ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβρασμός από τις δηλώσεις Μακρόν για την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία - Πως αντιδρά το ΝΑΤΟ

Αναβρασμό έχει προκαλέσει η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί» η αποστολή νατοϊκών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «στο μέλλον». Τη συζήτηση της Διάσκεψης του Παρισιού διέρρευσε αρχικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δηλώνει ότι η ΕΕ και τα μέλη του ΝΑΤΟ σταθμίζουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Αρκετά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία, υποστήριξε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, πριν τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Παρίσι για να συζητήσουν τη συλλογική δυτική στρατηγική για την Ουκρανία.

Ο Φίτσο επικαλέστηκε ένα «έγγραφο» που απαριθμεί τα θέματα που θα συζητηθούν στο Παρίσι και το οποίο «θα σας προκαλούσε ανατριχίλα»: «Αυτά τα θέματα», είπε, «υπονοούν ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση».

«Δεν μπορώ να πω για ποιο σκοπό ή τι θα κάνουν εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν: «Αυτή η συνάντηση στο Παρίσι είναι η επιβεβαίωση ότι η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία έχει αποτύχει πλήρως», δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας και του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβακίας το πρωί της Δευτέρας, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τέτοια σχέδια ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Σλοβακία δεν θα συμμετάσχει.

«Πολύς κόσμος που λέει ‘ποτέ’ σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε ‘ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας’ πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο πρόεδρος Μακρόν. «Ας καταλάβουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».

 

«Όχι» σε Μακρόν και από τον Όλαφ Σόλτς

Αρνητικός είναι και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, όλαφ Σόλτς, ο οποίος απορρίπτει τη συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί δήλωσε «Αυτό που συμφωνήθηκε από την αρχή μεταξύ μας και μεταξύ μας ισχύει και για το μέλλον, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ».

 

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», υποστηρίζουν άλλοι ηγέτες

Πάντως καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν άλλοι ηγέτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».

Είναι ένα ζήτημα «το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο οποίος επίσης πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση του Παρισιού, αποκήρυξε τη δήλωση του Φίκο: «Η Τσεχική Δημοκρατία σίγουρα δεν ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

 

«Όχι» και από τη Μαδρίτη στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε συνέχεια ενός μπαράζ αντιδράσεων, και η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό.

 

«Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε η Αλεγρία.

 

ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ήρθε η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ, στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την πιθανότητα αποστολής ευρωπαϊκών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «στο μέλλον».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει «κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν πρωτοφανή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και ανεβάσαμε ταχύτητα μετά τη μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή. Όμως δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή μαχητικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας», τόνισε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

 

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα φρόντισε επίσης να περιορίσει τις ελπίδες του Μακρόν. «Η πιο έντονη συζήτηση έγινε γύρω από το θέμα της αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία. Και εδώ δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία», είπε ο Ντούντα. Μια άποψη που επανέλαβε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι «επίκαιρο» αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη στιγμή και επειδή δεν υπάρχει «παρόμοιο αίτημα» από τις ουκρανικές αρχές.

«Τώρα είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή υλικού στην Ουκρανία με διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, αφού η Στοκχόλμη ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αξίας 633 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί ηγέτες  στην ίδια τη Γαλλία μίλησαν επίσης για «τρέλα» και  «ανησυχητική ελαφρότητα» Μακρόν.

 

Ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν εκτόξευσε τον πρώτο «πύραυλο», κάνοντας λόγο για  «τρέλα» και «εικονική» είσοδο στον πόλεμο. «Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας θα ήταν τρέλα. Αυτή η πολεμική λεκτική κλιμάκωση μιας πυρηνικής δύναμης εναντίον μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης είναι ήδη μια ανεύθυνη πράξη», είπε ο Μελανσόν. «Είναι καιρός να διαπραγματευτείτε την ειρήνη στην Ουκρανία με αμοιβαίες ρήτρες ασφαλείας», πρόσθεσε. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα έκανε λόγο για « ανησυχητική προεδρική ελαφρότητα».

Αλλά και στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, η άκρα δεξιά κατήγγειλε την άποψη Μακρόν. «Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται όλοι τη σοβαρότητα μιας τέτοιας δήλωσης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν το παίζει πολέμαρχος, αλλά για τις ζωές των παιδιών μας μιλάει με τόση αμέλεια. Είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος στη χώρα μας. περίπου» , έγραψε στο Twitter η Μαρίν Λε Πεν.

Για άμεση σύρραξη ΝΑΤΟ – Ρωσίας μιλά η Μόσχα

«H αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να μιλήσουμε για πιθανότητα, αλλά για αναπόφευκτο. Έτσι θα το  αξιολογήσουμε. Και αυτές οι χώρες θα πρέπει να το αξιολογήσουν με τον ίδιο τρόπο και να το γνωρίζουν. Και να αναρωτηθούν αν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους, και το πιο σημαντικό, στα συμφέροντα των πολιτών των χωρών τους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ κατέγραψε και το γεγονός πώς δεν υπήρξε συναίνεση στην Ευρώπη για το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση που οργάνωσε ο Μακρόν στο Παρίσι διατηρούν «μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας και του πιθανού κινδύνου να εμπλακούν άμεσα σε μια θερμή σύρραξη», τόνισε ο Πεσκόφ.

 

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στην Ουκρανία - Άρθρο του Σταύρου Λυγερού Κόσμος

Έχοντας εισέλθει στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ζυγαριά έχει γύρει υπέρ των Ρώσων. Το αποδεικνύουν η κατάληψη της υπερ-οχυρωμέ...

ΟΗΕ: Το Ισραήλ "μπλοκάρει συστηματικά" την ανθρωπιστική βοήθεια στη ΓάζαΚόσμος

Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της π...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσηςΚόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα έναν σημαντικό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, περισώζοντας ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντ...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν 72 πυροβόλα όπλα και πάνω από 3.000 φυσίγγια από σπίτι του Αλέν ΝτελόνΚόσμος

Στην κατάσχεση  72 πυροβόλων όπλων  και περισσότερων των  3.000 φυσιγγιών  προχώρησε η γαλλική αστυνομία από το σπίτι του  Αλέν Ντελόν  στο Ντουσί της κεντρικής Γαλλίας, σύμφωνα με...

Σηκώνει το γάντι η Μόσχα: "Αναπόφευκτη η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εάν στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία"Κόσμος

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν οι Συμμαχικές χώρες αποφασίσουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στ...

Al Jazeera: Το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 400 κρατούμενους με αντάλλαγμα 40 Ισραηλινούς ομήρουςΚόσμος

Πηγές αποκάλυψαν στο Al Jazeera τους όρους του αρχικού πλαισίου για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων που το Ισραήλ συμφώνησε πρόσφατα στο Παρίσι. Σύμφωνα με το ...

Μπάιντεν: Το Ισραήλ θα παύσει τις «επιχειρήσεις» του στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, στο πλαίσιο ανακωχήςΚόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές «επιχειρήσεις» του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρ...