ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ακροδεξιό κόμμα αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις Ολλανδικές εκλογές, δείχνουν τα exit poll - H ανάλυση του Gurdian

Το αντιισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders προβλέπεται να κερδίσει 35 έδρες στο κοινοβούλιο 150 εδρών

Το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls, σε μια μεγάλη εκλογική ανατροπή της οποίας ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε όλη την Ευρώπη.

Το PVV, του οποίου το μανιφέστο περιλαμβάνει εκκλήσεις για απαγόρευση των τζαμιών, του Κορανίου και της ισλαμικής μαντίλας στα κυβερνητικά κτίρια, προβλεπόταν ότι θα κερδίσει 35 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών, υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που κέρδισε στην προηγούμενη ψηφοφορία το 2021.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο Wilders – το κόμμα του οποίου τερμάτισε δεύτερο και τρίτο στις προηγούμενες εκλογές, αλλά πάντα αποκλείστηκε από την κυβέρνηση – θα μπορέσει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει συνασπισμό με μια εργατική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Καλώ τα κόμματα», είπε ο Wilders σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ψηφοφορία. «Η εκστρατεία τελείωσε και οι ψηφοφόροι μίλησαν. Τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε συμφωνίες μεταξύ μας. Με μια υπέροχη θέση 35 θέσεων, το PVV δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.”

Επέμεινε στη νικητήρια ομιλία του ότι ήταν «βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας: «Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα που θα ήταν αντισυνταγματικά».

Ακροδεξιά στελέχη σε όλη την Ευρώπη , όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και το γερμανικό AfD έσπευσαν να συγχαρούν τον ηγέτη του PVV. Αλλά οι επικεφαλής των τριών άλλων μεγαλύτερων ολλανδικών κομμάτων είπαν όλοι ότι δεν θα υπηρετήσουν σε υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του PVV.

Μια αριστερή συμμαχία Πρασινοαριστερών-Εργατικών (GL/PvdA) με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, που προβλέπεται να τερματίσει δεύτερος με 25 έδρες, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό με το PVV ως μέλος, όπως και το κέντρο εκστρατείας. Το κεντρώο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του δεξιού βουλευτή Pieter Omtzigt, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 20 έδρες.

Το φιλελεύθερο-συντηρητικό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του οποίου οι προβλεπόμενες 24 έδρες θα το άφηναν στην τρίτη θέση, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό στην ιδέα - αλλά αυτή την εβδομάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Βίλντερς ως πρωθυπουργό.

«Είπα ότι δεν μπορώ να δω να συμβαίνει αυτό, γιατί ο Βίλντερς δεν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία», είπε ο διάδοχος του Ρούτε ως αρχηγός του VVD, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Ντιλάν Γιεσίλγκοζ-Ζεγέριους. «Αλλά είναι δική του κίνηση τώρα. Πρέπει να δείξει αν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία».

Ο Βίλντερς, ο οποίος τελεί υπό την προστασία της αστυνομίας από το 2004 και το 2016 καταδικάστηκε για διακρίσεις αφού αποκάλεσε τους Μαροκινούς «αποβράσματα» σε προεκλογική συγκέντρωση, είναι πιθανό να αρχίσει να φωνάζει άλλους ηγέτες κομμάτων την Παρασκευή.

Αν και το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες παρέχει παραδοσιακά τον επόμενο πρωθυπουργό, δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι θα το κάνει. Ο Ρούτε θα παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο έως ότου εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να μην γίνει πριν την επόμενη άνοιξη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, που θα εγκαινιάσει τον πρώτο νέο πρωθυπουργό της Ολλανδίας σε 13 χρόνια μετά από τέσσερις διαδοχικούς συνασπισμούς υπό την ηγεσία του Rutte, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συνταγματικό αδιέξοδο», δήλωσε η Kate Parker του Economist Intelligence Unit.

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη πιο μακροχρόνιες και πιο περίπλοκες από ό,τι μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2021, όταν τέσσερις εταίροι του συνασπισμού χρειάστηκαν ρεκόρ 271 ημερών για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Το σχήμα του νέου συνασπισμού θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεταναστευτικές και κλιματικές πολιτικές της Ολλανδίας, καθώς και στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η χώρα ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και ξεπερνά το βάρος της στο μπλοκ.

Ο τέταρτος και τελευταίος συνασπισμός του Rutte παραιτήθηκε τον Ιούλιο αφού δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, ένα από τα βασικά ζητήματα της εκστρατείας, μαζί με μια στεγαστική κρίση που επηρεάζει ιδιαίτερα τους Ολλανδούς νέους, το κόστος ζωής και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στους πολιτικούς.

Ο Βίλντερς είναι ειλικρινής ευρωσκεπτικιστής και έχει κάνει εκστρατεία για την ολλανδική κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας για να μειώσει τη μετανάστευση, να μειώσει τις πληρωμές στον προϋπολογισμό της Ένωσης και να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της ΕΕ. Ζήτησε επίσης από την Ολλανδία να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Wilders προσπάθησε πρόσφατα να απαλύνει την πιο σκληροπυρηνική αντι-ισλαμική γλώσσα του, προφανώς με την ελπίδα να εισέλθει σε κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά, παραδεχόμενος ότι υπήρχαν «μεγαλύτερα προβλήματα» από τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και ότι θα μπορούσε να βάλει μερικά από τα αντι-ισλαμικά του -Μουσουλμανικές θέσεις «στον πάγο».

Θα ήταν «πρωθυπουργός για όλους» στην Ολλανδία, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, «ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, φύλου ή οτιδήποτε άλλο», προσθέτοντας ότι η κρίση κόστους ζωής ήταν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Ο Tom van der Meer, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχουμε δει ποτέ στην Ολλανδία». Ο Wilders είχε σερφάρει σε ένα κύμα αντιμεταναστευτικού συναισθήματος και απογοήτευσης με διακομματικούς συνασπισμούς, είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε εκλογικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων της Άννας Φρανκ και του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, με τους ψηφοφόρους να αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ 26 κομμάτων – 18 από τα οποία μπορούσαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο – σε ένα από τα πιο κατακερματισμένα πολιτικά τοπία της Ευρώπης.

Στην εκκλησία De Duif στο Άμστερνταμ, η Λίζα, μια 28χρονη αρχιτέκτονας, είπε ότι αποφάσισε να ψηφίσει «τακτικά» τη συμμαχία Πρασινοαριστερών-Εργατικών για να αποτρέψει το ακροδεξιό PVV του Wilders να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα.

«Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να ψηφίσω την GreenLeft-Labour γιατί δεν θέλω να κερδίσει το PVV», είπε. «Το περιβάλλον και η κρίση κόστους ζωής είναι τα πιο σημαντικά θέματα για μένα. Δεν προβλέπω αριστερή κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω».

Η 47χρονη Λισέτ, σύμβουλος, είπε ότι αποφάσισε να ψηφίσει το VVD λόγω της «μακροπρόθεσμης σταθερότητας που φέρνει το κόμμα». «Διεθνώς, είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον τρόπο που παρουσίασε η Rutte τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Stijn, 26, φοιτητής, ψήφισε υπέρ του κινήματος BBB υπέρ των αγροτών. «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για αυτούς», είπε. «Οι γονείς μου είναι αγρότες και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο παλεύουν. Άλλα κόμματα πάνε πολύ μακριά με τις προτάσεις τους για την κλιματική αλλαγή».

Ψηφίζοντας στο μουσείο της Άννας Φρανκ, η Mirjam Stoker, 52 ετών, είπε ότι επέλεξε τους Green-Labour επειδή «φοβόταν λίγο το PVV». «Η κυβέρνηση πρέπει να μείνει λίγο στη μέση», είπε.

ΠΗΓΗ: Gurdian.gr

Διαβάστε επίσης

Αναφορές για τουλάχιστον 27 νεκρούς από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην ΤζαμπαλίγιαΚόσμος

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «ισραηλινό πλήγμα» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA (το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους ...

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Τουρκία: Αναστάτωσε την Μαλάτια και έγινε αισθητός στις γύρω περιοχέςΚόσμος

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (23/11) στην περιοχή Battalgazi στην Μαλάτια της Τουρκίας. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 17:46, έγινε αισθητός στις γύρω επαρχ...

Μεσανατολικό: Ανακωχή από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, στις 16:00 η απελευθέρωση 13 ομήρων από τη ΧαμάςΚόσμος

Από τις 7 το πρωί αύριο, Παρασκευή, θα τεθεί σε ισχύ η ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα, ανακοινώθηκε ...

Τα εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς: Χωρίς σταματημό οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη ΓάζαΚόσμος

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των συγγενών των ομήρων της Χαμάς, που ήλπιζαν στην απελευθέρωσή τους σήμερα, καθώς ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και οι ΗΠΑ δήλω...

Συγχαρητήρια Όρμπαν και Λεπέν στον Χέερτ Βίλντερς για το προβάδισμά του στις εκλογές στην ΟλλανδίαΚόσμος

Ο εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι κατ’ αυτόν πνέουν «άνεμοι της αλλαγής», μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς του Χέερτ ...

IDF: Στο «φως» νέα στοιχεία για τις σήραγγες της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ ΣίφαΚόσμος

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αποκαλύπτουν περαιτέρω τμήματα του δικτύου σηράγγων της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα , δημοσιεύοντας βίντεο με πρόσθετες εισόδους και υπόγειες...