ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ - Τα τελευταία γκάλοπ: Η αδυναμία Μπάιντεν δυναμώνει την καμπάνια Τραμπ για τον Λευκό Οίκο

Ενισχύθηκαν τα ποσοστά του Τραμπ μετά τη συζήτηση για τη «διανοητική επάρκεια» του Μπάιντεν.
 

Για εκείνους που κάνουν εκστρατεία για να φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ πίσω στον Λευκό Οίκο, η προηγούμενη εβδομάδα είχε πολλούς λόγους να γιορτάσουν. Για όσους ανησυχούν για την υγεία της αμερικανικής δημοκρατίας, αντιθέτως, έμοιαζε με καταστροφή.

Ο Τζο Μπάιντεν χτυπήθηκε από μια βάναυση έκθεση του ειδικού εισαγγελέα που τον περιέγραψε ως ηλικιωμένο με εξασθενημένη μνήμη, οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ που ανυπομονούσαν να τον δουν στο ψηφοδέλτιο των προεδρικών εκλογών του 2024, φάνηκε να είναι έτοιμοι για νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ο μόνος σοβαρός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών υπέστη ταπείνωση στις κάλπες.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντλήσει ικανοποίηση ακόμη και από την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αρνηθεί να εμφανιστεί πριν από το Super Bowl της Κυριακής (11/02), συνεχίζοντας το θέμα ότι ο Τζο Μπάιντεν αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τις προσωπικές συνεντεύξεις στον Τύπο.

Η έκθεση σε βάρος του Τζο Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήθελε να γλυτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, που πρόκειται να απολαύσουν ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα στον αμερικανικό αθλητισμό, από μια μακρά δόση πολιτικής, παρόλο που πολλοί άλλοι Πρόεδροι πριν από αυτόν δεν ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο.

Ωστόσο, λίγοι πίστεψαν ότι αυτό ήταν το πραγματικό κίνητρο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κατά την οποία, προς προφανή ευχαρίστηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάστηκε επίσημα και καταστροφικά ως πολύ γέρος και ξεχασιάρης.

 

 

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αρνηθεί τη συνέντευξη πριν από το Super Bowl είχε ήδη ληφθεί πριν ο Ρόμπερτ Χερ, ο ειδικός σύμβουλος που διερευνά τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βρισκόταν εκτός αξιώματος, δημοσιεύσει μια έκθεση που καταδίκαζε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός σύμβουλος έβαλε το δάχτυλό του στην ανοιχτή εκλογική πληγή του Τζο Μπάιντεν όταν χαρακτήρισε τον Αμερικανό Πρόεδρο ως «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη» ύστερα από μια σειρά γκάφες που έχουν ανησυχήσει όλο και περισσότερο τους Αμερικανούς, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία και την ηλικία του 81χρονου Τζο Μπάιντεν, αλλά φοβούνται και την προοπτική της επιστροφής του 77χρονου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τη σωρεία ποινικών διώξεων και τις δύο παραπομπές του.

Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να μην παρουσιάσει την απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη κατά του Τζο Μπάιντεν ως περαιτέρω απόδειξη της δικής του θυματοποίησης, καθώς αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα για διαβαθμισμένα έγγραφα. «Δεν έκανα τίποτα κακό και συνεργάστηκα πολύ περισσότερο», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του.

Στην πραγματικότητα, ο Τζο Μπάιντεν αθωώθηκε εν μέρει επειδή – σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ – επέστρεψε αμέσως τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο γκαράζ του και συνεργάστηκε με τον ειδικό εισαγγελέα.

Ο ειδικός σύμβουλος στην υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζακ Σμιθ, τον διώκει όχι μόνο για την αποθήκευση απόρρητων εγγράφων στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά και για ψευδείς δηλώσεις, συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της Δικαιοσύνης και απόκρυψη εγγράφων από τους ερευνητές.

 

 

Βέβαια, παρά τα γεγονότα αυτά, η εβδομάδα που πέρασε, ήταν αναμφίβολα καλή για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και την προσπάθειά του για επάνοδο στην εξουσία, παρά τους ευρέως διαδεδομένους φόβους ότι μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα υπονόμευε τη δημοκρατία των ΗΠΑ και υποκινείται κυρίως από την επιθυμία του να μείνει μακριά από τη φυλακή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε μια σειρά από άλλες νίκες, οι οποίες έδωσαν, επίσης, περισσότερη τροφή για τον αέναο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα της μιας ή της άλλης συνωμοσίας.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι δικαστές – τρεις από αυτούς διορισμένοι από τον Ντόναλντ Τραμπ – εμφανίστηκαν βαθιά επιφυλακτικοί απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων πολιτειών να κρατήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ εκτός ψηφοδελτίων βάσει συνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει την εκλογή υποψηφίων που, ως πρώην αξιωματούχοι, συμμετείχαν σε εξέγερση ή ανταρσία. Το Κολοράντο, όπως επισημαίνεται, απέκλεισε τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή υποκίνησε στις 6 Ιανουαρίου την έφοδο στο Κογκρέσο και την εξέγερση από υποστηρικτές του που δεν αποδέχθηκαν την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν. Οι δικαστές σηματοδότησαν ότι το Κολοράντο υπερέβη την εξουσία του και ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποκλείσει τον Ντόναλντ Τραμπ αν το επιθυμεί.

Αυτό έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ άλλη μια ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του ως στόχο συνωμοσίας, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες να αποκλειστεί από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές ως «εκλογική παρέμβαση των Δημοκρατικών».

 

 

Η ήττα της Νίκi Χέιλι από τον «κανέναν»

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε, επίσης, να λάβει ικανοποίηση από τον εξευτελισμό της τελευταίας εναπομείνασας αντιπάλου του στην προεδρική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, της Νίκι Χέιλι, η οποία έχασε τις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, όταν ήταν το μοναδικό όνομα στο ψηφοδέλτιο.

Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι ψήφισαν «κανέναν από αυτούς τους υποψηφίους» από ό,τι την πρώην πρέσβειρα του Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο λόγω μιας ιδιαιτερότητας της διαδικασίας στη Νεβάδα, εφόσον συμμετείχε σε μια παράλληλη εκλογική διαδικασία, την οποία κέρδισε άνετα.

 

 

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι ενός Προέδρου του οποίου τα ποσοστά έχουν πέσει πολύ χαμηλά μετά τους χειρισμούς του στον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση. Μια δημοσκόπηση της Morning Consult, την Πέμπτη (08/02), έδινε στον Ντόναλντ Τραμπ προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του Τζο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο. Άλλες δημοσκοπήσεις τοποθετούν την κούρσα πιο κοντά, αλλά το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που αντιμετωπίζει περισσότερες από 90 ποινικές κατηγορίες εξακολουθεί να είναι υποψήφιος, τουλάχιστον εν μέρει, αντανακλά τις αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν.

Μια δημοσκόπηση του NBC News δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σημαντικά του Μπάιντεν σε όλα τα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα και της γενικής επάρκειας.

 

 

Υπάρχουν ακόμη καλύτερα νέα για τον Ντόναλντ Τραμπ στις τοπικές δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να προηγείται σε βασικές πολιτείες που αποτελούν «κλειδιά». Σε αυτές περιλαμβάνεται το Μίσιγκαν, όπου η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να καταπνίξει την οργή του μεγαλύτερου αραβοαμερικανικού πληθυσμού των ΗΠΑ για τη – σε μεγάλο βαθμό – ακλόνητη υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου στον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Η ψήφος των Αραβοαμερικανών στο Μίσιγκαν είναι μεγαλύτερη από την πλειοψηφία του Τζο Μπάιντεν στην εν λόγω Πολιτεία κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, περίπου 154.000 ψήφοι.

ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμη ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση της βοήθειας προς την ΟυκρανίαΚόσμος

Η αμερικανική Γερουσία έκανε την Κυριακή ένα καθοριστικό βήμα για την έγκριση βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, την οποία μπλο...

Νυχτερινές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, «περίπου 100» Παλαιστίνιοι νεκροί, δυο όμηροι ελεύθεροιΚόσμος

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα (12/2) πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα , κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα ...

Ισραήλ: Διεθνείς εκκλήσεις να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις στη Ράφα – Απειλεί η ΧαμάςΚόσμος

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για τις επιθέσεις του  Ισραήλ  στη  Ράφα  και ζητά από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κλιμακωθούν. Μάλιστα προέτρεψε το Ισραήλ ...

Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντησηΚόσμος

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορε...

Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδροΚόσμος

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και έγινε μέλος του ΝΑΤΟ την περασμένη χρονιά Οι  Φινλανδοί  ψηφίζουν σή...

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο μήνυμά του μετά τη διάγνωση με καρκίνο – «Ευχαριστώ για την υποστήριξη»Κόσμος

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ευγνωμοσύνη για τα μηνύματα υποστήριξης που έλαβε μετά τη διάγνωσή του με  καρκίνο  εξέδωσε ο  βασιλιάς Κάρολος  Γ’ της Βρετανίας. «Θα ήθελα να εκφ...

Η "επανάσταση" των Ευρωπαίων αγροτών για την Πράσινη Συμφωνία και η υποχώρηση της Κομισιόν- Πώς η ακροδεξιά θέλει να επωφεληθείΚόσμος

Τα τρακτέρ βρίσκονται στις πρωτεύουσες των Ευρωπαϊκών χωρών, λέει ο Guardian - Στάση αναμονής από τους Γάλλους και τους Γερμανούς αγρότες   Σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ ο Guardian α...