια εμπειρία  ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είδαν ένα  έντονο λευκό φως  στην άκρη ενός τούνελ, άλλοι ότι αισθάνθηκαν την παρουσία αγαπημένων τους προσώ...

Οι 5 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ - Ειδικά στα νησιά και στην ενδοχώραΕλλάδα

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στις άγονες-νησιωτικές περιοχές παρουσιάζει ο Ανδρέας Ξανθός σε δήλωση που εξέδωσε με αφορμή την παραί...

Η διαλειμματική νηστεία "είναι κάτι το επαναστατικό, το φάρμακο του αιώνα"Υγεία

Καλή η «διαλειμματική προπόνηση» για τους αθλητές, αλλά τι προσφέρει η «διαλειμματική νηστεία»; Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.   Η έννοια της ...