ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Google έγινε και… δωρεάν δερματολόγος χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη της

Η Google παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει κάποιον να εντοπίσει πιθανές βλάβες στο δέρμα του, στα μαλλιά και στα νύχια του, με βάση τις φωτογραφίες του σώματός του που τραβά ο χρήστης. Το εργαλείο θα βοηθήσει στην αυτοδιάγνωση διαφόρων παθήσεων, από την ακμή έως το μελάνωμα, και θα επιτρέψει στους ασθενείς να πηγαίνουν ταχύτερα στον δερματολόγο για να αναζητήσουν θεραπεία.

Ο «βοηθός δερματολογίας» (Dermatology Assist), που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Google I/O, θα είναι διαθέσιμος αργότερα εντός του έτους. Η εφαρμογή έχει ήδη εγκριθεί για χρήση ως ιατρικό εργαλείο στην Ευρώπη, ενώ δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.

Το νέο εργαλείο μπορεί να αναγνωρίσει 288 παθήσεις του δέρματος αλλά δεν υποκαθιστά την ανάγκη ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αναπτυχθεί ο ειδικός αλγόριθμος που «εκπαιδεύτηκε» με μία βάση δεδομένων από 65.000 εικόνες δερματολογικών παθήσεων, καθώς επίσης πολλές άλλες χιλιάδες εικόνες υγιούς δέρματος. Η ακρίβεια της διάγνωσης του συστήματος είναι ανάλογη εκείνης των δερματολόγων.

Ο χρήστης θα συνδέεται στον λογαριασμό του Google, θα «ανεβάζει» ύποπτες φωτογραφίες σημείων του δέρματός του στην ειδική ιστοσελίδα Derm Assist και θα καλείται να απαντήσει διαδικτυακά σε ορισμένες γραπτές ερωτήσεις σχετικά με πιθανά συμπτώματα. Στη συνέχεια, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει τις εικόνες, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες, για να παρουσιάσει έναν κατάλογο με πιθανές παθήσεις. Εάν κάποια περίπτωση παρουσιάζει άκρως ανησυχητικά συμπτώματα, ο αλγόριθμος θα συμβουλεύει τον χρήστη να δει αμέσως γιατρό.

Καθησυχάζοντας τυχόν ανησυχίες των χρηστών για κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τους, η Google διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιείται για το «σερβίρισμα» στοχευμένων διαφημίσεων, ενώ οι φωτογραφίες του δέρματος θα αποθηκεύονται μόνο μετά από έγκριση του χρήστη και με αποκλειστικό σκοπό την καλύτερη μάθηση του αλγόριθμου, ώστε να γίνει καλύτερος στο μέλλον.

Η εφαρμογή -που θα είναι δωρεάν- βασίζεται σε προηγούμενα «έξυπνα» εργαλεία της Google για την ανίχνευση συμπτωμάτων ορισμένων καρκίνων και της φυματίωσης. Μέχρι στιγμής κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν έχει εγκριθεί ως εναλλακτική λύση που να καθιστά περιττή τη διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό. Μπορούν, πάντως, να βοηθήσουν ακόμη και τους μη εξειδικευμένους γιατρούς (π.χ. γενικούς γιατρούς) να κάνουν πιο σωστές διαγνώσεις.

Σύμφωνα με τη Google, κάθε χρόνο στη μηχανή αναζήτησής της γίνονται περίπου δέκα δισεκατομμύρια αναζητήσεις σχετικά με προβλήματα στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχουν κάποιο λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό πρόβλημα στο δέρμα τους. Η Google ανέφερε ότι οι άνθρωποι κάνουν σωστή αυτοδιάγνωση για τα δερματικά προβλήματά τους μόνο στο 13% των περιπτώσεων.

«Οι ασθένειες του δέρματος ως κατηγορία αποτελούν ένα τεράστιο παγκόσμιο βάρος. Οι άνθρωποι στρέφονται στη Google για να ψάξουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το δέρμα τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμες, όμως ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει μία κρίσιμη έλλειψη δερματολόγων», δήλωσε η δρ Πέγκι Μπούι της Google Health και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Ανταγωνίστριες εταιρείες της Google, όπως οι Apple, Amazon και Microsoft, αναπτύσσουν σταδιακά ολοένα μεγαλύτερη παρουσία στο πεδίο της υγείας με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες σε καταναλωτές, γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης

 Ανακαλύφθηκε ένας νέος κορονοϊός που προέρχεται από τους σκύλους και πιθανώς μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπουςΥγεία

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό των σκύλων σε μερικά παιδιά που είχαν νοσηλευθεί με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018. Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός ήταν η αιτία για τη νόσο ...

Κορονοϊός: Ο συνδυασμός εμβολίων COVID μπορεί να επάγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση; - Νέα μελέτηΥγεία

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό nature διερευνάται η αποτελεσματικότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ ...

Το εργαστήριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πρωτοπορεί στη διάγνωση του κορωνοϊούΥγεία

  Tο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμε...

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις - Πώς παίρνουν τα ονόματά τους τα στελέχηΥγεία

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση, αναφέρουν ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής...

«Κοκτέιλ» εμβολίων AstraZeneca και Pfizer: Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του και πόσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειεςΥγεία

Μια ισπανική μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων κατά της COVID-19 διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμ...